Omagiu adus prozatorului, eseistului și jurnalistului Ștefan Bănulescu

Un scriitor pentru eternitatea Bărăganului”

Criticul literar Daniel Cristea- Enache afirma că ”Literatura lui Ștefan Bănulescu se deschide cu o mare generozitate analizei și interpretării critice, inchizându-se însă, cu o „răceală” proporțională, în fața lecturii rapide, comode, superficiale. E ca un pamânt gras și fertil, în care poți săpa la nesfârșit, fără teama că vei da de apa”.

Opera lui Ștefan Bănulescu fascinează prin izul miraculos degajat la lectură, deși lumea conturată de autor este reală, situată în imensitatea Câmpiei Bărăganului. S-a vorbit despre realismul magic al scrierilor sale, care dau o perspectivă nouă asupra realului, infuzat de mit.

Pe data de 25 mai 2021, la Sala Studio a Centrului Cultural ”Ionel Perlea”, Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița a organizat un eveniment cultural dedicat marelui scriitor ialomițean, Ștefan Bănulescu, de la a cărui moarte s-au împlinitit 23 de ani.

Personalitate marcantă a literaturii române, proza lui Ștefan Bănulescu este un univers de ficțiuni echivoce, care ne descoperă amintirile unui prozator eminent, un romancier original, creatorul unui spațiu imaginar imposibil de confundat în literatura română.

Manifestarea a cuprins: gânduri pentru cititori/utilizatorii bibliotecii de la fiica scriitorului, Sultana Bănulescu; prezentare: biografia și opera scriitorului, relatată de bibliotecar Florea Ecaterina; moment literar oferit de elevi ai Colegiului Național ”Mihai Viteazul” Slobozia, care au lecturat fragmente din ”Cartea Milionarului” de Ștefan Bănulescu, coordonați de doamna prof. Tărăcilă Mariana; festivitatea de premiere a concursului județean de creație literară ”Ștefan Bănulescu”, Ediția I, 2021; momente artistice susținute de elevii Liceului de Arte ”Ionel Perlea” Slobozia: Petcu Vanesa și Ghiță Maria, coordonați de doamna prof. Laura Gheorghe.

Elev al profesorilor George Călinescu, Tudor Vianu, Alexandru Rosetti, Iorgu Iordan și Alexandru Graur

Născut la Făcăeni pe 8 septembrie 1926, Ștefan Bănulescu a fost al optulea fiu dintre cei unsprezece ai agricultorilor Ion și Elena Bănulescu.

Prozator, eseist şi jurnalist, Ştefan Bănulescu urmează cursurile liceului Știrbei-Vodă din Călăraşi(1938-1945), oraş care i-a marcat puternic existenţa. Sub îndrumarea profesorului de limba română Aurel Dinulescu, discipol fidel al lui Mihail Dragomirescu, prozatorul devine bibliotecarul liceului şi ulterior redactor la revista şcolii, numită Avîntul.

În perioada anilor 1948-1952 , urmează și absolvă Facultatea de Filologie din București avandu-i ca profesori pe George Călinescu , Tudor Vianu, Alexandru Rosetti, Iorgu Iordan, Alexandru Graur.

Desfășoară o intensă activitate publicistică (1949 – 1962): debutează în anul 1949, în revista Viața Românească, cu un eseu despre nuvelistica lui Gogol. Colaborează la revistele Contemporanul, Gazeta literară, Tribuna, Steaua, cu o serie de eseuri, dominante fiind cele cu caracter literar-cultural (în unele dintre ele inserează câteva dintre Cântecele de câmpie); semnează eseuri despre locurile de origine ale scriitorilor clasici Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale, Ion Creangă, Liviu Rebreanu.

Sub direcția prozatorului Zaharia Stancu, devine redactor la Gazeta Literară între anii 1954-1959. Mistreții erau blânzi, Dropia, Gaudeamus, Masa cu oglinzi, Satul de lut, Vară si viscol sunt nuvelele care apar în periodicele Gazeta literară și Luceafărul în perioada anilor 1963-1964.

In anul 1965, la varsta de 39 de ani, debutează editorial cu volumul de nuvele Iarna Barbatilor, care-i aduce Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor.

Devine bursier la Universitatea din Urbino in anul 1966, in 1971 bursier la Universitatea din Iowwa City, International Writing Program, iar mai tarziu, in 1983 obtine bursa de studii prin concurs la Akademie der Kunste (Berlinul de Vest), în cadrul programului D.A.A.D. (Deutcher Akademischer Austauschdienst.

Premiul pentru roman al Uniunii Scriitorilor îl obține în anul 1977 cu romanul Cartea de la Metropolis, întâiul volum din ciclul Cartea Milionarului, proiectata in patru parti.

In anul 1997, autorului i se decernează Premiul Național pentru Literatura, iar în următorul an, la 25 mai, acesta moare. Din anul 1998, Biblioteca Județeană Ialomița îi poartă numele.

Prima ediție a Concursului de creație literară ”Ștefan Bănulescu”

Dedicat acestei zile a fost și Concursul de creație literară ”Ștefan Bănulescu” inițiat de Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” cu sprijnul Consiliului Județean Ialomița.

Aflat la prima ediție, concursul s-a adresat tuturor creatorilor din județul Ialomița și a avut ca scop stimularea creației originale și afirmarea unor nume noi în sfera preocupărilor literare.

Tema concursului a fost: Fascinația Câmpiei (narațiuni, descrieri, eseuri care să aibă legătură cu tema).

Concursul a cuprins două secțiuni: Secțiunea I: Proză scurtă/Eseu ; Secțiunea a II-a : Poezie, ambele având două categorii de vârstă: 14-19 ani; peste 19 ani. Componența comisiei de jurizare a fost formată din prof.Mihaela David – Președinte comisie, jurnalistul Tache Nicolae – Vicepreședinte Comisie, prof. Ramona Popescu – membru.

S-au înscris la concurs elevi de la Colegiul Național ”Mihai Viteazul” Slobozia, elevi de la Liceul de Arte ”Ionel Perlea” Slobozia și adulți cu vârsta cuprinsă între 40 și 58 de ani.

Felicitări tuturor participanților!

Mulțumim pentru prezență doamnei Elena Pacală – director executiv al Direcției Județene pentru Cultură Ialomița, domnului Gheorghe Dobre – redactor-șef Revista Helis, cadrelor didactice și tuturor celor care s-au alăturat cu interes evenimentului!

Păcatul meu este că nu știu să povestesc lucruri exacte, raportate strict la metru pătrat, nu mă atrage decât partea nevăzută a lucrurilor întâmplate și pe acestea pornesc mereu să le spun pe scurt și, dacă par banale, vina nu poate fi decât a mea, fiindcă altfel, eu le-am socotit hotarâtoare din moment ce mi-au ramas în minte și continui să îndrăznesc să le spun altora. Îți închipui, deci, dacă îmi place partea neobservată a lucrurilor adevărate, cât de mult mă uimesc poveștile inventate care cred că cer enorm de multă muncă și cât respect am pentru aceia care posedă un asemenea dar, atât de puțin întâlnit pe lume” (Ștefan Bănulescu)

Vali Șerban,

documentarist Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved