Polițiștii ialomițeni implicați în procesul electoral

 

Structurile teritoriale din cadrul M.A.I. angrenate în organizarea și desfășurarea alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din 27 septembrie au luat toate măsurile, potrivit competenței, pentru asigurarea unui climat de linişte şi siguranţă publică. Aceste măsuri au urmărit buna derulare a procesului electoral, precum şi un mod de acţiune corect şi echidistant al efectivelor implicate. Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Ialomița, alături de reprezentanții celorlalte structuri teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratul Județean de Jandarmi Ialomița, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Ialomița, Sectorul Poliției de Frontieră Fetești, precum și alte structuri M.A.I., s-au aflat în misiuni pentru asigurarea măsurilor de protecţie, ordine și siguranță publică, la secțiile de votare, precum și în locurile de depozitare a buletinelor de vot.
Având în vedere amploarea activităților organizate pe parcursul procesului electoral, inclusiv în contextul pandemiei COVID – 19, dispozitivul de ordine și siguranță publică a fost suplimentat cu efective de la alte structuri pentru a asigura îndeplinirea misiunilor în cele mai bune condiții. Astfel, în perioada 26-27 septembrie, 401 de efective, dintre care 139 de poliţişti, 150 de jandarmi, 99 de reprezentanţi I.S.U. au asigurat paza şi protecţia a 206 secţii de votare, din totalul celor 220 constituite pe raza judeţului Ialomița, iar pentru restul secţiilor de votare dispozitivul a fost asigurat de celelalte structuri ale M.A.I.

Să consemnăm, telegrafic, activitatea polițiștilor de-a lungul procesului electoral.
* De la începutul procesului de votare, pana la ora 17:00, pe raza județului Ialomița au fost înregistrate 17 sesizări electorale:
– influențare alegători în localitatea Traian (neconfirmata)
– 3 sesizări transport alegători (neconfirmate) la Scânteia, Radulesti și Bordusani.
– propagandă electorală la Țăndărei (neconfirmat)
– mită electorală la Țăndărei (s-a întocmit dosar penal)
– ștampilă uitată în secția de vot (reluat procesul de vot, fără probleme) la Urziceni
– falsificare documente și evidențe electorale la Roșiori (s-a întocmit dosar penal)
– fotografiere buletine de vot și oferire de bani la Gheorghe Lazăr (neconfirmata)
– nerespectarea regimului urnă mobila de vot la Slobozia (s-a întocmit dosar penal)
– funcționari publici însoțesc urna mobila la Marsilieni și Traian
– influențare alegători la Marculesti
– sesizare cu privire la un funcționar public din Țăndărei care s-ar afla într-o anumita zonă
– sesizare cu privire la filmarea cetățenilor care filmează votul cu urna mobila la Traian
– un anumit partid politic împarte buletine de vot la Fetești
– un candidat ar fi intrat în secția de votare ca observator și a făcut fotografii, în localitatea Alexeni.
Toate sesizările au fost verificate de către echipele operative constituite. În urma verificărilor au fost întocmite 4 dosare penale, cercetările fiind în curs de desfășurare, a fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 1000 de lei, pentru proferare de injurii. Cele 4 dosare penale au fost întocmite pentru infracţiuni electorale (corupere alegători, falsificare documente și evidențe electorale, nerespectarea regimului urnei de vot și ultraj).


 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved