„Pentru noi, 2022 va fi anul șantierelor”

Cristi Roman, primarul orașului Țăndărei:

Pentru noi, 2022 va fi anul șantierelor”

Din punct de vedere investițional, Țăndărei este singurul oraș din județul Ialomița unde lucrurile se întâmplă cu repeziciune. Administrația publică locală a semnat deja două contracte pentru unele lucrări de refacere a infrastructurii rutiere, iar șantierele au fost deschise. Primul contract prevede refacerea infrastructurii rutiere în zona blocuri, o lucrare în valoare de 1,6 milioane de lei, lucrările fiind deja în curs de derulare și realizate în proporție de 30%. De asemenea, există un contract semnat de întreținere a cinci străzi, respectiv Oituz, Avalanșei, Barierei, Mecanizatori și Narciselor.

În acest moment ne aflăm în procedură de achiziție pentru încă 34 de străzi și sperăm ca în maxim o lună să semnăm contractul de achiziție și pentru ele. Asta înseamnă că anul 2022 va fi anul șantierelor la Țăndărei, în sensul că vom reabilita tot ce înseamnă infrastructură rurieră. Așteptările sunt mari din acest punct de vedere, dar sperăm ca, până la sfârșitul anului, cel puțin 80% din aceste lucrări să fie finalizate”, a precizat Cristi Roman, primarul orașului Țăndărei.

Pe partea de infrastructură rutieră se așteaptă o finanțare prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, edilul urbei fiind convins că aceasta va fi priită, „pentru că ne-am încadrat în plafonul prevăzut în metodologii, respectiv 7 milioane de lei pe care îi vom avea prevăzuți pentru finalizarea celor 34 de străzi”. Valoarea lucrărilor pentru modernizare acestora este de 150 miliarde lei, cu finanțare de 70% din PNI „Anghel Saligny”, diferența urmând a fi suportată din fonduri locale, administrația orașului având posibilitățile bugetare de finanțare a tuturor lucrărilor de infrastructură.

Investiții în infrastructura educațională

În ceea ce privește partea de modernizare a sectorului educațional, administrația Roman are în plan refacerea a două baze sportive, atât a celei din cadrul Liceului Teoretic „Paul Georgescu” cât și a celei din cadrul Liceului Tehnologic Țăndărei. Mai mult decât atât, și pe parte de eficientizare energetică există o documentație depusă în vederea anvelopării clădirii Primăriei, proiect în valoare de peste un milion de euro (64 de miliarde lei).

Și școlile din orașul Țăndărei vor intra în faza de documentație pentru obținerea unei astfel de finanțări, astfel încât toate unitățile de învățământ să fie eficientizate energetic (…) Mai trebuie spus că a fost depusă documentația pentru o nouă Casă de Cultură, suntem pe lista sinteză a CNI și sperăm ca în câteva luni să avem un feedback pozitiv vizavi de finanțarea acestui obiectiv care ne este necesar, atât din punct de vedere cultural cât și din punct de vedere social. La acest moment funcționăm cu o sală multifuncțională, însă pentru această Casă de Cultură vom avea și o proiectare pe care o vom expune online”, a mai spus edilul orașului Țăndărei.

Referitor la anul în curs, primarul Roman a mai subliniat că există și proiecte mai mici prevăzute în lista de investiții, respectiv faza de documentație, de întocmire SF-uri și de proiectări la foarte multe investiții pentru care autoritatea publică locală va demara lucrările de execuție, „ceea ce înseamnă că anul 2022, comparativ cu cel precedent, va fi unul al executării lucrărilor și nu al obținerii autorizațiilor, avizelor sau studiilor de fezabilitate”.

Petronela MOROIANU

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved