Opt luni de întârziere a lucrărilor la Grădina de Vară din Amara

* Primarul Alin-Sorin Sandu ridică din umeri și spune că nu are ce să facă

Prin toamna anului 2019, pe vremea când primar la Amara era Ion Măiță, a fost semnat contractul pentru reabilitarea Grădinii de Vară, locație în care se desfășoară cel mai longeviv Festival de muzică ușoară „Trofeul Tinereții”. Deși perioada de implementare a proiectului a fost de un an, lucrările au fost cu mult întârziate de constructorul care a câștigat licitația, Cargo Terra SRL, chiar și după o cerere de sistare a acestora, astfel că termenul a fost devansat până în luna august 2022. În mare parte, modernizările au fost efectuate, a rămas doar scena asupra căruia constructorul nu a vrut să intervină din cauza unor neconcordanțe între ceea ce s-a scris în proiect și lista de achiziție a materialelor.

Valoarea totală a proiectului este de 13.687.521,88 lei, din care finanțare  nerambursabilă în sumă maximă de 13.356.552,26 lei (finanțare nerambursabilă din FEDR – 85% și din bugetul național – 13%), valoarea cofinanțării eligibile a beneficiarului în sumă de 272.582,70 lei, iar valoarea neeligibilă 58.386,92 lei.

Un proiect întârziat mult…prea mult

Într-un interviu pe care Alin-Sorin Sandu, primarul orașului Amara, ni l-a acordat a recunoscut că lucrările, efectuate deja în mare parte, sunt în întârzire, că i se aplică penalități constructorului, că termenul a fost devansat, dar și că au apărut diferite probleme. Comunicarea cu executantul lucrării se realizează într-un mod greoi, doar prin adrese de la care edilul așteaptă răspunsuri, astfel că se arată neputincios și nu prea știe când și cum se va sfârși această investiție.

Ni se tot spune că în două săptămâni, o lună, lucrările vor fi gata. De atunci au trecut circa 8 luni. Acestea sunt pârghiile legale, altele nu avem. Constructorului i se aplică penalitățile, iar comunicarea se face prin adrese”, a sintetizat primarul orașului Amara.

Deși susține că lucrarea arată bine, edilul se plânge de rugina care curge pe stâlpii văruiți în alb. Se plânge și de lipsa de intervenție asupra scenei, dar și că se împiedică de refuzul constructorului de a efectua lucrări de modernizare asupra acestei bucăți din proiect.

Lucrarea arată bine, să vedem cum va fi la final, pentru că nu poți face o recepție dacă lucrările nu sunt făcute așa cum trebuie. Lipsește intervenția asupra scenei. Avem un amplasament frumos, cu gradene, cu scaune, dar cu o scenă urâtă de care nu s-a atins nimeni. Ni s-a făcut o solicitare pentru constituirea comisiei de recepție, însă i-am refuzat. Ideea de bază este că au avut acolo proiectare și execuție. Nu a avut Primăria proiectarea, urmând să vină execuția. A fost o necorelare între partea desenată și partea scrisă. În partea desenată, lucrările trebuiau făcute, însă în partea scrisă, mai exact în listele de cantități, nu au fost cuprinse cantitățile de materiale necesare pentru reabilitarea scenei. Cel mai probabil nu și-au corelat foarte bine departamentele de proiectare și execuție. Din primăvară și până acum ni se tot spune că mai durează două zile, sau că în două săptămâni, o lună, totul va fi gata. Amplasamentul a fost predat, au fost verificați de către monitorii de la ADR Sud Muntenia, dar nu avem ce face, îi așteptăm. Când se va termina lucrarea, noi vom constitui comisia de recepție. Nu mai au dreptul să mai ceară sistare”, a explicat edilul.

Nu putem să mergem și să-i așteptăm la poartă”

Lucrătorii au fost văzuți ultima dată la începutul lunii decembrie anul trecut, dar doar pentru câteva zile, și de atunci nimeni nu a mai trecut pe acolo. Nici mcar cei din Primăria orașului Amara, dar nici primarul Sandu care susține că nu poate să-i urmărească și că singura comunicare este cea făcută prin adrese. Deși obiectivul se află în „grădina” Primăriei Amara, cumva trebuie rezolvată această situație, dar reprezentantul administrației publice locale se declară neputincios și se gândește să schimbe constructorul.

Este în grădina mea, dar eu nu stau să-i urmăresc! Nu este în obiectivul meu să stau să-i păzesc să-și facă treaba. Deci, amplasamentul a fost predat și nu avem de ce să-i urmărim noi dacă au mai venit să-și facă treaba. Avem departament de proiecte care îi supervizează, numai că …”.

Numai că, probabil, nici ei nu s-au deplasat la fața locului, altfel nu înțelegem de ce primarul s-a oprit în a oferi un răspuns din care să înțelegem eforturile de finalizare a obiectivului. În ajutor îi sare Ionel Iliescu, un tânăr inspector din cadrul Compartimentului Proiecte, care explică scurt: „s-au transmis adrese și nu ne bagă în seamă”.

Primarul prinde curaj și continuă cu răspunsul: „Presiunile din partea noastră, pe care chiar le facem … (n.red.: face o pauză) Suntem neputincioși, la propriu, da! Nu putem să mergem și să-i așteptăm la poartă. Când veniți la lucru? Pur și simplu le trimitem adrese și așteptăm răspunsuri de la ei. Este singurul mod legal de a acționa (…) Răspunsul lor, efectiv, când mergeam la lucru, peste dânșii, și îi întrebam cât mai durează până se finalizează lucrarea era: două săptămâni, o lună. Asta de vreo 8 luni, din păcate! Acum, nu știu cum o să fie (n.red.: primarul râde!) Dacă mergeți acolo, să faceți fotografii, o să vedeți că au apărut alte probleme.

Am fost acolo, așa cum ne-a indicat primarul, și am găsit porțile închise și nici țipenie de om în zonă. Prin obiectivul aparatului de fotografiat se puteau vedea urmele negre lăsate de rugina care curgea din scheletul metalic al acoperișului retractabil. O problemă considerată delicată de primarul Sandu, care va refuza să facă recepția și din această cauză. Spune că a discutat cu constructorul și că va remedia. Când? Nimeni nu știe, însă zilele trec, august 2022 se apropie cu pași repezi și nici măcar tufișurile de lângă scenă nu au fost scoase.

În atare condiții, cu o așa întârziere a lucrărilor, cu o comunicare deficitară între constructor și autorități, cu un primar care se gândește să schimbe constructorul în cazul în care actualul refuză să finalizeze lucrarea, este tot mai clar că și termenul acesta va fă încălcat și că ediția de anul acesta a Festivalului „Trofeul Tinereții” nu va avea loc la Grădina de Vară din Amara. Dar poate să ne contrazică primarul Alin-Sorin Sandu! Cu argumente.

Petronela MOROIANU


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved