Păstrarea tradițiilor din strămoși și menținerea acestora vii pentru generațiile următoare rămân modalități esențiale de ancorare în memoria colectivă a valorilor perene care determină dezvoltarea firească a oricărei societăți.
Pe acest traiect, de conservare în conștiința publică a ceea ce are mai frumos spațiul ialomițean, se înscrie Festivalul-Concurs de Tradiție Culinară Ialomițeană „LA CASA TUDORII”, ajuns în acest an la ediția a XI-a și care a avut loc în perioada 13 – 15 octombrie, la Baza de Cercetare și Expunere Muzeală „Orașul de Floci”, comuna Giurgeni.
Eveniment de tradiție în Câmpia Bărăganului, festivalul este organizat de Consiliul Județean Ialomița și Muzeul Județean Ialomița, în parteneriat cu instituțiile județene de cultură aflate sub autoritatea Consiliului Județean Ialomița – Biblioteca Județeană „Ștefan Bănulescu” Ialomița, Muzeul Național al Agriculturii, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ialomița și Centrul Cultural „Ionel Perlea” Ialomița, alături de autorități ale administrației publice locale și diferite entități ale societății civile.
*
Timp de trei zile, la Slobozia și la Baza de Cercetare și Expunere Muzeală „Oraşul de Floci” Giurgeni a avut loc, în organizarea Consiliului Județean Ialomița, cea de-a unsprezecea ediție a Festivalului “La Casa Tudorii”.
În prima zi a festivalului, în fața Palatului Administrativ din Slobozia a avut loc un inedit spectacol de animație cu foc, susținut de “Ordinul Solomonarilor”. Fondat în Suceava, grupul expune viața civilă și militară de la începutul secolului al 14-lea și până la secolul al 15-lea. În continuare, pe traseul Muzeul Naţional al Agriculturii – Zona Gării – Bd. Unirii – Casa de Cultură a Sindicatelor – Bd. Chimiei – Consiliul Judeţean Ialomiţa toți participanții au realizat o retragere cu torțe.
În cele două zile ale manifestărilor de la Baza de Cercetare și Expunere Muzeală „Oraşul de Floci” Giurgeni peste zece mii de vizitatori au avut parte de multe momente de cultură autentică, de mâncăruri din rețete tradiționale prezentate de concurenți din tot județul Ialomița și multă, multă distractie, la care și-au adus contribuția atât artiști locali cât și invitați profesioniști! Și, desigur, momentul de vârf al festivalului, premierea câștigătorilor Concursului de artă culinară ialomițeană „La Casa Tudorii”.

SONY DSC
Palmaresul cocursului de artă culinară ialomițeană ,,LA CASA TUDORII” – Ediția a XI a, 15 octombrie 2023
MÂNCĂRURI CALDE
ADULȚI
Locul I: Familia Mirică (Giurgeni) – Ciorbă de pește
Locul II: Comunitatea Rușilor Lipoveni Bordușani – Psounyk (Budincă de orez)
Locul III: Primăria Ciulnița – Rață cu varză
ELEVI
Locul I: Colegiul Național ”Mihai Viteazul” Slobozia – Chifteluțe de mămăligă și scrumbie afumată în sos de ardei copți
Locul II: Școala Profesională Traian – Ciorbă de spanac cu lapte acru
Locul III: Școala Gimnazială Ciulnița ”Dascălii pricepuți”: Tocană cu carne și cârnați
PREPARATE CULINARE RECI (ANTREURI)
ADULȚI
Locul I : ”Mărculeștencele iscusite” (Mărculești) – Scovergi cu aromă de Bărăgan
Locul II: Muzeul Național al Agriculturii Slobozia – Aperitiv cu pastă de jumară și rachiu de fructe
Locul III: Conacul lui Noro (Gimbășani) – Imam bayîldî
ELEVI
Locul I: Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară Fetești – Fasole bătută
Locul II: Școala Profesională Bordușani -Ardei umplut cu miez de pâine, măsline și hamsii
Locul III: Școala Profesională ”Ion Man” Broșteni (Echipa cadrelor didactice ”A-RROMA”) – Mămăligă la grătar
PREPARATE DE PATISERIE ȘI COFETĂRIE
ADULȚI
Locul I: ”Veteranele” (Luciu) – Pâine de casă
Locul II: ”Mărculeștencele iscusite” (Mărculești) -Nuci umplute cu cremă
Locul III Chiriac Elena (Vlădeni) – Ghizmana
ELEVI
Locul I: Școala Gimnazială Giurgeni – Scutecele lui Hristos
Locul II: Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară ”Anghel Saligny” Fetești – Pesmeți
Locul III: Școala Albești ”Albeștenii” – Tăvălită cu nucă
PREPARATE CONSERVATE ȘI SEMICONSERVATE
ADULȚI
Locul I: Conacul lui Noro (Gimbășani) – Dulceață de gogonele
Locul II: ”Mărculeștencele iscusite” (Mărculești) – Dulceață de gogonele cu miez de nucă
Locul III: ”Delicatețurile soacrei” (Mihail Kogălniceanu) – Salată de crudități
ELEVI
Locul I: Școala Gimnazială ”Mihai Viteazul” Fetești – Mâncare de gutui
Locul II: Colegiul Național ”Grigore Moisil” Urziceni – Zacuscă de dovlecei
Locul III: Liceul Tehnologic ”Alexandru Ioan Cuza” Slobozia – Zacuscă de vinete
TROFEUL FESTIVALULUI
Școala Profesională ”Areta Teodorescu” Grivița – Tradiționalitate, originalitate, diversitate etc.
PS. Valoarea premiilor: Premiul I – 2000 lei, Premiul II – 1500 lei, Premiul III – 1000 lei, Trofeul Festivalului – 2500.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC