PENDULA ŢĂRĂNEASCĂ

 

 

 

Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă:

PENDULA ŢĂRĂNEASCĂ

Spaţiul şi timpul au fost şi sunt două componente indispensabile cunoaşterii umane. Ca să explorezi ai nevoie de timp şi ai nevoie de timp ca să cunoşti.

Ca o încercare de regăsire a timpului într-o formulă care este strict legată de condiţia umană, putem spune că timpul se compune din trecut, prezent şi viitor. A trăi nu înseamnă doar o trecere prin fluxul orar de la o zi la alta. Înseamnă experienţă adunată, dorinţa de împărtăşire a acestei experienţe, de a lăsa un semn vizibil a ceea ce suntem, printr-o proiecţie a timpului calitativ.

Pendula ţărănească, integrată în colecţia „Orologie” a Muzeului Naţional al Agriculturii, încearcă o desprindere a unei file despre timp. Timpul în lumea satului. Desigur, nu este un alt timp, doar o înţelegere a lui determinată de un sistem de referinţă diferit.

Pendula ţărănească cu greutăţi este un mecanism care se bazează pe mişcarea oscilatorie, energia ceasului fiind generată de energia potenţială a greutăţilor în cădere. Pe axul roţii mecanismului ceasului este înfăşurat lanţul cu greutăţi, astfel încât roata dinţată din mecanismul ceasului să se învârtă în sensul acelor de ceasornic.

Componentele principale ale acestui tip de ceas sunt următoarele: greutăţi; angrenajul de roţi dinţate şi pinioane care determină controlul coborârii greutăţilor; angrenajul de roţi dinţate şi pinioane care controlează mişcarea acelor ceasornicului, respectiv orarul şi minutarul; ancora; mecanismul de potrivire a ceasului, care presupune dezactivarea temporară a angrenajului care controlează limbile, permiţând mişcarea acestora, fără a antrena toate roţile dinţate ale ceasornicului.

Carcasa ceasului este din lemn de brad, pictată în culori vii, cu motive florale. Cadranul este notat cu cifre romane.

Pendula ţărănească face parte din inventarul gospodăriilor ţăranilor înstăriţi, care îşi doreau o împărţire mult mai precisă a timpului, mai ales datorită relaţiilor comerciale cu târgurile din oraşe.

Muzeul Național al Agriculturii are în patrimoniu o colecție de pendule, ceasuri de masă, ceasuri de mână și de buzunar, iar publicul doritor este invitat să cunoască această colecție specială, parte din ea aflată în expoziţia permanentă „La pas prin lumea satului”.

Muzeograf Fideliu Rubinescu-Ostriceanu

Foto: Ştefan Olteanu

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved