Panglicarii

Vă mai amintiți de lozincile și sloganurile din Epoca Ceaușescu, de care politicienii de azi se fac că uită chiar dacă au trăit, învățat și au slujit acea epocă? Își amintesc, desigur, când se cerea să dăm țării cât mai mult cărbune, să dăm producții mărite la hectar, să realizăm cincinalul în patru ani și jumătate. Ei, acum, în capitalismul unde avem numai miere și lapte, în care am ajuns să avem o sută șaizeci și patru miliarde euro datorii, acum se cere să dăm țării… cât mai multe tăieri de panglici! Inaugurări făcute cu alaiuri, cu presă, camere de televiziune, sepepiști îmbrăcați în costume populare oferind pâine cu sare, să meargă berea la urmă. Lume multă, fanfare. Evenimente de circ, care să prezinte marile realizări. Se cumpără sute de metri de panglici tricolore, buchete de flori, perne pe care sunt servite foarfecele precum fursecurile.

La noi, tăiatul de panglici a devenit sport național. În bătaie de joc, mulți români asociază acest „sport” național cu tradiționalul tăiat al moțului. Și așa ar fi normal. Atunci când se inaugurează darea în folosință a unui pod, autostradă, școală sau grădiniță să li se taie moțul celor care au muncit efectiv, nu panglicarilor. Avem prea mulți panglicari care se înghesuie la tăiat, să prindă o foarfecă și să taie trei centrimetri de tricolor pe care să-l pună la buzunarul de la piept. Acum, în așa zisa democrație, în echipa de panglicari sunt înregimentați cu voie sau cu sila președintele, premierul, miniștri, parlamentari, primari, președinți de consilii județene, consilieri și… niciun muncitor. Nu mai există decență sau bun simț, respect sau rușine. Obiectivele inaugurate sunt reaalizate cu banii contribuabililor, și tu ești mare cu foarfeca în mână. Taie panglica la vila și yahtul tău, lasă-i pe alții care au muncit să fie aplaudați.

Culmea e că se taie panglica la deschiderea lucrărilor de la o autostradă care nu se va realiza niciodată, fiindcă ne bate Uniunea Europeană că pe-acolo trece gândacul croitor care trebuie protejat să le croiască rochiile și hainele lor. Nu e nimic, se păstrează foarfeca pentru tăierea moțului copilului… amantei! E drept că pe vremea lui Ceaușescu tovarășa și tovarășul erau serioși și inaugurau hidrocentrale, baraje, spitale, școli, grădinițe, lucrări unice în lume, cum e Transfărăganul realizat în patru ani, chiar dacă mâna de lucru era formată în marea ei majoritate din soldații de la diribau. De treizeci și trei de ani se tot fac studii pentru autostrada Comarnic – Brașov și… nimic!

Au ruginit foarfecele, panglica s-a decolorat, își termină mandatul și Klaus… Și nu am auzit de niciun secretar de județ care să taie panglica la un Wc public. Îmbătați de putere, toți vor să taie măcar o panglică, de preferat înainte de alegeri. Iată o situație ridicolă în orașul Panciu, unde un centru de zi a fost inaugurat de două ori. Prima oară de fostul primar PSD și a doua oară de primarul PNL de azi. Dar ce să mai spunem, când opt politicieni s-au înghesuit unul în altul să inaugureze un WC și o centrală termică! De râsul curcilor a fost și inaugurarea pontonului de la Mahmudia, unde panglica a fost tăiată de Raluca Turcan alături de alți șase demnitari. La mai puțin de o lună de la inaugurare acesta s-a… scufundat. Cu foarfeca în geanta Vouton, ministresa Raluca Turcan a ieșit voiasă nevoie mare la televizor și a anunțat că pontonul a fost pus la… conservare. Probabil se va inaugura din nou când începe campania electorală. În comuna Frumușica din Județul Botoșani s-a inaugurat un contor de gaze, fiind sfințit și de un sobor de preoți ca să plătească mai puțin cetățeanul. În luna mai 2011, la Urziceni a fost inaugurat Spitalul Municipal. Au tăiat panglica mai mulți, în frunte cu primarul care… este. Și iată că după doisprezece ani s-a rupt panglica, spitalul devenind subiect de presă până la nivel internațional! O femeia a născut pe caldarâm, nefiind primită în spital. Pentru nereguli, primarul a fost exclus din PNL, dar a rămas primar cu panglica și foarfeca în buzunar. La fel și managerul spitalului, o doamnă prinsă între… foarfecele PNL, care a fost puțin suspendată. Când se va termina ancheta, se va tăia din nou panglica, odată cu inaugurarea liniei de gardă pentru gravide, inexistentă acum.

Tăietorii de panglici sunt numiți panglicari. Dar panglica nu este (conform DEX), doar o „Fâșie îngustă de bumbac, de mătase, de catifea etc.”, ci și „un vierme cu corpul plat și foarte lung care parazitează intestinul subțire la oameni și animale.” Panglicari, cu foarfeca înainte… marș, spre noi obiective mândre și semețe!

Gheorghe Marinel

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved