Peste zece mii de vizitatori la… Casa Tudorii din baza arheologică „Oraşul de Floci” Giurgeni

Păstrarea tradițiilor din strămoși și menținerea acestora vii pentru generațiile următoare rămân modalități esențiale de ancorare în memoria colectivă a valorilor perene care determină dezvoltarea firească a oricărei societăți.

Pe acest traiect, de conservare în conștiința publică a ceea ce are mai frumos spațiul ialomițean, se înscrie Festivalul-Concurs de Tradiție Culinară Ialomițeană „LA CASA TUDORII”, ajuns în acest an la ediția a XI-a și care a avut loc în perioada 13 – 15 octombrie, la Baza de Cercetare și Expunere Muzeală „Orașul de Floci”, comuna Giurgeni.

Eveniment de tradiție în Câmpia Bărăganului, festivalul este organizat de Consiliul Județean Ialomița și Muzeul Județean Ialomița, în parteneriat cu instituțiile județene de cultură aflate sub autoritatea Consiliului Județean Ialomița – Biblioteca Județeană „Ștefan Bănulescu” Ialomița, Muzeul Național al Agriculturii, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ialomița și Centrul Cultural „Ionel Perlea” Ialomița, alături de autorități ale administrației publice locale și diferite entități ale societății civile.

*

Timp de trei zile, la Slobozia și la Baza de Cercetare și Expunere Muzeală „Oraşul de Floci” Giurgeni a avut loc, în organizarea Consiliului Județean Ialomița, cea de-a unsprezecea ediție a Festivalului “La Casa Tudorii”.

În prima zi a festivalului, în fața Palatului Administrativ din Slobozia a avut loc un inedit spectacol de animație cu foc, susținut de “Ordinul Solomonarilor”. Fondat în Suceava, grupul expune viața civilă și militară de la începutul secolului al 14-lea și până la secolul al 15-lea. În continuare, pe traseul Muzeul Naţional al Agriculturii – Zona Gării – Bd. Unirii – Casa de Cultură a Sindicatelor – Bd. Chimiei – Consiliul Judeţean Ialomiţa toți participanții au realizat o retragere cu torțe.

În cele două zile ale manifestărilor de la Baza de Cercetare și Expunere Muzeală „Oraşul de Floci” Giurgeni peste zece mii de vizitatori au avut parte de multe momente de cultură autentică, de mâncăruri din rețete tradiționale prezentate de concurenți din tot județul Ialomița și multă, multă distractie, la care și-au adus contribuția atât artiști locali cât și invitați profesioniști! Și, desigur, momentul de vârf al festivalului, premierea câștigătorilor Concursului de artă culinară ialomițeană „La Casa Tudorii”.

SONY DSC

Palmaresul cocursului de artă culinară ialomițeană ,,LA CASA TUDORII” – Ediția a XI a, 15 octombrie 2023

MÂNCĂRURI CALDE

ADULȚI

Locul I: Familia Mirică (Giurgeni) – Ciorbă de pește

Locul II: Comunitatea Rușilor Lipoveni Bordușani – Psounyk (Budincă de orez)

Locul III: Primăria Ciulnița – Rață cu varză

ELEVI

Locul I: Colegiul Național ”Mihai Viteazul” SloboziaChifteluțe de mămăligă și scrumbie afumată în sos de ardei copți

Locul II: Școala Profesională TraianCiorbă de spanac cu lapte acru

Locul III: Școala Gimnazială Ciulnița ”Dascălii pricepuți”: Tocană cu carne și cârnați

PREPARATE CULINARE RECI (ANTREURI)

ADULȚI

Locul I : ”Mărculeștencele iscusite” (Mărculești) – Scovergi cu aromă de Bărăgan

Locul II: Muzeul Național al Agriculturii Slobozia – Aperitiv cu pastă de jumară și rachiu de fructe

Locul III: Conacul lui Noro (Gimbășani) – Imam bayîldî

ELEVI

Locul I: Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară Fetești – Fasole bătută

Locul II: Școala Profesională Bordușani -Ardei umplut cu miez de pâine, măsline și hamsii

Locul III: Școala Profesională ”Ion Man” Broșteni (Echipa cadrelor didactice ”A-RROMA”) – Mămăligă la grătar

PREPARATE DE PATISERIE ȘI COFETĂRIE

ADULȚI

Locul I: ”Veteranele” (Luciu) – Pâine de casă

Locul II: ”Mărculeștencele iscusite” (Mărculești) -Nuci umplute cu cremă

Locul III Chiriac Elena (Vlădeni) Ghizmana

ELEVI

Locul I: Școala Gimnazială Giurgeni – Scutecele lui Hristos

Locul II: Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară ”Anghel Saligny” Fetești – Pesmeți

Locul III: Școala Albești ”Albeștenii” – Tăvălită cu nucă

PREPARATE CONSERVATE ȘI SEMICONSERVATE

ADULȚI

Locul I: Conacul lui Noro (Gimbășani) – Dulceață de gogonele

Locul II: ”Mărculeștencele iscusite” (Mărculești) – Dulceață de gogonele cu miez de nucă

Locul III: ”Delicatețurile soacrei” (Mihail Kogălniceanu) – Salată de crudități

ELEVI

Locul I: Școala Gimnazială ”Mihai Viteazul” Fetești – Mâncare de gutui

Locul II: Colegiul Național ”Grigore Moisil” Urziceni – Zacuscă de dovlecei

Locul III: Liceul Tehnologic ”Alexandru Ioan Cuza” Slobozia – Zacuscă de vinete

TROFEUL FESTIVALULUI

Școala Profesională ”Areta Teodorescu” Grivița – Tradiționalitate, originalitate, diversitate etc.

PS. Valoarea premiilor: Premiul I – 2000 lei, Premiul II – 1500 lei, Premiul III – 1000 lei, Trofeul Festivalului – 2500.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved