Plaivaz

 

Cu ceva timp în urmă, a trebuit să însoțesc la spitalul din Slobozia o rudă grav bolnavă. Pe holurile ploiclinicii nebunie curată: un dute-vino terifiant și obositor, oameni cu privirile pierdute și chinuite, oameni așteptând resemnați la ușile cabinetelor.

În urmă cu 50 de ani parcă nu era așa. În satul meu oamenii mergeau la spital doar în cazul facturilor grave, când erau mușcați de un câine turbat, sau când durerile de dinți deveneau insuportabile. În rest, răcelile se tratau cu ceaiuri și ventuze, durerile de spate cu frecții, iar entorsele și fracturile simple erau rezolvate cu success de vracii locali. Rar într-o comună observai doi oameni ușor supraponderali.

Mă gândesc uneori că reforma în sănătate nu se face pompând fonduri în noi spitale și în salarii, ci în campanile de promovare a sporturilor de masă, a regimurilor alimentare sănătoase și în primul rând a propășirii spirituale a poporului roman. Dezvoltarea spirituală se face prin sancționarea televiziunilor care promovează în programe subvalorile sau emisiuni degradante moral și prin stimularea celor ce pun în prim plan instruirea individului, dragostea față de natură, iubirea semenilor etc. O minte sănătoasă este premisa unui corp sănătos. Mă îngrozesc când văd ieșind de pe porțile școlilor copii obezi, nu puțini, sau aud despre adolescenți dependenți de droguri.

Ultimii 30 de ani au modificat radical obiceiurile alimentare ale poporului roman. Semănăm tot mai mult cu„ Consumatorul” american, amorf și lacom, ce devine în timp un monstru greoi, superobez, târându-se satisfăcut printre rafturile strălucitoare ale supermarketurilor. Asta dorim să fim? Nu cred. Dar pe cei care-și fac educația la mall îi putem condamna? Nu, atâta timp cât alternativele sunt aproape inexistente, iar strategiile revoluționare (guvernamentale, bineînțeles) sunt doar declarative.

06.12.2021

F.M.Ciocea


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved