„Ziua Grâului Bărăgan 2022”, eveniment aflat la cea de a doua ediție și organizat de APPR – Mândru că sunt fermier, având ca partener principal Corteva Agriscience și găzduit de ferma Telehuz Agriserv Marculesti, a avut loc anul acesta în data de 26 mai.
Societatea Telehuz Agriserv este înființată în urmă cu mai bine 25 de ani de inginerul agronom Cicerone Telehuz. Astăzi, alături de el sunt și cei doi fii, amândoi ingineri agronomi, Dragoș Costin Telehuz și Andreas Telehuz. Dragoș este în prezent secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Andreas este actualul administrator al societății. Societatea cultivă cereale pe o suprafaţă de peste 600 de hectare în Mărculești și Gimbășani, iar în acest an are în plan investiţii de circa 900.000 de euro în extinderea suprafeţei irigate de la 50 la sută în prezent la cel puțin 70 la sută.
Scopul evenimentului a fost acela de a fi prezentate fermierilor ultimele inovații tehnologice în ceea ce privește culturile de grâu și orz. La eveniment au participat Alina Crețu, director executiv APPR, Dragoș Costin Telehuz, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, reprezentanț ai companiilor producătoare de semințe, de utilaje agricole, din domeniul protecției plantelor și sistemul bancar, precum și aproape 400 de fermieri din Ialomița dar și din județele limitrofe..
Anul acesta, cerealele din lanul experimental au suferit serios de o lipsă de apă, dar și din cauza diferențelor mari de temperatură între noapte și zi, de la 9 la 33 de grade de exemplu în ziua în care a avut loc evenimentul.
Andreas Telehuz: Un an se pare dificil pentru culturile de toamnă, prin prisma precipitațiilor. Precipitații înseamnă 230 de litri de la 1 septemebrie și până în momentul acesta, față de un necesar de 350 de litri. Ce pot să vă spun clar este că avem un deficit de 160 de litri pe metru pătrat față de anul trecut la vremea aceasta. Culturile se văd, sunt afectate, poate se îndură Dumnezeu și în următoarele două săptămâni mai vin niște ploi. Așteptările la producții sunt în jur de cinci tone, poate mai bine, repet, dacă vor mai veni ceva ploi. Din punct de vedere al tehnologiei, cultură premergătoare a fost rapiță, singura lucrare înainte de semănat a fost un performer efectuat la o săptămână după recoltatul rapiței, însămânțatul a avut loc în zilele de 20 și 21 octombrie. Compania Corteva Agriscience a furnizat toate produsele necesare pentru asigurarea protecției culturii împotriva bolilor, dăunătorilor și în ceea ce privește controlul buruienilor. Pe de altă parte, anul acesta se preconizează a fi însă unul concludent din punct de vedere al testelor, care vor decide viabilitatea acestor soiuri în condiții climatice de secetă.
În cadrul evenimentului au fost prezentate 56 de soiuri de cereale păioase, genetică provenind de la 12 companii producătoare de semințe. Întreaga platformă a fost semănată în aceleași condiții, iar tratamentele cu produse fitosanitare s-au aplicat conform aceleiași strategii pe toată suprafața.
Nicolae TACHE