PLAIVAZ

 

  • Cu ceva timp în urmă, a trebuit să însoțesc la spitalul din Slobozia o rudă grav bolnavă. Pe holurile ploiclinicii nebunie curată: un dute-vino terifiant și obositor, oameni cu privirile pierdute și chinuite, oameni așteptând resemnați la ușile cabinetelor. În urmă cu 50 de ani parcă nu era așa. În satul meu oamenii mergeau la spital doar în cazul facturilor grave, când erau mușcați de un câine turbat, sau când durerile de dinți deveneau insuportabile. În rest, răcelile se tratau cu ceaiuri și ventuze, durerile de spate cu frecții, iar entorsele și fracturile simple erau rezolvate cu success de vracii locali. Rar într-o comună observai doi oameni ușor supraponderali. Mă gândesc uneori că reforma în sănătate nu se face pompând fonduri în noi spitale și în salarii, ci în campanile de promovare a sporturilor de masă, a regimurilor alimentare sănătoase și în primul rând a propășirii spirituale a poporului roman. Dezvoltarea spirituală se face prin sancționarea televiziunilor care promovează în programe subvalorile sau emisiuni degradante moral și prin stimularea celor ce pun în prim plan instruirea individului, dragostea față de natură, iubirea semenilor etc. O minte sănătoasă este premisa unui corp sănătos. Mă îngrozesc când văd ieșind de pe porțile școlilor copii obezi, nu puțini, sau aud despre adolescenți dependenți de droguri. Ultimii 30 de ani au modificat radical obiceiurile alimentare ale poporului roman. Semănăm tot mai mult cu„ Consumatorul” american, amorf și lacom, ce devine în timp un monstru greoi, superobez, târându-se satisfăcut printre rafturile strălucitoare ale supermarketurilor. Asta dorim să fim? Nu cred. Dar pe cei care-și fac educația la mall îi putem condamna? Nu, atâta timp cât alternativele sunt aproape inexistente, iar strategiile revoluționare (guvernamentale, bineînțeles) sunt doar declarative.
  • Românii sunt cei mai tari pupători de moaşte din Europa, dacă nu din lume. De ce? Fenomenul este direct proporţional cu performanţa educaţiei în şcolile noastre. Mărim salariile profesorilor, construim şcoli moderne, dar, paradoxal, avem tot mai mulţi analfabeţi, unii cu diplomă chiar. De vină sunt programele educaţionale, rescrise la fiecare schimbare de ministru, fără a ţine cont de un lucru simplu: până la 12 ani, în primul ciclu gimnazial, elevii sunt tot copii şi n-ar trebui să înveţe la şcoală decât să scrie şi să citească corect, plus noţiunile de matematică elementară (adunare, scădere, tabla înmulţirii). Atât. Făcătorii de manuale sofisticate au bulversat mintea deschisă a copiilor bombardându-i cu informaţii neesenţiale, inutile şi imposibil de digerat. Mai nou, unii”deştepţi” vor să iniţieze şcoala obligatorie de la 3 ani. O vor face, desigur, fără a ţine cont că aceşti copii nu sunt roboţi, iar în sistemul rigid de învăţământ vor îngroşa mai târziu rândurile persoanelor depresive şi analfabeţilor funcţionali, răpindu-le bucuria de a se juca neîncorsetaţi de programe şcolare până la şapte ani. Bineînţeles că politicienii nu vor ţine cont de asta.

  • De la Băsescu încoace tot mai mulţi şefi de partide şi preşedinţi au tendinţa şi le reuşeşte de a promova în funcţii importante de stat (miniştri, prim-miniştri etc) marionete docile, executanţi fără iniţiativă, cu toate că în partidele lor mulţi alţii, foarte capabili, ar merita să le ocupe. Cel mai celebru a fost cazul Dragnea, care a uns în guvern cele mai docile şi incompetente persoane. Credeam că va fi ultima abordare de acest gen, dar mă înşelam. După ce s-au târguit ca la uşa cortului pentru funcţii, Orban şi Iohanis au înscăunat în fruntea guvernului tot o marionetă. Obedient celor doi, pot să pariez pe Câțu că va zbura din funcţie peste un an sau doi, epuizat şi obosit de rolul atribuit, paratrăznet politic adică. Bănuiesc că atunci îşi va face intrarea Cioloş, nu atât ca salvator, fiind o perioadă de uzură politică, ci ca un paravan osmotic ce va slăbi ulterior şansele partidului său la următoarele alegeri.

  • AUR nu ar fi intrat niciodată în parlament dacă românii ar fi votat masiv. Aşa, simpatizanţii lor, mobilizaţi eficient, le-au asigurat victoria. Este exemplu cel mai clar de festele pe care le joacă istoria, propulsând pe scena politică dictatori, sau extremişti de dreapta sau stânga. Dacă un tip ca Simion îndeamnă poporul român de la tribuna parlamentului să nu-şi plătească impozitele şi să nu respecte legile ţării, ar trebui să i se retragă imunitatea şi să fie închis pentru mult timp. Reiterez: partidele extremiste de orice fel ar trebui interzise prin lege, iar discursurile liderilor lor în spaţiul public, discursuri care îndeamnă la nesupunere civică, ură rasială, război, sancţionate drastic, iar persoanele respective internate la balamuc.

F.M.Ciocea

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved