Plouă, ninge, bueștenii ies în șlapi până la magazin

* Dialog cu Nicolae Mihăilă, primarul comunei Buești

– Domnule primar, haideți să vorbim despre proiectele din ultimul dumneavoastră mandat: cele care au fost inițiate în mandatul anterior și finalizate acum, cele care au fost inițiate în primii doi ani ai actualului mandat și despre stadiul lor, iar în final despre proiectele pe care intenționați să le promovați pentru anii următori. Să le luăm pe rând. Proiecte finanțate exclusiv din bugetul local?

– Din fonduri locale am amenajat un parc undeva în centrul comunei, am amenajat terenul de sport din cadrul bazei sportive…

– Teren de fotbal da, dar echipa…

– Echipa a lăsat de dorit, trebuia să joc eu! Glumesc. S-au hotărât puțin mai târziu, dar, anul viitor vom înscrie echipa în campionatul județean. Revenind, cu bani locali vreau să vă spun că am mai modernizat câte o străduță, unele cu piatră, altele asfaltate, și alte cosmetizări făcute cu sume mai mici.

– Sunt sigur, bugetul local a fost afectat și de cofinanțările de la proiectele județene, naționale sau europene. Să începem cu cele județene.

– În primul rând, proiectele realizate prin ADI Ialomița. Am înființat un teren de sport multifuncțional, un parc în curtea grădiniței în al doilea an, cumva anul trecut am terminat de reabilitat dispensarul și anul acesta am achiziționat un teren cu locuință pe el, pe care o vom dezafecta, în vederea realizării unei intrări civilizate în baza sportivă și către un parc din aceeași zonă.

– La stadion aveți toate utilitățile?

– Da, avem cabine, apă curentă, curent electric, tot ce impune regulamentul.

– Alte proiecte cu Consiliul județean în afară de ADI?

– Cu sprijinul Consiliului Județean am reabilitat rețeaua de alimentare cu apă, plus două stații de clorinare, prin PNDL 2. Aproape un milion de euro, dar un proiect benefic, la ora actuală alimentarea cu apă fiind un caz închis.

– Canalizare?

– Am încercat, am făcut două proiecte, o dată eligibil dar fără finanțare, a doua oară respins. Nu ne încadrăm la numărul de locuitori. Nu știu cum ne putem dezvolta noi ca societăți mici dacă nu ne ajută un pic. Chiar și cu gazul, unde avem un parteneriat cu Perieți, Doja, Andrășești, Albești…

– Să înțeleg că la gaze deocamdată este problemă națională, dar la canalizare?

– Cetățenii își doresc canalizare în Buești. Vom vedea, vom urmări, dacă se va ivi o oportunitate prin alt program, noi suntem pregătiți să depunem proiectul.

– Am remarcat anul acesta, de câte ori am trecut prin Buești, acele intrări din drumul județean modernizat (care vine de la Coșereni, Axintele, Ciochina, trece prin Albești și ajunge spre Mărculești și Săveni) spre fiecare gospodărie aflată… la șosea…

– Noi de fiecare dată strângem bani gândindu-ne ce să mai facem anul următor. Am făcut acum trotuarele, pentru că erau necesare, dar am făcut și intrările către curțile oamenilor. ..

– Sunt bani județeni?

– Nu, sunt banii noștri, de la bugetul local. E un proiect mărișor, pe trei ani de zile, e aproape de final, va fi foarte frumos…

– E deja frumos!

– Da, vom vedea la final, când vom avea gazonul, pomii și trandafirii. Repet: de fiecare dată ne uităm la fondul de rulment. Dacă vedem că avem o sumă consistentă ne spunem: ăștia mulți îi ducem acolo!Totdeauna am făcut așa, de aceea nu mai avem nicio stradă neasfaltată.

– Chiar așa! Nu mai aveți nicio stradă neasfaltată?

– Nu.

– Din ce fonduri?

– Prin PNDL 2 marea majoritate, și tot ce a fost mai mic le-am făcut cu banii noștri.

– Prin Anghel Saligny?

– Am semnat contractul de finanțare pentru podul de peste râul Ialomița…

– Au existat voci care spuneau că acest pod nu-și are rostul…

– Nu e adevărat.

– Ce avantaje aduce bueștenilor acest pod?

– Drumul de la acest pod iese în DN, la intersecția cu Gheorghe Doja. Vine o salvare, sunt probleme cu viscolul iarma, la noi în astfel de situații drumul județean este blocat, dacă vine polei nu mai vorbesc și, în plus, se scurtează diatanța până la Slobozia și către localitățile din acea zonă, Gheorghe Doja, Perieți și chiar Andrășești.

– Drumul este de piatră?

– Da, dar l-am prins în proiect, nu au ajuns banii, am rămas doar cu podul, dar vom continua cu asfaltarea.

– În apropiere de DN drumul se află pe teritoriul Perieților!

– Da, dar ni l-au cedat nouă, spre folosință.

– Proiecte prin fonuri europene?

– Mai puțin.

– Aveți un panou în fața primăriei, privind digitalizarea cadastrării comunei. Este finalizat?

– Nu, am rămas puțin mai în urmă din cauza executantului. Am avut o râcă, ca ză zic așa, cu el, i-am cerut toată documentația să merg în altă parte. Eram printre primii care am făcut câteva sectoare și acum sunt tocmai la coadă. Altfel, e un bun profesionist. A promis că vom finaliza cât de curând proiectul.

– Gânduri de viitor? Ce-ar mai trebui Bueștiului ca săa mai capete puțină atracție pentru cei din afară.

– Gazele și canalizarea. Și multă sănătate oamenilor!

– Păi, nu veți dispensar?

– Avem, dar altceva ce să mai facem? Având apă curentă, străzile luminate, asfaltate! Plouă, ninge, ei ies în șlapi până la magazin.

– Se încearcă forțatrea unei legi privind o nouă reformă administrativă, care ar însemna comasarea unor localități. Ce ar însemna pentru Buești să revină acum la Albești?

– Păi, cei care gândesc aceste reforme să se întoarcă în timp cu douăzeci de ani și să-și aducă aminte ce a însemnat desprinderea Bueștiului de Albești, a Sărățenilor de Balaciu, a satului Traian de Grivița sau a Platoneștilor de Săveni. Fără acea lege privind reînființarea unor astfel de comune, aceste sate ar fi rămas aproape la nivelul de atunci, adică primeau investiții cu țârâita. Nu, o astfel de lege trebuie privită cu multă responsabilitate dacă vrem cu adevărat ca toate localitățile din această țară să se dezvolte, să țină pasul cu civilizația.

Nicolae TACHE


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved