Pensionarii, Ludovic Orban și președintele Iohannis

 

Imediat după ce a devenit Prim-Ministru, Ludovic Orban a anunțat pensionarii: „S-a terminat cu Pomanageala!”

În sens creștinesc, PSD-Dragnea chiar făcuse pomană cu pensionarii: valoarea punctului de pensie a fost mărită de la 871,7 lei în decembrie 2016 la 1265 lei în septembrie 2019 și sigur ar fi fost 1775 de lei în septembrie 2020, dacă Ciuma Galbenă-PNL nu venea la putere. În plus, PSD-ul a anulat plata CASS-lui tuturor pensionarilor, a mărit pragul de impozitare a pensiilor la 2000 de lei și a scăzut impozitul de la 16% la 10 la suta pentru sumele ce depășesc 2000 de lei.

Se cuvine, deci, sa spunem creștinește: Bogdaproste, PSD! Dar și românește: Să-ți fie rușine, domnule Orban pentru cuvântul POMANAGEALĂ. Diferența dintre sensul creștinesc al cuvântului POMANĂ și sensul golănesc, jignitor al termenului POMANAGEALĂ este egală cu diferența dintre un liberal educat și civilizat (mulți au fost, puțini au rămas) și un șmecher de duzină care în viața lui a avut de două ori serviciu la stat – ministru și viceprimar al Capitalei -, iar în rest a primit pomanageală de la o firmă privată, cu profil juridic, la care dânsul, politehnist de Brașov, era consultant pe partea de rezistență a materialelor. Este drept, acum a terminat cu pomanageala, are serviciu, este Prim-Ministru.

Cu toate măririle și facilitățile fiscale, pensiile sunt încă foarte mici, deoarece s-a pornit de la o bază foarte mică, existentă în 2016. Două milioane de pensionari au pensie între 800 și 1100 de lei lunar și nici alte două milioane nu o duc foarte bine, au între 1100 și 2100 de lei lunar. Dar, fostul pomanagiu, actualul Premier Victor Orban ne spune: Nu sunt bani pentru mărirea pensiilor. Domnul Iohannis, după ce trei ani – 2017, 2018, 2019 – afirma scrâșnind din dinți și sacadat ”să vedem de unde o să scoateți banii ăștia”, acum susține același lucru, dar puțin mai mieros: „Nu sunt bani pentru mărirea cu 40% a pensiilor”.

Dar, pe 7 octombrie 2020 domnul Iohannis, președintele de facto al PNL, ne spunea că pentru cheltuielile militare – 2% din PIB – avem bani. Și ne-a mai „liniștit” cu anunțul că 10 ani vom păstra acest procent, printre cele mai mari din Europa. Primul Ministru Orban a fost de curand in Franta si a semnat contractul pentru fabricarea corvetelor militare, alte miliarde. În acest an, până în luna septembrie 2020, Statul a cheltuit cu 30% mai mult decât a încasat. De unde? Din împrumuturi. Orice cheltuială făcută de Stat are o componentă de 30% împrumut. Dăm 2% din PIB pentru armată? Ne împrumutăm 30%.

Iar pensionarii sunt de acord și înțeleg. Merge Presedintele saptamanal acasa cheltuind cu SPP-isti, Salvare, masini de rezerva, dotare tehnica etc? Merge. Presedintele trebuie sa isi viziteze saptamanal casele stramosesti din Sibiu. Sunt numai două exemple din mii și mii de cheltuieli mai mari sau mai mici ale Statului.

Pentru toate ne împrumutăm 30%. Pentru orice mișcă-n țara asta și cheltuim ne împrumutăm 30%. Dar pentru pensionari nu putem să ne împrumutam cu diferența dintre necesar și încasările la Bugetul de Pensii? Nu putem. De ce? Nu vor Președintele, Orban și bancherii. Da, bancherii sunt înspăimântați. De câteva săptămâni dau declarații peste declarații și ne arată ce catastrofă ne așteaptă după mărirea pensiilor cu 40%. În articolul viitor voi dezbate veniturile bancherilor de top din România. Chiar nu vă este rușine? Câțiva dintre voi au salarii de 250 milioane de lei vechi PE O ZI LUCRĂTOARE (nu am greșit nimic) și vreți să ne explicați că se nenorocește ȚARA dacă măriți o pensie de 800 de lei lunar. Si nerusinarea voastra, a celor care dati declaratii obraznice, nu este numai față de pensionarii cu 800 de lei lunar, dar chiar și față de simplii angajați ai băncilor. De la criza de acum 10 ani, acestia au coborât de pe prima poziție pe locul 7 în topul celor mai bine plătiți salariați din economie. Dar la top managementul bancar cei cu declarații insolente, salariile au rămas tot în cer.

Ing. Constantin POPA

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved