Plaivaz de Fetești

 

* Ard în weekend cauciucuri în Vlașca * Și ce dacă? * Se fură energie electrică direct din rețea în Vlașca * Și ce dacă? * Se fură apă din rețeaua stradală de alimentare cu apă în Vlașca * Și ce dacă?

Aproape în fiecare weekend un fum negru şi gros se ridică din râpa de lângă cartierul Vlaşca al Feteştiului. Dacă bate vântul spre oraş, norul toxic murdăreşte rufele puse la uscat şi otrăveşte aerul. Cine este vinovatul? Clanurile ţigăneşti care ard cauciucuri uzate şi cabluri pentru a recupera fierul, aluminiul şi cuprul. De ce vinerea seara, sâmbăta şi duminica? Păi, atunci funcţionarii de la garda de mediu se odihnesc sau se relaxează la munte sau la mare, pentru ca nu cumva vaucerele de vacanţă oferite cu generozitate de guvern să nu expire.

După dispariţia comunismului, mijloacele de constrângere care temperau ieşirile antisociale ale etniei s-au diminuat până la dispariţie, iar clanurile ţigăneşti au speculat fără scrupule oportunităţile ivite pentru a se îmbogăţi. Un factor care a încurajat şi a tolerat exchibiţiile sociale şi economice ale ţiganilor a fost elementul politic. În Feteşti, Ţăndărei şi alte localităţi cu populaţie romă numeroasă primarii au închis ochii atunci când nu se plăteau taxele şi au oferit cu generozitate ajutoare sociale unor membri ai etniei care locuiau în vile somptuoase sau veneau cu mercedesul pentru a-şi ridica banii de la casierie. În campaniile electorale, şantajul şi mita se împleteau armonios, anumiţi membri cu influenţă ai comunităţii primind concesiuni, spaţii comerciale etc, iar în cartiere străzile se pietruiau sau asfaltau la foc automat.

Să vă dau un exemplu despre ce înseamnă Vlaşca. Prin 2006 a trebuit să merg cu un tractor prin cartier. Pe strada principală am reuşit să mă deplasez, dar pe cele adiacente a fost imposibil datorită cablurilor, prin intermediul cărora aproape fiecare gospodărie fura energie electrică direct din reţea. Dacă compania furnizoare le tăia azi, a doua zi se branşau iarăşi. Acelaşi lucru se întâmpla şi cu apa potabilă. Nu ştiu dacă a fost plătită vreodată. Iarna nimeni nu cumpăra lemne de foc. În camere atârnau rezistenţe electrice, iar becurile de mare putere ardeau non stop. Duplicitatea politicienilor de toate nuanţele a perpetuat această stare de fapt.

Desigur, nu toţi ţiganii sunt infractori, unii au afaceri legale, unii învaţă, termină facultăţi, dar majoritatea nu este aşa. Tiganii care muncesc cu braţele sau mintea, cei care o fac legal nu sunt bogaţi. Vilele de sute de mii de euro din Feteşti sau Tăndărei aparţin de obicei membrilor clanurilor interlope, membri care sparg tirurile cu marfă, cerşesc sau fură în oraşele Europei etc. Autorităţile române nu i-au întrebat niciodată de unde au banii, atâta timp cât erau cheltuiţi în ţară şi nu am auzit să fie confiscat vreun imobil fiindcă nu s-au plătit taxele sau amenzile. Se cunosc destule cazuri de corupţie în poliţie sau finanţe. Şefi care şi-au ridicat vile somptuoase, şoferi romi cvasianalfabeţi, personal din structurile bugetare care prin atitudinea lor au favorizat infractorii în detrimentul cetăţeanului onest.

Am observat exacerbarea constantă a unui fenomen îngrijorător: atitudinea sfidătoare a păturii ţigăneşti îmbogăţite măreşte proporţional ura populaţiei majoritare. Dacă un accident al istoriei va aduce la putere guverne extremiste, romii vor experimenta primii calvarul progromurilor sângeroase. Acţiunile antisociale nu pot fi stopate decât prin acţiuni drastice. Romii ştiu că un imobil confiscat de autorităţi în comunitatea lor nu poate fi vândut niciodată, dar statul, pentru a-şi demonstra intransigenţa, îl poate dărâma, cum procedează Israelul în cazul teroriştilor palestinieni. Clanurile ies pe stradă înarmate cu săbii şi arme de foc? În Italia ar fi împuşcaţi pe loc dacă nu se conformează somaţiilor. Trei sferturi din comunitate fură energie electrică sau apă? Sistează alimentarea pentru întreg cartierul. O să vedeţi atunci cum bulibaşa, care este atât de elocvent şi solicitat înainte de alegeri, îşi va obliga oamenii să nu mai fure. Ard cauciucuri? Un funcţionar de la mediu poate păzi zona în weekend. Este aşa de greu?

F.M.Ciocea

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved