Pierderi financiare uriașe în instustria recreativă pentru copii și pentru administratorii locurilor de joacă

 

Iulia Berciu: „Am tăcut, pentru că nu ai cu cine să te lupți”

Pandemia nu a afectat doar HoReCa, industria recreativă pentru copii și locurile de joacă se numără printre afacerile cele mai afectate și care sunt închise din primăvara anului trecut. Administratorii acestor bussines-uri vorbesc despre pierderi financiare uriașe.

Iulia Berciu (foto), cunoscută în peisajul autohton ca „zâna ursitoare” – animator socio-educativ -, susține că de multe luni nu a participat la vreun eveniment, „pentru că nu au voie restaurantele să organizeze evenimente de tipul activităților pe care le desfășor.” În același timp, „zâna” mai spune că în toată această perioadă a fost extrem de afectată din punct de vedere financiar, în condițiile în care a investit în decoruri, în costume și nu a mai avut când să-și scoată investiția, ca să nu mai vorbim de profit.

Deși a fost și încă este o perioadă extrem de grea, am salariați pe care nu i-am dat în șomaj. I-am plătit din indemnizația pentru care m-am zbătut singură să obțin informații, astfel încât să pot beneficia de ea. 2.250 de lei/lună nu este o sumă suficientă când ai contabil de plătit, chirie pentru garajul unde îmi țin recuzita, cu datorii către ANAF. Ați înțeles cu cât rămân!”, ne spune cu amar zâna ursitoare.

Iulia Berciu ne-a mai spus că atunci când s-au luat decizii de închidere a acestor activități nimeni nu a contactat-o, fiind de părere că atât autoritățile locale, cât și cele naționale ar fi trebuit să invite la discuții câte un reprezentant din toate domeniile. Vorbim aici despre fotografi, lăutari care participă la petreceri private, administratori ai locurilor de joacă, plus mulți alții care au rămas „pe tușă” fără ca cineva să le ofere un orizont de așteptare.

Așa îmi vine să plâng uneori (…) am mare apăsare în suflet că toți pot face câteva ceva, numai noi nu! Când am ieșit în stradă speram să se țină cont și de noi, ăștia mai mici, dar trăiesc cu speranța că vor veni vremuri mai bune și ne vor da și nouă voie, măcar în vară, în toamnă (…) Am tăcut pentru că nu ai cu cine să te lupți. Tot ce am făcut până acum a fost cu sufletul înainte de toate, partea financiară mai puțin conta, dar ne-a ajuns cuțitul la os cum se spune”, povestește Iulia cu amar în voce.

Și locurile de joacă sunt pustii

Părinții spun că spațiile interioare pentru joaca prichindeilor erau o alternativă pentru parcuri, mai ales când vremea nu permitea joaca în aer liber.

Nu ai unde să duci copilul, pe vremea asta mai ales, ca să petreacă și el câteva ore, să se joace, să se relaxeze, să interacționeze cu alți copii”, se plânge o mămică.

Făceau și ziua onomastică, se jucau, mai ales seara când veneam de la serviciu. În curând este ziua copilului mei și mă tot întreabă de ce nu pot veni colegii la el, de ce nu vine clawnul? Cum să-i tot explici unui copil de 5 ani că este pandemie și că nu se poate juca cu grupul de copii, că nu avem voie să organizăm o petrecere de ziua lui?”, conchide o altă mămică.

Din păcate, și administratorii locurilor de joacă sunt afectați și se plâng de pierderi uriașe. Administratorul unui astfel de spațiu ne-a declarat că a înregistrat pierderi de 100 la sută și că, în curând, va intra în faliment.

Este normal să avem pierderi câtă vreme noi stăm închiși de atâtea luni. Cu ce să plătim chirie, utilități? Le vom suporta din buzunarul nostru, dar unde nu pui, e clar că nu mai ai de unde să iei. Angajații au intrat prima data în șomaj tehnic, după care au demisionat pentru că nu se ajungeau cu banii de la o lună la alta”, ne-a declarat cu același amar ca al Iuliei Berciu, patronul unui loc de joacă din județ.

Petronela MOROIANU


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved