”Pianul cu poeme” la Salonul Anual de Carte

Luni, 4 octombrie, seria activităților cuprinse în cadrul Salonului Anual de Carte a continuat cu spectacolul de muzică și poezie ”Pianul cu poeme, susținut de actrița Daniela Nane și pianista Ioana Maria Lupașcu. Evenimentul a avut loc la Sala Europa a Consiliului Județean Ialomița.

Pianul cu poeme” este un recital de calitate, care corespunde unor standarde înalte și pe care oamenii ar fi încântați să îl primească în dar, în orice colț al lumii. A fost reprezentat de zeci de ori în țară și în străinătate, în spații diverse: la Ateneul Român, în splendide săli din palate (Palatul Cercului Militar, Palazzo Milano, Palatul Mogoșoaia, Castelul Miclăușeni), în Filarmonici (Ploiești, Brașov, Craiova, Pitești, Rm. Vâlcea ș.a.), la Operă (Opera Națională București, în Festivalul Mozart la Opera din Brașov, la Opera Comică pentru copii), dar și în săli intime (Muzeul Unirii din Iași, Conacul Manasia, Muzeul Primăverii) sau săli de spectacol cu peste patru sute de locuri ocupate (Piatra Neamț, Slatina, Bistrița).

Daniela Nane este actriță a Teatrului Bulandra din 1995 și are o carieră artistică solidă, cu roluri diverse și complexe, jucând în peste cicnizeci de spectacole de teatru și filme de lung metraj și de televiziune, lucrând cu mulți regizori importanți si actori de renume: Andrei Șerban, Alexandru Darie, Horațiu Mălăele, Gerard Depardieu, Harvey Keitel, sir Ben Kingsley. S-a apropiat de poezie în adolescență, când asculta cu admirație versurile rostite de George Vraca sau Florian Pitiș și când a început, timid, să recite primele poeme. La un înalt nivel de performanță artistică, „Pianul cu poeme” îi dă șansa de a dărui oamenilor clipe de emoție și de regăsire, care să le reamintească de noblețea din suflete.

Pianist concertist, solistă a Filarmonicii Paul Constantinescu Ploiești din 2007, Ioana Maria Lupașcu a fost denumită de presă „o forță a tinerei generații” și tot presa nota: „Viața intensă pe care știe a o reda este secretul artei superior construite a pianistei”. Studentă a marelui pianist rus LAZAR BERMAN în Italia, care spunea despre ea că are „imense posibilități tehnice și artistice”, cântă cu toate orchestrele filarmonice naționale și colaborează cu mari muzicieni ca Tiberiu Soare, Ionescu-Galați, Theo Wolters, Gottfried Rabl, Sabin Pautza. A concertat în toată Europa, a lansat două CD-uri și compozitori contemporani îi dedică lucrări în primă audiție. Colaborează adesea cu lumea teatrului, participând în diverse spectacole alături de Ion Caramitru, George Banu, Piotr Adamczyck, Richard McCabe, William Nadylam.

Pianul cu poeme” la Slobozia a condus publicul pe note muzicale semnate de mari compozitori români și a încântat cu prelucrări folclorice inedite. Poezia pornește de la dragostea adolescentină, trecând prin diferitele ipostaze ale iubirii, până la regăsirea sufletească în deplină iubire necondiționată. Recitalul a ridicat energia piesă după piesă, construind din momente impetuoase și impresionante prin sensibilitate sau forță.

Așadar, prezența amândurora pe scenă a reușit să producă valuri de emoție și bucurie. Spectacolul de muzică și poezie s-a încheiat cu un ropot de aplauze.

Vali ȘERBAN

Mulțumim tuturor celor care s-au alăturat evenimentului!

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved