PLAIVAZ

La începutul secolului trecut în disputa dintre motoarele electrice şi cele cu ardere internă a câştigat cel din urmă, datorită resurselor ieftine şi „nelimitate” de petrol. Înainte de primul război mondial, un fizician călugăr, nu-mi mai amintesc numele, inventase un acumulator Fe- Ag reversibil, care putea propulsa un automobil 1000 de km până la următoarea încărcare. Acumulatorul era practic etern, nu se sulfata ca cel cu plumb şi nu i se deteriorau în timp elemenţii de sarcină. La scurt timp după omologare, autorul şi brevetul au dispărut fără urmă. Ne putem imagina că marii investitori din petrol sunt vinovaţi de asta, aşa cum sunt vinovaţi de îngroparea atâtor invenţii revoluţionare care le periclitau afacerile.

Dar, iată că shimbarea echilibrului climatic, datorată în primul rând petrolului, îi obligă pe jucătorii din domeniu să-şi revizuiască comportamentul şi să investească resursele financiare imense de care dispun în inovaţii revoluţionare. Nu că ar dori asta, dar sunt obligaţi de evoluţia evenimentelor. Motorul cu ardere internă este depăşit şi prea costisitor pentru sănătatea planetei. Vertiginos, a demarat epoca motoarelor electrice şi a energiilor alternative, fiindcă, dacă gândim atent, pământul nostru musteşte de energie, aerul pe care-l respirăm, câmpul magnetic, centura de radiaţii din stratosferă şi oceanul panetar aflat în continuă mişcare.

În contextul epidemiei generalizate au devenit celebre aşa zisele concentratoare de oxigen. Gândiţi-vă că pe acelaşi principiu vom putea construi, alimentate de energie verde, imense uzine de oxigen, care vor suplini pădurile distruse în mod inconştient. Chiar automobilele noastre pot deveni astfel de concentratoare de oxigen, iar bioxidul de carbon colectat îl vom putea ridica ieftin, cu ajutorul baloanelor stratosferice până aproape de limita atmosferei, iar de acolo propulsat prin intermediul unui mic cartuş reactiv sub presiune în spaţiul cosmic. Va fi un fel de lift spaţial, relativ ieftin, iar planeta se va vindeca în câteva decenii.

Până la începutul colonizării altor planete nu vom scăpa de pandemii, vom inventa mereu altele, nu foarte virulente, dar suficient de morbide pentru a echilibra evoluţia demografică. Suntem prea mulţi, doctrina consumatoristă nu mai este sustenabilă, iar masele emancipate devin greu guvernabile. Globalizarea informaţiei, fără cea politică şi economică, favorizează psihozele şi alienările colective. Numai corelându-le dvenim puternici, fără naţionalisme şi fundamentalisme valabile în alte epoci. Nu fabricând bombe omul o să colonizeze luna şi Marte. Nu va reuşi asta niciun stat singur, chiar dacă îşi arogă un precedent în materie de tehnologie, precum SUA, China, Rusia etc. Nu vor avea resurse.

F.M.Ciocea

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved