PLAIVAZ 1101

 

Interviu cu academicianul Min Ciun Ing, Președintele Academiei de Științe din Beijing

Un prieten din Ulan Bator, pe care nu l-am întâlnit niciodată faţă în faţă, dar ne ştim de mulţi ani de pe internet, mi-a trimis un interviu uimitor. Cum a reuşit să obţină acest interviu de la preşedintele Academiei de Ştiinţe din Beijing este o adevărată poveste, pe care mi-a relatat-o ca să fiu edificat. Discuta într-o zi cu un amic, fost student la Beijing despre Covid 19 şi despre implicarea totală a autorităţilor chineze în izolarea şi eradicarea lui.

– Noi acum gândim ipoteze mai mult sau mai puţin plauzibile, mi-a spus.

– Chiar aşa e.

– Dar ne putem edifica dacă îl rugăm să ne lumineze pe academicianul Min-Ciun-Ing, care timp de patru ani mi-a fost profesor la universitate şi cred că m-a simpatizat.

– Cum intenţionezi să procedăm?

-Ar trebui să-i trimitem un e-mail pe adresa academiei cu întrebările noastre şi, ca să fim siguri, aceleaşi întrebări cu o scrisoare obişnuită.

Am stabilit împreună chestionarul, iar amicul le-a tradus în limba chineză şi le-a expediat. Nu îmi făceam mari speranţe, dar a doua zi fostul student a şi primit un răspuns de la academician. Îl felicita pentru funcţia sa din guvern, rugându-l să aibă răbdare câteva zile. La nici o săptămână de la demers ne-a sosit e-mailul aşteptat.

– Să-l publicăm într-un ziar local?

– Numai dacă academicianul este de acord.

-Bineînţeles.

Acceptul a sosit pe aceiaşi cale şi interviul a apărut într-unul din cotidienele din Ulan Bator. Ţi-l trimt şi ţie, prietene. Dacă îl poţi publica în ţara ta cu atât mai bine, este foarte tranşant, o să vezi. După ce l-am citit i-am dat dreptate. Câteva publicaţii de largă circulaţie şi-au anunţat disponibilitatea de a-l găzdui în paginile lor. Desigur, îl oferim cu gratitudine şi cititorilor revistei Helis.

1.

Reporter: De ce a apărut virusul tocmai în Wuhan?

Min-Ciun-Ing: Putea apare oriunde şi nu numai în China. Implicaţiile sunt complexe, dar acum, după cercetări amănunţite organele abilitate ale statului cred că a fost un atac din exterior pentru destabilizarea economică şi politică a Chinei. Virusul nu este o mutaţie clocită în liliac, pangolin şi şarpe, nu este evadat din laboratoarele medicale de aici, aşa cum s-a sugerat. Investigaţia a relevat că în urmă cu o săptămână mai mulţi cetăţeni străini au deschins în oraş, vizitând piaţa alimentară, magazine, centre aglomerate în general. După plecarea lor, fix la 6-7 zile s-a declanşat epidemia.2.

R: Cam câte victime a făcut epidemia?

Min-Ciun-Ing: Nu sunt în măsură să ofer date concrete, multe în general. Spre deosebire de occidentali, sistemul politic al Chinei face posibilă mobilizarea excepţională a întregului popor şi direcţionarea fără limite a resurselor acolo unde este nevoie. Oraşul a fost închis, în câteva zile s-a finalizat un spital modular uriaş, cetăţenii au rămas în case. Dacă nu se proceda aşa, oraşele noastre s-ar fi transformat în cimitire.

R :Dacă ţinta a fost China de ce virusul face ravagii în întreaga lume?

Min-Ciun-Ing: Vizitatorii străini susmenţionaţi au interacţionat şi cu alţi oameni în avion, autobuze etc. În perioada aceea şi wuhanezii noştri s-au deplasat cu diverse interese în Statele Unite, Europa şi alte ţări. Deci, virusul a revenit ca un bumerang acolo de unde a plecat.

R: O conspiraţie mondială?

Min-Ciun-Ing: Poate fi luată şi aşa. Virusul este rezolvarea unei crize economice şi sociale serioase. În primul rând, industria armamentului intrase în impas. Războiul între popoare cu standarde economice apropiate ar fi un dezastru pentru ambele tabere. Să ocupi militar o ţară mai slabă este uşor, dar războiul nu mai are graniţe, iar ţara cu resurse mai puţine obţine succese mediatice detonând bombe în metropolele beligerante. Astăzi conflictele sunt predominant psihologice. Arsenalele militare sunt pline până la refuz, comerţul de gen stagnează, dar un virus…, un virus aduce instantaneu aproape miliarde de dolari în buzunarele acţionarilor de la concernele farmaceutice şi consolidează stabilitatea politico-decizională a democraţiilor de tip occidental, temperând totodată avântul fondurilor speculative.

R: Cum a afectat pandemia economia Chinei?

Min-Ciun-Ing: China are capabilitatea de a face orice. Suntem o mare putere economică, financiară şi militară. Da, am fost afectaţi şi noi, dar mult mai puţin. China nu trăieşte din turism, dar pandemia ne-a adus mulţi bani, în primele săptămâni chiar, din vânzarea de măşti faciale şi biocide. Avem investiţii majore în întreaga lume, economia este mai mobilă ca oricând.

R: Când se va termina acest marasm?

Min-Ciun-Ing: Niciodată. Este ca în cibernetică. Firmele care asigură antivirușii pentru calculatoare sunt şi generatoare constante de noi viruşi informatici, altfel obiectul muncii lor ar dispare. La fel procedează şi concernele farmaceutice. S-a început cu gripa aviară, fără prea mare efect, cu vaccinuri antigripale anuale, iar acum Covidul 19, destul de agresiv ca să facă victime în rândul persoanelor vulnerabile, dar nici prea dur ca Ebola. În câţiva ani va fi la fel de banal ca o gripă sezonieră şi se va inventa altceva, virusuri cu dedicaţie genetică de exemplu, care să ucidă anumite categorii sociale si rase umane.

R : Guvernele nu pot face nimic?

Min-Ciun-Ing: Au interesul? Baniii contribuabililor se cheltuiesc fără multe justificări, iar cetăţeanul disciplinat prin carantinări succesive va contesta mai puţin vehement autoritatea statului. Suntem prea mulţi, într-adevăr, resursele planetei sunt limitate. Credeţi că putem evita dezastrul climatic prin simple declaraţii? Miliardel lor de săraci din India, Pakistan, Africa şi China, de ce nu, puţin le pasă că bogătaşul din New York nu respiră bine, sau că uraganele devin mai agresive în fiecare an. Săracii vor hrană, idiferent cum este obţinută ea. China garantează şi ultimului cetăţean al ei că nu va muri de foame. Avem un guvern autoritar, este adevărat, dar fără autoritate n-am fi ajuns lider economic şi nici în Cosmos. Fără strategii pe termen lung, ţările nu au viitor. Consumatorismul, ca stil de viaţă a devenit nociv, principalul factor care destabilizează ecosfera.

R: Putem privi optimişti spre viitor?

Min-Ciun-Ing: Da. Era inevitabil să traversăm o perioadă de debusolare. Învăţăm din greşeli, contrar tuturor părerilor, iar cu timpul vom conştientiza că planeta noastră este o casă minunată, una cum nu mai există pe o rază de mii de ani lumină de jur împrejur. Nebuni care să-şi incendieze casa există desigur, dar nebunia colectivă, epidemică, virală, capabilă să determine omul ca specie să facă acest gest nu cred că este posibilă.

R: Dacă, totuşi, se va întâmpla?

Min-Ciun-Ing: Atunci, ne merităm soarta !

4 aprilie 2021

Consemnat de F.M.Ciocea

 


Copyright 2020 - Global Marketing - All Rights Reserved                                                                                   Politica cookie                          Politica de confidentialitate