O comunitate este construită în jurul valorilor care pornesc din mijlocul său și care își pun amprenta asupra a tot ceea ce înseamnă viața spirituală, culturală și artistică a acesteia. Din acest punct de vedere, aprecierea celor care întrunesc aceste calități nu este altceva decât un semn palpabil că noi, membrii comunității, știm să prezervăm în memoria colectivă tot ceea ce personalitățile marcante din mijlocul nostru au realizat și realizează pentru întreaga „cetate”.
Aceasta a fost ideea de la care Direcția Educație, Cultură și Tineret a pornit în momentul în care pe fronstispiciul Casei Municipale de Cultură a fost așezat numele lui NICOLAE ROTARU, un adevărat simbol al vieții cultural-artistice din municipiul Slobozia. În această săptămână, în care organizăm „Zilele Culturii Slobozene”, seria evenimentelor găzduite de Casa Municipală de Cultură a fost deschisă marți seară de un spectacol dedicat artistului, culegătorului de folclor, mentorului, prietenului, dar mai ales OMULUI, care este Nicolae Rotaru.
Sub genericul „NICOLAE ROTARU – o viață, un cântec”, manifestarea a debutat cu o conferință de presă în cadrul căreia reprezentanți ai instituțiilor de cultură din municipiu, artiști invitați în spectacol, alături de Nicolae Rotaru, au depănat amintiri despre cariera acestuia, despre planurile de viitor, dar și despre greutatea pe care o dă un nume unei instituții de cultură. Conferința de presă a avut loc în foaierul Casei Municipale de Cultură, în mijlocul unei expoziții de fotografii care înfățișează viața și cariera artistului.
Scena a fost apoi locul în care s-au depănat alte amintiri, de data aceasta pe ritmurile atât de frumoase ale folclorului românesc. Și-au dat concursul, în aplauzele spectatorilor, Ansamblul Folcloric „Cununa Carpaților”, Sofia Mușoiu, Ansamblul Folcloric „Doina Băraganului”, Nicole Dumitrașcu, Ionut Cocoș, Nicoleta Rădinciuc Vlad, Daniel Trifu, Miruna Ionescu (cea care a și gazdă a evenimentului ca prezentator), Nicolae Rotaru și Floarea Calotă, invitata specială a serii.
De-a lungul a aproape patru ore de spectacol, sala Casei Municipale de Cultură „Nicolae Rotaru” Slobozia a răsunat în vibrațiile produse de acordurile inconfundabile ale cântecului popular românesc, într-un eveniment care și-a dorit și, credem noi, că a și reușit, să cinstească așa cum se cuvine personalitatea celui care este NICOLAE ROTARU. Acesta a primit de la organizatori, ca recunoaștere simbolică a tot ceea ce înseamnă pentru comunitatea slobozeană, plachete de excelență.
Acțiunile cuprinse în cadrul „Zilelor Culturii Slobozene” continuă până la finalul săptămânii cu manifestări adresate iubitorilor de muzică corală, muzică modernă, vernisaje, precum și evenimente prin care ne sărbătorim seniorii și cadrele didactice.
Gigi Constantin
FOTO: Cezar POPESCU