Pesta porcină a ucis 166 de porci mistreți în Ialomița

La începutul lunii august, la nivelul întregii țări au fost identificate 631 de focare de pestă porcină africană (PPA), din care 13 focare în exploatații comerciale și 6 în exploatații comerciale tip A, fiind afectate astfel peste 170.000 de porcine. Ialomița ocupă primul loc într-un clasament al județelor cele mai afectate de PPA cu un număr de 12 focare. Tot în județul nostru au fost găsiți morți 166 de porci mistreți alți 3 fiind vânați și identificați ulterior cu pestă.

Potrivit prevederilor europene, cazurile la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor.

Din analiza anchetelor epidemiologice reiese că principalele cauze ale apariției focarelor de PPA sunt: cumpărarea/vânzarea porcinelor fără documentele legale; scoaterea animalelor din zonele de restricție; sacrificarea animalelor bolnave fără notificarea medicului veterinar; neanunțarea mortalităților/sacrificărilor pentru consum propriu/îmbolnăvirilor la medicul veterinar, precum și numărul foarte mare de mistreți morți confimați la nivel național, respectiv 4.074 de capete sau vânați, 1.776 de animale confirmate cu PPA.

Potrivit medicilor veterinari, aceste mișcări au dus la răspândirea și confirmarea unor focare succesive de PPA și la creșterea presiunii virale asupra exploatațiilor comerciale profesionale de porcine. Aparitia focarelor de PPA succesive duce la prelungirea restricțiilor impuse acestor exploatații.

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved