„PNNR-ul a venit cu multe oportunități, iar noi am accesat cam tot ce s-a putut accesa”

* Dialog cu doamna Georgeta Ilie, primar al comunei Scânteia

– Doamna primar, se cunoaște faptul că un buget local, mai ales când vorbim de mediul rural, nu poate suporta investiții de mare anvergură care să ducă la asigurarea unor condiții de trai adecvat comunităților arondate. Iată de ce, vă rugăm să detaliați pentru cititorii ziarului „Ialomița” modalitățile prin care reușiți să acoperiți acest deficit de resurse financiare.

– În primul rând, cu finanțare din fonduri județene, fie că ele vin prin parteneriate directe cu ADI Ialomița la care avem și noi o contribuție, fie prin distribuire directă a unor fonduri din bugetul național repartizate județului Ialomița. Așa au fost finalizate lucrările la Centrul de Activității Educaționale amplasat în curtea școlii Scânteia, acolo unde în perioada imediat următoare urmează recepția, după care centrul va intra în circuitul public. În comună avem două locuri de joacă pentru copii, unul în incinta grădiniței Scânteia și unul în incinta grădiniței Iazu. În ideea de a accesa alte fonduri județene (prin ADI Ialomița), pregătim un proiect pentru un parc cu loc de joacă pentru copii, cu acces și în afara orelor de școală sau grădiniță. Va fi amplasat în centrul comunei, chiar aici lângă primărie. Avem spațiu suficient și, în plus, este bine supravegheat. După cum se știe, din fonduri locale anul trecut au fost finalizate lucrările la noul sediu al primăriei, o clădire modernă, multifuncțională, care asigură un cadru adecvat muncii de administrație a comunei. Ei, bine, vechiul sediu al primăriei nu a fost demolat, ci a fost transformat cu sprijinul consiliului județean (prin Programul Elena) în centru de zi pentru persoane defavorizate. Aici putem desfășura activități cu persoanele care nu mai au aparținători, cu bătrânii ai căror copii au plecat în străinătate, dar sunt și situații deosebite, cum am avut de fapt, când unei familii i-a luat foc casa și a fost adăpostită temporar aici.

SONY DSC

SONY DSC

– Asfaltarea?

– Prin Programul Anghel Saligny avem proiect aprobat pentru modernizare drumuri locale, pe o lungime de zece kilometri și un aport de la bugetul local pentru doi kilometri în prima etapă, urmând să continuăm cu a doua etapă astfel încât să acoperim întreaga rețea de drumuri comunale. Nu, nu avem toate drumurile asfaltate, mai mult, dacă vă uitați acum este o nebunie pe străzi, pentru că este această canalizare, binevenită dealtfel. Dar stadiul lucrărilor a ajuns acum la optzeci la sută și avem termen anul viitor să fie finalizate lucrările la stațiile de tratare și stațiile de vacum. Sperăm ca după aceea să venim masiv cu asfaltare, cu alte lucrări adiacente, astfel încât să aducem străzile la un aspect civilizat.

– Iată, aveți marea oportunitate de a promova proiecte finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Ați depus și au fost aprobate proiecte prin PNRR?

– Am accesat cam tot ce s-a putut accesa. Un prim proiect a plecat de la nevoia stringentă de a atrage specialiști din domeniul educațional și medical, domenii aflate în suferință în comunitatea noastră. “Construire locuințe pentru specialiști în comuna Scânteia” este o investiție care are ca obiectiv construirea a două module, având în total un număr de 12 unități de locuit pentru specialiști din sănătate și educație. Vor fi apartamente moderne, cu consum redus de energie, care cu siguranță vor fi un punct de atracție pentru oricare medic sau profesor.

Am semnat de asemenea contractul de finanțare pentru proiectul „Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde (sistem inteligent de management urban local)”, sistem prin care poți supraveghea tot ce ține de urbanism la nivel de comună, cu un acces sporit la documentele de planificare spațială și teritorială, respectiv o aliniere a strategiei de dezvoltare locală cu cea regională, respectiv națională.

Al treilea proiect prin PNRR vizează instalarea unui sistem de supraveghere video în zonele importante din cele două sate, dar și amplasarea pe raza comunei a două puncte de de încărcare vehicule electrice.

Un alt proiect, inițiat în condițiile în care, din păcate, fenomenul abandonului familiat a apărut și la noi, este construirea unui centru de zi pentru copiii aflați în situația de abandon familial.

În fine, mai vorbim de un centru de colectare cu aport voluntar pentru deșeuri, care este binevenit în condițiile în care deșeurile ne-au sugrumat efectiv.

Din alte surse, avem un proiect depus la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale privind modernizarea unui drum de exploatare, la care din păcate ținem pasul pe loc pentru că nu am obținut avizul de la Drumurile Naționale, dar am discutat la CNAIR și sunt sigură că vom găsi o rezolvare printr-un sens unic cu intrare în drumul național, care ne ajunge la vreo sută de mii de lei, pentru că altfel nu aveam susținere, era nevoie de 150.000 de euro și de la bugetul local era greu să-i asigurăm.

– Mai bine decât dumneavoastră nu cunoaște nimeni nevoile locuitorilor din cele două sate ale comunei. În perspectivă, cam ce proiecte credeți că sunt cazul a avea prioritate și ce șanse sunt ca ele să fie puse pe tapet?

– Sunt atât de multe necesare, încât e greu să le cuprind pe toate. Gazele? Deja avem niște proiecte, întocmite de vreo patru ani, așteptăm și momentul final, în care putem accesa fonduri. Sunt multe de făcut, dar nu pot fi făcute toate odată și atunci ne mulțumim așa, cum se dă. PNNR-ul chiar a venit cu foarte multe oportunități, sunt apoi investițiile în parteneriat cu ADI Ialomița prin care putem întocmi anual câte un proiect, Programul „Anghel Salignny” la fel, ne ajută cu această asfaltare la care avem alocate 14 milioane de lei. Când ar fi avut bugetul local atâția bani? Da, repet, asfaltarea este marea prioritate pentru locuitorii comunei.

 

 

Nicolae TACHE

 

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved