Înainte de 1989 nu puteai concepe că România poate deveni o poartă principală de intrare a drogurilor, că sute de tineri se droghează până la limita morții iar mulți dintre ei chiar capotează. Nu puteai concepe să avem traficanți de droguri de mare risc și că există secții speciale în spitale pentru internarea și tratarea celor dependenți. Capitalismul instalat după 1989 ne-a adus și pe noi în „rândul lumii occidentale”, iar în prezent cei mai periculoși traficanți și-au mutat afacerile în țara noastră.
Portul Constanța este astăzi una dintre rutele principale de introducere a drogurilor în UE. În 2012, unul dintre cei mai periculoși traficanți de droguri din Europa, bulgarul Evelin Banev, a introdus 50 de kg de cocaină. În prezent, cifrele oficiale indică 1,2 milioane de consumatori ocazionali sau dependenți la nivel național, însă în realitate numărul este mult mai mare.
În Capitală, unul din patru bucureșteni între 12 și 65 de ani a încercat măcar o dată stupefiante. Gabriela Firea, Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, îndeamnă pe tineri să înțeleagă riscurile la care se expun și cum li se poate schimba viața pentru totdeauna consumând droguri. Ca de obicei, ne exprimăm pe Facebook fără să știm dacă cineva ne citește. Nu se dă nicio informație concretă, nu ni se arată modul cum se va implica ministerul. Normal ar trebui o colaborare cu programe concrete împreună cu Ministerul Educației, instituția care are rolul primordial în prevenția consumului de droguri. Cluburile de noapte sunt primele locuri ale pierzaniei și câți patroni au fost condamnați pentru tolerarea consumului de droguri!?
Toate aceste lucruri trebuie să dea de gândit. De opt ani se tot pomenește în toate declarațiile președintelui Klaus Iohannis despre Programul „România Educată”. Așa! Și care e rezultatul? Cinci tineri care au intrat în stop cardio respirator la Saga Festival București fiind testați pozitiv și alți 30 ridicați de polițiști având asupra lor substanțe interzise. Moartea a doi tineri a pus amprenta care trebuie să dea de gândit atunci când sunt organizate astfel de manifestări.
Și s-a dat de gândit, ca de obicei, după ce moare cineva ieșim la televizor și … „vom avea o prezență sporită a efectivelor, vom pregăti organizatorii, vom avea o colaborare foarte bună între structurile MAI cu organizatorii acestor evenimente”. Deci, vom pregăti, va trebui! Păi, nu era mai bine să pregățiți și să aveți o prezență sporită înainte de a muri oameni? De aceste lucruri era întrebat ministrul de interne Lucian Bode la o conferință de presă ținută ad-hoc. Bine că se vor face toate astea pentru a găsi potențialii consumatori, dar pe cei care îi aprovizionează când îi găsim? Tot după ce mor niște tineri, pentru că pe 8 iunie au avut loc 11 percheziții în București și Ilfov, fiind vizat un grup infracțional organizat care s-ar fi ocupat cu distribuția de heroină în Capitală. Dacă nu se murea la acel eveniment, grupul infracțional nu era vizat? Se aștepta să se întâmple așa ceva și după aceea să fie vizat? Ar trebui, mai întâi, ca prevenția și controlul să fie făcute și în rândul anumitor polițiști. Iată că în 6 iunie la un control de rutină în București un polițist de la Brigada Rutieră care este în concediu paternal a fost depistat la acest festival având asupra sa droguri. Că le vindea sau consuma, se fac cercetări!
Până vom face, vom lua măsuri, vom iniția trebuie făcută și o lege mai aspră, pentru că încă se fumează, se trage pe nas, sau se injectează droguri. Iar dacă dispar traficanții, dispar și consumatorii, pentru că nu vor mai avea materia primă cu care vor să intre în „paradis”.
Gheorghe Marinel