PARADA RUȘINII NAȚIONALE

 

De prin ziare aflăm cu stupoare că miercuri 21 iulie a.c. în Piața Arcului de Triumf din Capitală va avea loc „o ceremonie organizată cu ocazia încheierii misiunii Armatei României în Afganistan”. Potrivit unui comunicat dat de către Ministerul Apărării Naționale, vor defila pe sub Arcul de Triumf detașamente reprezentând structurile militare ale Armatei României, „care au îndeplinit misiuni în acest teatru de operații, începând din anul 2002 și până în luna iunie a acestui an”.

Dar ce au căutat militarii români în Afganistan – asta nu ni se mai spune. Și-au apărat cumva patria acolo? Afganistanul ne-a făcut nouă ceva rău, vreodată? Ar trebui să avem tăria și să recunoaștem cinstit că în acest caz e vorba de participarea unor militari români pe un „teatru de operațiuni” din străinătatea îndepărtată în calitate de mercenari. Este vorba de asasini cu simbrie din Armata Română, care s-au dus să lupte în Afganistan pe post de servitori ai altor armate și pentru solde plătite din sudoarea prostitului popor român, aprox. 3 miliarde de lei, într-un război de agresiune declanșat de către „partenerii noștri strategici”, război care nicidecum nu era al nostru și pe care americanii iată că, după douăzeci de ani de lupte, l-au pierdut într-un mod rușinos, mai rușinos chiar decât războiul din Vietnam. Ce ar fi de sărbătorit acuma la noi, la Arcul de Triumf ? Umilința de a fi fost slugile altora și rușinea unei înfrângeri? Nu ar fi fost mai bine ca, în loc să organizeze o paradă, președintele țării și ministrul Apărării să-și ascundă eșecul printr-o diversiune grosolană, de exemplu să înjure P.S.D. pentru ceva „vinovății” imaginare ?

Al doilea gest rușinos constă în însăși ideea de a trece aceste trupe în paradă pe sub Arcul de Triumf, o murdărire incalificabilă a acestui simbol grav al onoarei militare și al dreptății unei cauze pentru care luptă o armată. Ce formațiuni militare și când au meritat să treacă și au trecut în marș pe sub Arcul de Triumf? Întâi, au trecut și au meritat să treacă pe sub un Arc de Triumf dorobanții care au luptat în Războiul de Independență din 1877-1878, apoi au trecut și au meritat să treacă pe sub acest Arc de Triumf ostașii care au luptat în Primul Război Mondial pentru întregirea țării, cei care s-au întors din război purtând pe frunte aura sfințitoare a biruinței și în suflete povara grea a memoriei celor aproape un milion de camarazi căzuți eroic pe câmpurile de bătaie, din interiorul țării, nu din afara ei. Apoi au trecut pe sub Arcul de Triumf batalioanele care s-au întors din Al Doilea Război Mondial, cele care au luptat  în Vest împotriva nazismului, și care au lăsat pe fronturile din Ardeal, Ungaria și Cehoslovacia aproape un sfert de milion de morți, răniți și dispăruți, (mulți dintre cei care au luptat sub Tricolor pentru Reîntregirea Națională pe Frontul de Est au fost „cazați” în pușcării – n.r.)

Ceremonia de profanare de acum a Arcului de Triumf va fi umbrită, totuși, de parcarea neregulamentară a unui elicopter ultraperformant al Armatei Americane chiar în apropierea Arcului de Triumf, în Piața Charles de Gaulle, fostă între 1951-1962 Piața I. V. Stalin, asta după ce tancurile lor cu G.P.S.-uri s-au rătăcit prin lanurile de porumb ale țăranilor din Bărăgan și după ce avioanele F-16, pe care noi le-am cumpărat la mâna treia cu bani grei, se dezmembrează singure în zbor, fără să fie nevoie ca inamicul să deschidă focul asupra lor. De aceea parada nu va mai fi acompaniată și de o demonstrație aviatică. Public de asemenea va fi probabil mai puțin, unii mai prudenți vor prefera fără îndoială să stea acasă, de frică să nu le cadă vreun elicopter în cap.

Ultima oară când am mai văzut o fotografie profanatoare cu Arcul de Triumf pe fundal a fost mi se pare de Ziua Națională a României din 2019, un Klaus Johannis proaspăt reales prin fraudă morală președinte al României ne rânjea disprețuitor din mijlocul unei adunături de generali din „structurile de forță”, îmbrăcați în uniforme strălucitoare, menite parcă să le ascundă putreziciunea morală din interior, infama trădare de țară și obediența față de stăpânitorii din afară.

Prof. Univ. dr. Nicolae IUGA

ART EMIS ACADEMY

Aranjament grafic – I.M.

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved