Omagiu adus lui Ion Ghelu Destelnica la Maltezi, acolo unde s-a născut în urmă cu o sută de ani

Sâmbătă 14 mai 2022, pe scena Căminului Cultural din Maltezi, acolo unde este și sediul Bibliotecii Comunale Stelnica, a fost organizat evenimentul cultural – ajuns la a cincisprezecea ediție – „Pe urmele Maestrului și Omagiu adus lui Ion Ghelu Destelnica la 100 de ani de la naștere”.

Evenimentul a reunit scriitori și oameni de cultură din Ialomița și din alte județe, care au făcut din manifestare o sărbătoare a scriitorilor români. Gazdă primitoare și mediatoare a evenimentului a fost Ionelia Șerban, bibliotecarul și omul de cultură, cea care menține flacăra vie a culturii în comunitatea Stelnica cu ajutorul și sprijinul domnului primar Costel Brateș.

SONY DSC

Așa cum Ionelia Șerban ne spunea, Omagiul ajuns la CENTENAR anul acesta a debutat la Bacău, pe 7 mai, chiar în ziua în care Maestrul a venit pe lume, cu o piesă de teatru „Când ai o soacră avară, stă ca Dracul pe Comoară”, piesă scrisă de Maestru, jucată pe scena Teatrului Bacovia după adaptarea și îndrumarea regizorului Radu Bogdan Ghelu, fiul Maestrului.

Cuvântul de deschidere al evenimentului de la Stelnica i-a aparținut domnului vicepreședinte al Consiliului Județean Ialomița, domnul Cătălin Grigore, care a ținut să felicite organizatorii pentru dăruire și implicare în acest act cultural.

SONY DSC

La rândul său domnul primar Costel Brateș și-a exprimat bucuria întâlnirii și revederii cu cei prezenți: „M-am bucurat să revăd mulți oameni dragi, dar și să cunosc alții talentați”.

Și doamna Elena Balog, managerul Bibliotecii Județene „Ștefan Bănulescu” Ialomița, a transmis celor prezenți cele mai alese gânduri: „Ne dorim ca prin acest eveniment cultural să aducem un gest de reverență față de truda creatoare a unui om de valoare care a reprezentat rezerva de luciditate a unor generații, un om care s-a dăruit teatrului și artei actorului”.

Prima parte a evenimentului a aparținut domnului Radu Bogdan Ghelu, nimeni altul decât fiul Maestrului, cel care a moștenit de la tatăl său iubirea față de teatru și cultură, pentru care în urmă cu 25 de ani a înființat la Bacău „Fundația Interetnică pentru Cultură și Artă, Ion Ghelu Destelnica”. Urmând pașii Maestrului, a fost numit momentul pe care domnia sa l-a prezentat ca fiind un așa zis calendar al Evenimentelor din cadrul CENTENARULUI.

SONY DSC

A venit apoi rândul literaturii, intervențiile (unele mai scurte, altele ceva mai lungi, dar care s-au întins pe parcursul a mai bine de patru ore) scriitorilor ialomițeni, constănțeni și gălățeni fiind presărate cu momentele inedite oferite asistenței de Dan Norea, Ananie Gagniuc, Năstase Leonte, Gabriela Vlad, Liliana Stoica, Constantin Iordan, Petru Brumă, Traian Brătianu, Aurel Lăzăroiu, Corneliu Caraivan, Ionuț Daniel Țucă, toți membri ai Clubului Umoriştilor Constănţeni, Cucii, aşa cum le place lor să li se spună, acompaniați cu brio de folk-istul Traian Chiricuță. Un moment muzical aparte a fost și cel oferit de Maria Prună, o tânăra interpretă de muzică populară, o voce de viitor.

Prea numeroase pentru a veni cu detalii pentru fiecare în parte, facem doar un sumar al lansărilor de carte din cadrul evenimentului: Titi Damian: „Muscelu-Cărămănești și scriitorii săi” și „Damian Stănoiu”; Florentina Loredana Dalian: „Hanul dintre vii”; Ilie Comănița: „Cod roșu”; Radu Munteanu: „Așteptând ploaia”; Constantin Gornea: „Proiectul Femina”; Florin M. Ciocea: „Al treilea manual de fenomenologie”; Luiza Cala: „Reconfigurarea” (interviuri despre pandemie), „Saturniene” și „Manuscrisele din inimă”; Maria Bacău: „Chemările tuberozei”; Gabi Apostu: „Împreună din nou”. În afara lansărilor propriuzise, au citit din operele lor scriitorii Maria Udrea, Ioan Corin Culcea, Firiță Carp, Vasilica Mitrea, Camelia Lungu, Anca Bucur și Petre Gavrilă.

SONY DSC

Și a fost, așa cum o spune maestrul Ananie Gagniuc în această pagină, cu adevărat Regal! Felicitări organizatorilor și mult succes pe mai departe!

Bibliotecar,

Florea Ecaterina

ȘI A FOST STELNICA, UN REGAL FĂRĂ EGAL !

SONY DSC

Ananie Gagniuc

Pornit-am din Constanța, dimineața, pe o ploaie mocănească (sfântul Ilie să trăiască!), dar vremea a ținut cu noi, cucii din clubul umoriștilor, chitiți să cucerească biblioteca din Stelnica, pe doamna Ionelia Șerban și ale lui Florin Ciocea livezi, în Maltezi.

Dragul de procuror cu umor, președinte C.U.C., Ionuț-Daniel Țucă a luat-o pe un drum greșit, ca șofer, dar s-a redresat imediat, neținând cont de îndemnul copilotului (recte io), cu sloganul „Tot înainte!”

Ei, și-am pus piciorul (că unul mai am) în Stelnica, să onorez cu prezența iubitorii de poezie și umor, la o manifestare de amploare, cu recitaluri, muzică și literatură, încheiate – normal – românește, cu mâncare și băutură.

Spicuiesc din acest regal fără egal: s-a evocat centenarul nașterii lui Ion Ghelu Destelnica, personalitate a comunei (actorul Radu Bogdan Ghelu – fiul, vioara întâi), a cântat populară Maria Prună, o tânără cu păr lung, de-am comentat „Vă spun, fără înconjur / Are părul pân’ la… umeri”. Și-a prezentat o carte Florentina Loredana Dalian și am șarjat-o: „A scos Lori faină carte / De ea, veci n-o să am parte / Cartea-i bună, Lori-i rea / Că, știți voi ce, nu vrea s-o dea!”

SONY DSC

A vorbit și încântătoarea Maria Bacău (ce nume!), zicând că și-a pus întrebarea… Am întrebat și eu… când și-a pus-o?

Cucii au fost la înălțime, cu istețime reușind să anime publicul. Ion Ruse cu epigrame (cam puține), Ion Tița-Călin cu interpretări de mare actor, Dan Norea cu dezinvoltură, despre cărțile sale de literatură, C-tin Iordan cu adâncimi filozofice de viață (dom’ profesor, mai cu viață!), Traian Brătianu, cu elanu’ lui istoric, retoric și umoristic, Aurel Lăzăroiu, unic în felul său, Liliana Stoica, destoinica membră a C.U.C.-ului, Petru Brumă cu rar talent literar (și interpretativ), feteștenii C-tin Gornea și Radu Munteanu, Corneliu Caraivan (în replici barosan) și, premieră!, Ionuț Țucă debutând ca moderator. De-am omis pe cineva, nu știu, iertat să fiu!

SONY DSC

Florin Ciocea a „condus ostilitățile” la poezie (nu dau detalii, să nu am represalii), dar după amiază a fost bună gazdă la ferma sa, unde am mâncat, Traian Chiricuță ne-a cântat și eu… nu m-am îmbătat!

Mulțumim, domn primar Costel Brateș, Ionelia, Florin, Maria Prună, Maria Udrea și Maria Bacău (la ea mi-au rămas ochii, de n-am mai văzut nimic, la întoarcerea spre Constanța…)

Da, a fost un regal fără egal!

P.S. Să tot fie asemenea sindrofii, să simt și eu ce-nseamnă a trăi, chiar handicapat să fii…

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved