Miercuri, 5 octombrie, eveniment cu încărcătură emoțională deosebită în incinta Căminului Cultural din Movila. Zeci de copii de grădiniță și de școală, însoțiți de cadrele lor didactice și de părinți au venit la o întâlnire cu scriitorii Pasionaria Stoicescu și Titi Damian, care au avut plăcuta misiune să lanseze ultimele două cărți ieșite de sub tipar ale doamnei Elena Bolânu, educatoare ani îndelungați la grădinița din localitate dar, în același timp, scriitoare de mare sensibilitate când vine vorba de literatura pentru copii.
Da, au participat la acest regal scriitorii Pasionaria Stoicescu și Titi Damian,, vicepreședintele Consiliului Județean, domnul Cătălin Grigore, doamna Elena Balog, directorul Bibliotecii Județene „Ștefan Bănulescu” Ialomița, și, bineînțeles subsemnatul, mai bogat acum cu câteva zeci de fotografii avându-i ca eroi pe frumoșii copii ai Movilei. Prezențe discrete la eveniment, așa cum îi știu de ani buni, Valeriu Mihai și Petru Bolânu, primarul și viceprimarul Movilei, dar și a biblotecarului Petrică Baciu, pe umerii căruia a căzut mare parte din organizarea la înălțime a evenimentului.
Am reținut pasaje din intervențiile invitaților și, bineînțeles, a sărbătoritei evenimentului, doamna Elena Bolânu.
Pasionaria Stoicescu: Mă bucur din suflet că am fost onorată la această întâlnire cu cartea și de cadrele de conducere, care au venit îm mod special, și de împărații cărților, bibliotecarii, care au un imperiu în subordinea lor. Și unii dintre părinții lor, dar și soțul autoarei. L-am văzut acolo în spate și mă bucur că este aici, pentru că, știți, în spatele oricărui scriitor, ucis de gândurile lui, stă un alt om, un om mare, care chiar dacă nu este scriitor, știe cum să-l sprijine pe acela, să-l facă să strălucească și să fie cum este astăzi sărbătorita noastră în ochii voștri. Interesant este ca voi să fiți curioși, să aveți cartea, să o cumpărați, ca să aveți cartea voatră, să o citiți, să învățați din aceste poezii și peste ani să vă aduceți aminte: ce lucru însușit de la doamna mea, de la doamna educatoare, învățătoare, profesoară, bilbliotecară, care m-a ajutat să văd slovele și înțelepciunea, taina cuvântului ei! Vă mulțumesc că ați venit, vă mulțumesc pentru surâsul dumneavoastră blând, din care înțeleg că încă iubiți cartea. Da, am înțeles că nu mai este la catedră. Dar, știți ce mi-a mărturisit? Că-și va dedica tot timpul copiilor și… să scrie. Citind-o ne îmbogățește. Viața persoanjelor din cărți se poate adăuga vieții voastre, ea poate fi un model pentru ce ne dorim mai departe.
Titi Damian: Este o imensă bucurie să mă adresez copiilor, așa cum o făceam și acum cincizeci de ani, la catedră în Urziceni. Privindu-vă acum, m-am întors înapoi în acele vremuri nu numai pentru a rememora fericita întâmplare, ci și pentru a retrăi momentul acela sublim. Poate acum nu realizați, dar peste zece sau cincisprezece ani vă veți aminti momentul acesta. Ați învățat la școală despre scriitori. Despre Eminescu, Bacovia sau Arghezi, știu eu, alți și alți sciitori, dar care toți au trecut în lumea umbrelor. Iată că aveți șansa să vă aduceți aminte peste ani despre cum ați avut în față, la Movila, niște scriitori. Puteți veni să ne pipăiți! Doamna Pasionaria este scriitoare pentru copii, scrie proză, scrie poezie, scrie teatru, face traduceri din poloneză și rusă. Are șaptezeci și șase de cărți. Țineți minte două nume: Pasionaria Stoicescu și Titi Damian. Și al treilea nume pe care cu certitudine îl veți ține minte, este cel al consătencii voastre, scriitoare ca și noi, doamna Elena Bolânu. Eu i-am numărat 13 volume pentru copii, în afară de acele manuale ajutătoare pentru grădiniță, care și ele au o mare valoare. Nu vă povestesc momentul în care am cunoscut-o pe doamna Elena. Când am venit pentru prima dată în Movila, am rămas plăcut surprins. Frumoasă comună aveți! Bine dichisită, bine gospodărită, dar și cu oameni care știu să se respecte. Am coborât din mașină și un copilaș trece pe lângă mine: Sărut mâna! Trece un om mai în vârstă pe lângă mine: Bună ziua! Asta înseamnă pentru mine o bună impresie cu care plec din Movila, despre oamenii, despre copiii din Movila. Dar, impresia cea mai mare mi-a făcut-o scriitoarea voastră, educatoarea voastră, despre care am scris, i-am citit cărțile pentru copii cu aceeași plăcere cu care citesc orice carte a marilor scriitori români.
După discursul domnului Titi Damian, doamnele educatoare și profesorii din școala de la Movila au oferit o mare surpiză doamnei Elenea Bolânu, rând pe rând mai mulți copii ținând să recite din versurile domniei sale sau să reproducă pur și simplu dialoguri, scenete din volumele sale.
Doamna Elena Balog, directorul Bibliotecii Județene, organizatoare alături de Consiliul Județean a unei noi ediții a Salonului Anual de Carte 2022 (da, întâlnirea de la Movila s-a înscris în programul acestei prestigioase manifestări), a apreciat în mod deosebit parteneriatul primăriei și bibliotecii comunale Movila, un început pentru viitoare acțiuni comune, care să aducă și să readucă în mijlocul comunității locale dragostea pentru lectură.
Ultimul cuvânt l-a avut, binențeles, doamna Elena Bolânu: „Dragii mei copilași!Mulțumesc din suflet! Vouă v-am dedicat cărțile mele, vouă, suflețelului vostru, cu versuri didactice, povestioare din care îmvățați să vă purtați cu colegii voștri la joacă, cu oamenii pe stradă, cu părții voștri acasă. Vă mulțumesc pentru că sunteți atât de mulți alături de mine!”.
Nicolae TACHE