Președintele Marian Pavel a semnat ordinul de începere a lucrărilor din cadrul obiectivului de investiții construire <> la Spitalul din Slobozia

În luna iulie a acestui an, Consiliul Județean Ialomița a semnat contractul de achiziție publică a serviciilor de proiectare și execuție a noului Bloc operator din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slobozia, proiect care cuprinde și construirea unui nou bloc alimentar, precum și a unei spălătorii. „Am semnat ordinul de începere a lucrărilor din cadrul obiectivului de investiții construire #Bloc #Operator din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slobozia. Astfel, a început demolarea blocului alimentar și a spălătoriei, pe amplasamentul cărora se va ridica noua clădire. Consiliul Județean Ialomița sprijină prin toate mijloacele necesare buna desfășurare a lucrărilor de modernizare și reabilitare a Spitalului Județean, astfel încât locuitorii județului nostru să beneficieze de o calitate cât mai bună a serviciilor medicale”, a precizat Marian Pavel, președintele Consiliului Județean Ialomița.

Blocul alimentar existent este situat în clădirea C16-corpul F al Spitalului Județean de Urgență Slobozia, corp în care a funcționat și spălătoria și care s-a demolat deja, iar pe amplasamentul lui va fi construit noul Bloc Operator prin Programul Național de Dezvoltare Locală, conform contractului de finanțare nr. 3901/09.03.2018. Prin realizarea acestui proiect se dorește asigurarea unei locații optime din punct de vedere al amplasării, amenajării și echipării, în vederea asigurării unor condiții alimentare de calitate pacienților și personalului din cadrul Spitalului. Spațiul destinat producției culinare va fi astfel amenajat încât alimentele să parcurgă un circuit unic spre un punct de distribuire și control suprahegheat în permanență de bucătarul șef. În blocul alimentar se primesc și se păstrează, pentru scurt timp, alimentele care urmează a fi folosite la prepararea hranei, se execută prelucrarea lor preliminară și termică, porționarea și servirea hranei gata preparate. Spălătoria va fi amenajată la parterul blocului alimentar. Implementarea proiectului este necesară deoarece blocul alimentar și spălătoria au fost demolate de curând.

Obiectivul general al proiectului constă în oferirea de servicii alimentare de calitate pentru pacienții și personalul Spitalului și servicii de spălătorie. Având în vedere că județul Ialomița nu a mai derulat investiții similare, au fost luate în considerare standardele de cost în domeniu. Valoarea estimată a acestui obiectiv este de 8 milioane de lei cu TVA.

Atât blocul alimentar cât și spălătoria vor fi prevăzute într-o construcție nouă, care va fi amplasată între biserică (corp C15) și construcția nouă a viitorului bloc operator. Regimul de înălțime va fi parter+etaj 1, iar la parterul construcției vor funcționa: spălătoria, depozit de lenjerie curată, autoservire pentru personajul UPU. Blocul alimentar va cuprinde toate fluxurile tehnologice, respectiv flux pentru intrare/ieșire pentru materie primă, flux ieșire preparat final, precum și unul de spălat vase.

Construcția unui nou bloc alimentar și a spălătoriei va asigura o funcționare corectă și coerență prin separarea completă a circuitelor organizatorice și funcționale legislației în vigoare privind autorizarea sanitară și prevenirea infecțiilor nosocomiale în unitățile sanitare.

Ca soluție de urgență identificată pe perioada derulării lucrărilor în ceea ce privește pregătirea meselor pentru pacienții internați, Spitalul Județean de Urgență Slobozia, împreună cu Consiliul Județean Ialomița a propus utilizarea infrastructurii spațiilor de gătit din incinta Liceului Tehnologic „Mihai Eminescu”, situat în imediata apropiere a unității medicale, propunere care a fost deja aprobată de Primăria Municipiului Slobozia și Consiliul local.

Perioada de implementare a acestui amplu proiect este de 4 ani, termenul de finalizare a lucrărilor este de 2 ani, iar valoarea totală a acestei investiții, din componența căreia face parte și construirea Blocului operator, este de 75.762.426,24 lei. Lucrările sunt executate de societatea Construcții Erbașu SA.

Petronela MOROIANU

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved