Pensionarii, Ludovic Orban și bancherii

 

* Trei bancheri din România au primit în anul 2018, fiecare, câștiguri salariale și bonusuri în valoare de peste 1,4 milioane de euro * Raportat la 12 luni – 120.000 de euro lunar * Raportat la o zi lucrătoare și transformat în lei ne dă inimaginabila sumă de peste 250 de milioane de lei vechi salariu pentru o zi muncită.

Sursa acestor date este Autoritatea Bancară Europeană (Raport din 2020 privind câștigurile din 2018). Nu știu nominal care sunt acești trei bancheri și nici nu ne interesează. Probabil sunt dintre șefii primelor 5-6 bănci din România.

Evident că aceste salarii sunt stabilite de șefii lor cinstit și corect. Dar necinstit, incorect, cinic și de o nerușinare crasă este ca un bancher din România să facă declarații privind pericolul care paște ȚARA deoarece se maresc pensiile cu 40 la sută. Ultimul pe lista cu asemenea declarații, domnul Claudiu Cercel, vicepreședinte al BRD, care acum câteva săptămâni afirma că o asemenea creștere a pensiilor va duce la presiuni asupra cursului și a dobânzilor, va crește euro la peste 5 RON, agențiile de rating vor face și drege…

Dacă adunăm declarațiile bancherilor din 2017 și până în zilele noastre pe tema măririi pensiilor, vom avea măsura cinismului acestor oameni. Deci, un salariat din România (cei trei bancheri sunt salariați, nu patroni) poate câștiga 250 de milioane lei vechi într-o singură zi, dar, dacă se mărește pensia de mizerie a unui medic, se nenorocește ȚARA.

Am lucrat ani de zile ca director zonal (în Ialomița) la o multinațională importantă, cu capital american. Votez capitalismul cu amândouă mâinile. Dar inegalitatea dintre bogați și săraci crește permanent, iar acest capitalism devine din ce în ce mai mult „un capitalism stricat”. Aprecierea îi aparține unuia dintre cei mai bogați oameni din lume, rezident în America. Reducerea acestor inegalități depinde de politicile economice și sociale ale unui Guvern sau ale altuia, dintr-o țară sau alta. Voi da un exemplu extrem de concret din România Ciumei Roșii-PSD și a Ciumei Galbene-PNL. Cum vede un partid sau altul reducerea decalajului si a inegalității dintre bogați și săraci.

Pentru a aduce un plus la bugetul statului și pentru a face față măririlor de pensii și salarii, PSD-Dragnea căuta mereu soluții. De exemplu, punea presiune pe multinaționale să nu mai exporte profitul prin mijloace nu tocmai ortodoxe. Mare lucru nu a reușit, deoarece propaganda celor bogați și a dreptei extremiste a fost enormă. Dar, pe la sfârșitul anului 2018 a stabilit introducerea unui impozit pe profitul băncilor și a unor multinaționale din energie. Scandal mare, negocieri între PSD și bănci, s-au mai redus impozitele și toată lumea era mulțumită, inclusiv băncile. Se câștigau pentru bugetul Statului cateva miliarde de lei.

În decembrie 2019 vine Ciuma Galbenă – PNL la guvernare și abia instalatul prim-ministru Ludovic Orban anulează taxele introduse de Ciuma Roșie-PSD băncilor și multinaționalelor din energie. Câteva miliarde de lei.

Ideologia capitalistă a Ciumei Roșii-PSD fusese să îmbunătățească viața a peste 7 milioane de oameni, pensionari, medici, profesori, lucrători în sistemul public. Ideologia capitalistă „stricată” a Ciumei Galbene-PNL este să îmbunătățească viața băncilor și a bancherilor. Păi, cum să îl lași pe X director de la Bancă să câștige mai puțin de 250 de milioane de lei vechi pe zi? Ăsta este bancher, frate, muncește mult, la depozite dă 2 la sută dobânda, iar la credite dă 10 la sută. Filozofie mare.

Mai mult, primul-ministru Ludovic Orban îi anunță „elegant” pe pensionari, medici, profesori: „S-a terminat cu pomanageala, nu mai avem bani”. Dar el tocmai renunțase cu nonșalanță la peste un miliard de lei numai de la sistemul bancar (sistem care a avut în anul 2019 un profit de 6,4 miliarde ron) și la încă 2,3 miliarde ron din taxarea multinationalelor din energie.

La începutul anului 2017, domnul Steven Van Kroningen, președintele Raiffeisen Bank, țopăia și manifesta în Piața Victoriei pentru „Jos PSD și Ciuma Roșie”. Știa omul cu cine este mai bine la putere. A luptat, a protestat și a avut câștig de cauză: taxele puse bancilor au fost anulate. Pensionari, să luăm exemplu de la domnul Steven Von Kroningen. Sa luptăm si sa câștigăm. Cum? Sa votăm cu cei care înțeleg că nu se poate trăi cu 800 de lei lunar.

Domnul Ionuț Dumitru, vicepreședinte Raiffeisen Bank, pe atunci Președinte al Consiliului Fiscal, ne-a ținut trei ani de zile -2017, 2018, 2019- numai în previziuni apocaliptice privind măririle de pensii și salarii. Dânsul poate primi cel puțin 30.000 de euro lunar, dar unui pensionar să nu îi crească pensia de 150 de euro, că se nenorocește ȚARA. Un alt bancher, domnul Radu Crăciun, președinte BCR-pensii, ne anunța și el pe data de 9 ianuarie 2019 că „petrecerea s-a terminat”, batjocorind astfel milioane de oameni, al căror trai mai bun însemna pentru dânsul „petrecere”.

Nu mai am spațiu tipografic, altfel exemple de bancheri care țin numai la buzunarele lor adânci sunt destule.

Inginer,

Popa Constatin

 

 

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved