Pe secția ATI a Spitalului de Urgență Slobozia nu există niciun pat liber

90 la sută dintre cei care se prezintă la Urgențe sunt nevaccinați * 12 pacienți au forme severe * Vaccinarea, soluția de combatere a COVID-19

Se știe deja că al patrulea val al pandemiei de coronavirus este cu mult mai agresiv față de valurile anterioare și că testarea și vaccinarea rămân singurele soluții în calea combaterii virusului. Aproximativ 90 la sută dintre cei care se prezintă la Unitatea de primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Slobozia sunt nevaccinați, fapt care a dus la depășirea capacității secției ATI.

În urmă cu o săptămână, 50 de pacienți diagnosticați cu COVID-19 au fost internați la Spitalul de Urgență din Slobozia, 12 dintre aceștia fiind internați pe ATI cu o formă severă a bolii.

În cursul lunii noiembrie, capacitatea de admisie pentru pacienții cu forme grave a fost cu mult depășită, SJUS asigurând un număr de 21 de paturi pentru pacienții grav bolnavi cu criterii de selectare ATI. Spitalul nostru nu are criterii de departajare la internare cu privire la prezentarea vaccinării, dar, din observațiile noastre, circa 90 la sută dintre prezentări au fost ale paciențielor care au declarat că nu au nicio formă de vaccinare împotriva Sars Cov-2”, a declarat Liviu Patrichi, managerul Spitalului Județean de Urgență Slobozia.

Virusul a lovit și 6 copii, care acum sunt internați în cadrul secției de Pediatrie cu forme ușoare sau medii. În prezent nu există gravide sau bebeluși confirmați cu COVID-19, cu toate că în decursul valului 4 au existat astfel de pacienți.

Dublul standard ca politică de stat în situație de criză: Creșteți numărul de paturi sau vă destituim!

Potrivit declarațiilor managerului Liviu Patrichi, Spitalul de Urgență Slobozia dispune de stocuri de medicamente pentru tratarea bolnavilor infectați cu coronavirus în limita disponibilităților la distribuitorii naționali și corespunzător protocoalelor naționale de tratament.

Unitatea a avut stocuri constituite pentru o perioadă de 3 luni în limita locurilor prevăzute în Planul de Reziliență, dar în cazul creșterii exponențiale a prezentărilor peste limita de admisie, adică de patru ori peste, unitatea a făcut eforturi considerabile de asigurare a acestor stocuri”, a precizat Patrichi.

În același context, SJU a reușit contractarea prin închiriere în regim de urgență a unui număr de 30 de concentratoare de oxigen, la care s-au adăugat 5 bucăți din sponsorizări și alte 7 bucăți din rezerva Departamentului pentru Situații de Urgență.

Valul patru a făcut numeroase victime, iar cadrele medicale depun eforturi considerabile să facă situației care nu depinde doar de acestea, ci și de capacitatea de suport a infrastructurii unității (oxigen, electricitate, căldură, personal, spații medicale etc.). Potrivit declarațiilor managerului Spitalului de Urgență Slobozia, cea mai grea problemă în această perioadă o reprezintă necorelarea politicilor de situații de urgență, respectiv riscul la incendii sau suprasolicitarea echipamentelor, cu presiunea autorităților centrale de a crește numărul de paturi, în absența capacității de asigurare a condițiilor de siguranță.„Cu alte cuvinte, dublul standard ca (singura!!!) politică de stat în situație de criză…creșteți numărul de paturi sau vă destituim! Nu ne interesează dacă ia foc sau dacă nu aveți personal ori medicație, tot voi răspundeți!”, a explicat Liviu Patrichi.

Rată de incidență scăzută la Slobozia

Testarea în mod constant și vaccinarea au contribuit în mod direct la scăderea ratei de incidență raportate la nivelul municipiului reședință de județ. Potrivit ultimelor raportări din data de 21 noiembrie 2021, rata de incidență a cazurilor de COVID-19 la nivelul orașului a scăzut la 3.84 cazuri la mia de locuitori, coborând de la un maxim de 14.06 cazuri/1000 de locuitori, cifre raportate în data de 27 octombrie 2021. Motivat de scăderea semnificativă a ratei de incidență a cazurilor de COVID-19, în cadrul ședinței de îndată a Consiliului Local care a avut loc miercuri, 17 noiembrie, s-a hotărât și modificarea programului de funcționare a Punctului de testare antigenică rapidă, gratuită, astfel acesta va fi accesibil tuturor persoanelor interesate, de luni până vineri, în intervalul orao 08.30-16.30, iar Programul de testare gratuită a fost prelungit până la data de 23 Decembrie 2021.

Pentru cei interesați, Punctul de testare gratuită a fost mutat vizavi de Centrul Cultural „Ionel Perlea”, lângă sediul Raiffeisen Bank.

Două mii de persoane testate gratuit

În cadrul campaniei „Slobozia se testează” demarată de Primăria Municipiului Slobozia, peste două mii de persoane au fost testate gratuit la Punctul de testare, multe dintre acestea alegând să se și vaccineze ulterior testării. Numărul mare de vaccinări care a dus la o scădere a ratei de incidență la Slobozia este dovada clară că vaccinarea rămâne cea mai eficientă soluție de a reduce șansele de infectare și răspândire a virusului COVID-19 în comunitate, iar statisticile demonstrează că pe măsura ce rata de vaccinare și de testare au crescut, rata de incidență și numărul persoanelor infectate cu forme severe au scăzut considerabil.

Petronela MOROIANU

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved