PLAIVAZ

 

  • Într-un mic orăşel din Germania, în secolul 17, vânătorii de vrăjitoare au ars pe rug mai bine de zece la sută din populaţie. Cum a fost posibil? Un inchizitor zelos şi o echipă de torţionari sadici.

  • Românii sunt cei mai tari pupători de moaşte din Europa, dacă nu din lume. De ce? Fenomenul este direct proporţional cu performanţa educaţiei în şcolile noastre. Mărim salariile profesorilor, construim şcoli moderne, dar, paradoxal, avem tot mai mulţi analfabeţi, unii cu diplomă chiar.  De vină sunt programele educaţionale, rescrise la fiecare schimbare de ministru, fără a ţine cont de un lucru simplu: până la 12 ani, în primul ciclu gimnazial, elevii sunt tot copii şi n-ar trebui să înveţe la şcoală decât să scrie şi să citească corect, plus noţiunile de matematică elementară (adunare, scădere, tabla înmulţirii). Atât. Făcătorii de manuale sofisticate au bulversat mintea deschisă a copiilor bombardându-i cu informaţii neesenţiale, inutile şi imposibil de digerat. Mai nou, unii”deştepţi” vor să iniţieze şcoala obligatorie de la 3 ani. O vor face, desigur, fără a ţine cont că aceşti copii nu sunt roboţi, iar în sistemul rigid de învăţământ vor îngroşa mai târziu rândurile persoanelor depresive şi analfabeţilor funcţionali, răpindu-le bucuria de a se juca neîncorsetaţi de programe şcolare până la şapte ani. Bineînţeles că politicienii nu vor ţine cont de asta.

  • De la Băsescu încoace tot mai mulţi şefi de partide şi preşedinţi au tendinţa şi le reuşeşte de a promova în funcţii importante de stat (miniştri, prim-miniştri etc) marionete docile, executanţi fără iniţiativă, cu toate că în partidele lor mulţi alţii, foarte capabili, ar merita să le ocupe. Cel mai celebru a fost cazul Dragnea, care a uns în guvern cele mai docile şi incompetente persoane. Credeam că va fi ultima abordare de acest gen, dar mă înşelam. După ce s-au târguit ca la uşa cortului pentru funcţii, Orban şi Iohanis au înscăunat în fruntea guvernului tot o marionetă. Câţu poate este un tip capabil, dar foarte obedient celor doi şi pot să pariez ca va zbura din funcţie peste un an sau doi, epuizat şi obosit de rolul atribuit, paratrăznet politic adică. Bănuiesc că atunci îşi va face intrarea Cioloş, nu atât ca salvator, fiind o perioadă de uzură politică, ci ca un paravan osmotic ce va slăbi ulterior şansele partidului său la următoarele alegeri.

  • AUR nu ar fi intrat niciodată în parlament dacă românii ar fi votat masiv. Aşa, simpatizanţii lor, mobilizaţi eficient, le-au asigurat victoria. Este exemplu cel mai clar de festele pe care le joacă istoria, propulsând pe scena politică dictatori, sau extremişti de dreapta sau stânga. Dacă un tip ca Simion îndeamnă poporul român de la tribuna parlamentului să nu-şi plătească impozitele şi să nu respecte legile ţării, ar trebui să i se retragă imunitatea şi să fie închis pentru mult timp. Reiterez: partidele extremiste de orice fel ar trebui interzise prin lege, iar discursurile liderilor lor în spaţiul public, discursuri care îndeamnă la nesupunere civică, ură rasială, război, sancţionate drastic, iar persoanele respective internate la balamuc.

F.M.Ciocea

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved