Dintre afacerile care au adus prejudicii majore sănătăţii populaţiei în ultimii şaizeci de ani sunt cele care exploatează fast-foodurile şi lanţurile de farmacii. Las deoparte industriile poluante, cunoaşem rolul lor nefast, exploatând doar acest segment special.
Fast-foodurile au pervertit dintr-o dată obiceiurile alimentare ale oamenilor. Valul acesta „epidemic„ îşi are originea în SUA, acolo a creat o armată de supraponderali şi s-a propagat mai întâi în vestul Europei, iar după căderea comunismului şi în est. În Africa, ţările arabe şi în habitatul Pacificului n-a prins prea bine datorită subdezvoltării economice şi tradiţiilor alimentare specifice. Tendinţa se observă acum în oraşele industriale din China şi Coreea de Sud. Nu se întrevede o diminuare, nici măcar o stabilizare, iar boom-ul supermarketurilor va amplifica tendinţa.
De ce farmaciile? Dacă în urmă cu 100 de ani majoritatea medicamentelor vândute aveau substanţe active naturale, dezvoltarea explozivă a industriei de profil a introdus în fabricaţie substanţe de sinteză. Corpul omenesc este obişnuit de milenii cu plantele medicinale şi, dint-o dată, brusc, este bombardat cu altceva, de obicei otrăvuri recunoscute. Cu ceva timp în urmă au fost interzise la televiziune reclamele la alcool şi ţigări, în schimb se difuzează nonstop cele pentru noi şi noi produse farmaceutice. Chiar dacă nu suferă de nimic, cetăţeanul bombardat constant cu astfel de reclame ajunge să creadă că suferă totuşi de ceva şi aleargă imediat la farmacie. Am prieteni care iau în fiecare zi un pumn de pastile, care în timp creează dependenţă şi îi omoară înaintea bolii. Domnilor, natura a inventat leacuri pentru orice suferinţă, trebuie doar să apelăm la ele, dar nu vrem, nu este comod. Atotputernica, omniprezenta industrie farmaceutică ne oferă pastile pentru orice: dureri în deget, optimism scăzut, anxietăţi imaginare şi chiar tratamente preventive, adică să ne îndopăm cu pastile pentru a nu contracta o boală ipotetică. Urmarea? O armată în creştere de bolnavi şi miliarde de dolari profituri imediate pentru unii.
Reclamele pentru medicamente sunt la fel de periculoase ca cele pentru ţigări. Nu ştiu dacă vor fi stopate cândva. Nu cred.
F.M.Ciocea