„Parfum de epocă. O călătorie în timp”

 

Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă:

Parfum de epocă. O călătorie în timp”

* Pictorialismul fotografic

Lumea fotografiei este foarte amplă, încât astăzi este considerată o artă cu abordări diferite. În istoria sa, fotografia a parcurs diferite etape de dezvoltare până la punctul de a fi considerată o artă. De-a lungul timpului, vorbind de tendințele artistice vizuale, descoperim curentul denumit pictorialism.

Ce este pictorialismul? Este un curent fotografic artistic, care s-a dezvoltat în întreaga lume la sfarșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Pictorialismul înseamnă a vorbi despre încă o imagine în cadrul a ceea ce există, o imagine surprinsă separat de simpla înregistrare a realității. Fotografiile nu sunt doar o simplă reproducere a realității, motiv pentru care se caută în mod deliberat efectul de „blur”, o iluzie plastică derivată din imaginea neclară și temele alese de pictorialiști, ceea ce indică o puternică influență a impresionismului ca și tendință artistică.

În curentul Pictorialism, fotografii au fost încadrați în curentul romantismului tipic secolului al XIX-lea, evidențiind sensibilitatea și inspirația autorilor în acordarea unui rol important tehnicii. Acest tip de fotografie abordează variate teme, dintre care se remarcă peisajul în zile înnorate, ploioase, cu ceață și în special cele în care agenții atmosferici nu permiteau o imagine clară, introducând astfel neclaritatea în reprezentarea personajelor. Aplicând ulterior acest efect de neclaritate în fotografie, în expunere, se preferau îndeosebi chipuri feminine reprezentate în scene, alegorii sau ipostaze clasice transpuse din tablouri ale pictorilor celebri. Pictorialiștii au folosit o varietate de hârtii și procese chimice pentru a produce efecte particulare, iar mai apoi au modificat tonurile și suprafața printurilor cu perii, cerneală sau pigmenți, urmărindu-se ca fotografia să devină un tablou, un desen sau o gravură, cu intenția de a crea o proiecție emoțională pe tărâmul imaginației privitorului.

Pictorialismul s-a născut ca reacție împotriva fotografiei amatoare și a mărcilor precum Kodak, care au lansat camere comerciale, unde oricine putea fi fotograf. Acest curent a apărut ca o artă numită fotografie naturistă, totuși, ulterior, obiecțiile așa-zișilor fotografi puriști s-au intensificat la începutul secolului al XX-lea, spre anul 1910 mișcarea atingând apogeul, apoi intrând într-un proces de declin din cauza epuizării propunerilor sale și a schimbărilor sociale apărute.

Discuția dintre pictorialism versus purism nu a fost rezolvată în niciun fel, ba, mai mult, astăzi este pe deplin valabilă, întrucât unii autori apără valorile estetice ale imaginii, în timp ce alți fotografi susțin valoarea imaginilor ca mărturie socială a realității. Chiar și în experiența contemporană, estetica pictorialistă este încă prezentă în tendințele actuale.

Muzeul Naţional al Agriculturii deține în patrimoniul său o vastă colecție de fotografii vechi, care merită să fie descoperită şi apreciată ca mijloc de reflecție artistică și reflecție socială, în expoziția „PARFUM DE EPOCĂ. O CĂLĂTORIE ÎN TIMP”, de la fotografia tradițională la cea digitală, vernisată în ziua de 22 februarie 2022 și deschisă publicului până la jumătatea lunii aprilie.

Muzeograf,

Teofil Androne

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved