Pledoarie de bun simț a doamnei Luminița Barcari, deputat de Ialomița:

Eroii pandemiei nu trebuie uitați

Stimaţi colegi,

Mă adresez astăzi dumneavoastră pentru a vă atrage atenția asupra situației personalului medical și auxiliar care a fost angajat anul trecut, în baza Legii 55/2020, fără concurs, pe posturile vacante din instituții sanitare publice (spitale, servicii județene de ambulanță, Direcții de Sănătate Publică) în perioada stării de alertă.

Ne referim la oameni calificați care, într-o situație de criză, în care sistemul sanitar era sufocat de cazuri de Covid, în care nu se știau multe despre riscurile epidemiologice și mai apăreau și cazuri în care de teama virusului membri ai personalului din spitale și DSP-uri demisiona, au venit să lupte cu boala care a luat atât de multe vieți în ultimul an. Ei au fost printre cei care și-au asumat riscuri, lucrând zi de zi în secțiile ATI, în cele COVID, în DSP-uri, în serviciile județene de ambulanță.

Contractele de muncă ale acestor oameni sunt însă pe o perioadă determinată. În 30 de zile de la încetarea stării de alertă ele vor expira. Și nu vor fi afectați doar acești angajați, ci și pacienții și întregul sistem sanitar. Este binecunoscut că în momentul izbucnirii pandemiei, în martie 2020, Direcțiile de Sănătate Publică erau nepregătite pentru gestionarea acesteia, ca urmare a faptului că de-a lungul timpului au fost neglijate, nu au fost adoptate măsuri eficiente pentru dezvoltarea lor, ajungându-se la subfinanțarea acestor instituții și existența de personal insuficient.

De asemenea, este știut că și în prezent, cu tot cu acești oameni, sistemul sanitar este subdimensionat, iar Direcțiile de Sănătate Publică au nevoie de personal specializat. În acest context, cred cu tărie că este absolut necesar ca acești oameni să fie menținuți în sistemul sanitar. Deși nu au fost angajați în urma unui concurs pe post, ei și-au dovedit într-o perioadă dificilă competența și disponibilitatea de a se implica. Iar, din păcate, unii dintre cei care au fost angajați ai Direcțiilor de Sănătate Publică au decedat după ce au fost infectați cu virusul Covid 19 la locul de muncă. Pentru cei rămași, în semn de mulțumire pentru activitatea lor ireproșabilă din timpul pandemiei de Covid 19, trebuie identificată o soluție prin care contractele de muncă să fie pe o perioadă nedeterminată.

Chiar dacă situația epidemiologică s-a îmbunătățit, este necesar să existe o viziune pe termen lung și să fie adoptate măsuri corespunzătoare pentru activitatea Direcțiilor de Sănătate Publică, astfel încât acestea să fie pregătite pentru viitoare situații dificile. Nu este normal acum, când greul a trecut, să fie lăsați acești oameni să plece din sistem, mai ales că sunt oameni care au demonstrat dăruirea lor și si-au asumat riscuri, care zi și noapte au stat la căpătâiul bolnavilor și i-au îngrijit, chiar dacă aceasta a însemnat să fie departe de propriile lor familii. Nu de puține ori în spațiul public s-a vorbit despre ei ca fiind niște eroi ai acestor vremuri. De aici, de la tribuna Camerei Deputaților, fac un apel în acest sens către Ministerul Sănătății și mă bazez pe sprijinul dumneavoastră, al tuturor deputaților, indiferent de partidul din care faceți parte. Sunt convinsă că veți evalua corespunzător situația și veți susține acest demers.

Vă mulţumesc!

Rodica-Luminița Barcari,

Deputat de Ialomița

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved