Partidul Pensionarilor Uniți – Filiala Ialomița și-a ales conducerea județeană

Partidul Pensionarilor Uniți – Filiala Ialomița a organizat, sâmbătă 19 noiembrie 2022, în amfiteatrul Centrului Cultural UNESCO “Ionel Perlea” din Slobozia, Conferința Județeană a partidului. Nota bene, au fost de față ing. prof. Gheorghe Molea, președintele Partidului Pensionarilor Uniți, Constantin Ștefănescu, președintele filialei Argeș, membrii organizațiilor deja constituite în orașele Slobozia, Țăndărei, Căzănești și Fierbinți Târg.

SONY DSC

A fost o conferință în care organizația Județeană PPU a venit în fața conducerii centrale cu o informare privind stadiul constituirii organizațiilor în județ, dar și de desemnare a organelor de conducere ale filialei Ialomița.

SONY DSC

În debutul conferinței, doamna Ani Roșu, președintele Filialei Ialomița, a venit în fața audienței (care a umplut la refuz amfiteatrul) cu câteva precizări privind starea de fapt a partidului la nivel județean.

Ani Roșu: Mai întâi, vreau să vă reamintesc faptul că Partidul Pensionarilor Uniți s-a constituit la începutul lunii septembrie anul acesta, avându-i ca membri fondatori pe domnul Gheorghe Molea (președintele PPU), doamna Simona Stegărescu (vicepreședinte), domnul Emelian Oreviceanu (secretar general).

Vreau să vă aduc la cunoștință, domnule președinte și stimați colegi, că organizația județeană PPU Ialomița a luat în serios misiunea pe care o avem, aceea de a strânge în jurul nostru cât mai mulți pensionari, astfel că în cele două luni de la constituire avem înscrişi în filială peste 120 de membri. Au fost înfiinţate organizaţii în oraşele Slobozia, Tăndărei, Fierbinţi-Targ şi Căzăneşti. Suntem la început de drum, avem un orizont de timp suficient de lung, iar cea mai simplă metodă de a reusi este să fim uniţi. Activitatea de informare a pensionarilor despre înfiinţarea PPU va continua și sunt convinsă că până la noile alegeri generaţia de “aur” va fi unită şi obiectivele pe care le țintim vor fi îndeplinite.

Noi reprezentăm o forță votantă și determinantă, să nu ne resemnăm. Să cerem să trăim civilizat și demn, să nu ne mai lăsăm “cumpăraţi”! La nivelul judeţului Ialomiţa sunt 59.359 de pensionari. Numai la nivelul municipiului Slobozia sunt 4.500 de pensionari. La nivel naţional, 4.7 milioane de pensionari. Toți am fost mereu răbdători. Este timpul să luptăm pentru drepturile noastre, să nu mai acceptăm umilința, să nu mai votăm a doua oară oamenii care ne-au trădat.

SONY DSC

Am reținut și câteva pasaje din intervențiile participanților la conferință.

Gheorghe Molea, președintele PPU: Am înființat acest partid cu gândul ca toți pensionarii din România să fie reprezentați de o organizație politică care să lupte pentru a asigura acestora un trai decent și demn, pe care îl merită cu prisosință după ani de muncă în care au creat bunuri materiale și spirituale de care beneficiază și generațiile actuale. PPU este o consecință a promisiunilor făcute pensionarilor de către toate partidele politice aflate la guvernare de-a lungul timpului și neonorate încă. Pensionarii reprezintă o forță majoră, care este imperios necesar să aibă propriul organism, capabil să lupte pentru interesele lor, deoarece până acum soarta lor a fost hotărâtă de 465 de parlamentari care se gândesc la noi doar în perioada electorală. De mai bine de șase luni, vedem că subiectele de discuție ale politicienilor sunt majorarea pensiilor, facturile la energie și gaze, dar nimeni nu spune nimic concret, începând cu ministrul muncii și președinții partidelor aflate la guvernare. Actuala coaliție nu face altceva decât să dea vina pe pe lipsa banilor, dar pentru pensiile speciale și pentru majorarea salariilor primarilor, ca să nu le moară copiii de foame, există bani.

În discursul său, prof. Gheorghe Molea a precizat că procentul cuprins între 11 și 15 la sută de mărire a pensiilor vehiculat ca la piață nu reprezintă decât o parte din creșterea inflației, care este în jur de 25-30 la sută.

Gheorghe Molea: Mărirea pensiilor în ianuarie 2022 a fost de 10 la sută, iar în mai inflația era deja la 14 la sută. Și atunci, pensionarii cu ce s-au ales? Nu au fost respectate prevederile Legii 127/2019, după care la 1 septembrie 2021 valoarea punctului de pensie să fie de 1875 la sută și nu 1586, cât este după majorarea de 10 la sută din ianuarie 2022. Se constată că la fiecare punct de pensie s-a pierdut aproximativ 300 lei lunar. Vezi, doamne, în compensație se acordă unor pensionari un ajutor financiar de 700 de lei pe an! Ce facem cu cei care au pensii cu un leu sau doi peste 2000 de lei și nu beneficiază de acest ajutor? Nu este o discriminare? Concluzionez: pentru a putea mări pensiile la adevărata lor valoare, trebuie să urmăm câțiva pași, prin care să fie respectate Constituția și actualele legi, care sunt date dar nu sunt respectate. Trebuie promovat principiul contributivității, trebuie eliminate pensiile speciale și alte privilegii acordate unor anumite categorii sociale…

Trebuie să ne dăm seama că nu suntem doar o masă electorală, ci putem avea un cuvânt de spus în Parlament, obținând o dată pentru totdeauna pensii decente, conform contributivității și nu pomeni electorale, precum și alte derpturi pentru un trai decent, pentru o viață mai bună.

Aurel Mâzgoi, organizația PPU Slobozia: Suntem 4,7 milioane de pensionari. Nicio formațiune politică, toate aceste formațiuni politice pe care noi le vedem sunt partide demodate ca idei, sunt utilizabile numai ca să păstreze ordinea și echilibrul în arcul guvernamental, nu sunt forțe românești, sănătoase, puternice, să ne scoată din marasmul acesta în care ne-au împins.

SONY DSC

Întotdeauna aruncă vina pe greaua moștenire. Tot ce a fost mai bun, și mă refer doar la legea pensiilor, nu ne mai referim la reforma învățământului, sănătății sau la alte reforme, care sunt în continuă reformă și nu se mai termină nicioadă, eu mă refer la Legea 3/1977 care a avut aplicabilitate până la 31 martie 2001 și a fost aruncată la lada de gunoi, a istoriei. Și au venit legile democratice, care înseamnă Legea 19 din 2000, care înseamnă Legea 263 din 2010, care nu au făcut altceva decât să înjosească pensionarii. Acolo nu sunt prinse toate drepturile, nu sunt prinse nici acord global nici alte sporuri cu caracter nepermanent, nici al treisperzecelea salariu. Sunt azi oameni care au 25 de ani pe cartea de muncă și nu au o mie de lei pensie.

Constantin Ștefănescu: Mă bucur că sunteți în număr mare aici, e un exemplu și aș vrea ca acest exemplu să continue în toate județele. Are dreptate domnul Mâzgoi, dar aș vrea să vă întreb pe toți: care dintre dumneavoastră ați contestat pensia? Pentru că la Casa de Pensii pensiile sunt calculate la venitul net. Ceea ce este incorect. Pensiile trebuie calculate la venitul brut. Aproape dublu. Eu am contestat. Și am câștigat și pensia mi s-a mărit. Aceasta a venit în urma unei hotărâri judecătorești. Eu am venit aici la dumneavoastră să vă spun că ne-am urcat chiar în ultimul tren. Statul are bani. Dar cum vă închipuiți că în loc să aibă grijă de oamenii noștri, au grijă numai de cei din Ucraina?! Nu se poate așa ceva! Întâi ai grijă de cei care au dus țara unde este acum, într-o situație bună. Încă o dată vă spun: suntem o țară bogată, prost coordonată!

Mugurel Șerban: Sunt pensionar de un an de zile, m-am săturat de străinătate, am venit acasă și vă spun azi aici că noi trebuie să fim vectorii acestui partid, să atragem cât mai multă lume alături de noi, să-și spună cuvântul nostru în relațiile cu celelalte partide, nu promisiunile fariseice ale partidelor aflate la guvernare.

SONY DSC

Nu vrem pomeni, vrem exact ce ni se cuvine, calculul pensiei la nivelul brut.

Gheorghe Tăbârcă, organizația Țăndărei: Toate partidele de la guvernare se simt cu boldul înfipt undeva, iar acum noi nu avem altceva decât să strângem pensionarii în jurul nostru, pentru că astfel vor pierde mulți din oamenii lor, în primării, în consilii locale, consililii județene și în Parlament. Eu știu cine ne-a condus în treizeci de ani, de la bișnițari la oameni cu patru facultăți, dar au luat bacalaureatul după cinci ani! Am fost bucureștean o perioadă și îi cunosc. Fumam Kent și îi întâlneam în fața cinemaografului, după care i-am văzut promovați în înalte funcții în partide.

În finalul conferinței, a fost ales Biroul PPU Filiala Ialomița: președinte – Ani Roșu; prim vicepreședinte – Aurel Mâzgoi; vicepreședinți – Mugurel Șerban și Gheorghe Tăbârcă; trezorier – Silvia Bărcan; membri – Florin Dumitru și Ene Marioara.

Nicolae TACHE

COMUNICAT

Partidul Pensionarilor Uniţi,(P.P.U.), prin membrii săi, analizând în fapt situaţia veniturilor pensionarilor la nivel naţional, solicităm următoarele:

  1. Pensionarii, cu un cuantum de până la 5.000 de lei, să beneficieze de drepturi băneşti nete. Cei peste 5.001 de lei să li se aplice impozitul pe venit de 10%, şi contribuţia de asigurări de sănătate în procent de 5%.

  2. Pensionarilor cu pensii peste 10.001 de lei să li se aplice un impozit de 30% pe venit la care se adaugă contribuţii de sănătate în procent de 10%.

  3. Incepand cu data de 01.ianuarie 2023, propunem elaborarea unui act normativ, din care să reiasă că începând cu această dată nu se vor mai aplica legile speciale şi se va merge pe pricipiul contributivităţii aşa cum prevede actuala lege 263/2010.

  4. Persoanele peste 65 de ani, care încă nu au drept la pensie, şi care din motive obiective nu au stagiu de cotizare minim 15 ani-să beneficieze de o indemnizatie sociala. Cei care au un stagiu de cotizare intre 10 si 15 ani sa primescă jumătate din pensia minimă şi în acelaşi timp să beneficieze de sistemul de sănătate.

Solicităm în acest fel o echilibrare a veniturilor pensionarilor, îmbunătăţirea vieţii acestora, redresarea morală şi respectul faţa de seniorii noştri.

21.11.2022

Preşedinte PPU,

Molea Gheorghe

SONY DSC

SONY DSC

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved