O retrospectivă cu Cristi Roman, primarul orașului Țăndărei, la un an de mandat

Cristi Roman, primarul Orașului Țăndărei, se apropie cu pași repezi de finalul primului an din acest mandat, perioadă în care poate bifa numeroase investiții în infrastructura rutieră, în sănătate, educație, dar și pe partea socială. Proiectele aflate în derulare beneficiază atât de finanțare europeană, cât și guvernamentală și locală.

    • Domnule primar, a trecut aproape un an de când ați preluat mandatul de primar al orașului Țăndărei și în tot acest timp am mai avut discuții referitoare la proiectele de investiții pe care le derulați la nivelul UAT-ului. Puteți face o trecere în revistă a acestora și să precizați stadiul lucrărilor, valoarea și sursa de finanțare?

    • Dacă este să facem o retrospectivă după aproape un an de când am preluat mandatul, aș începe prin a vă spune că am încercat să priorităzăm tot ce înseamnă investiții la nivelul orașului Țăndărei pe infrastructură, sănătate, învățământ și social. Astfel, pe partea de infrastructură rutieră suntem în faza finală de atribuire a investiției pentru asfaltare în zona blocuri, iar în maxim două săptămâni și jumătate vom demara lucrările de asfaltare. Au fost depuse trei oferte care sunt analizate și în maxim două săptămâni jumătate va începe perioada de execuție. De asemenea, mai sunt două obiective extrem de importante pentru comunitatea de aici, respectiv 28 de străzi pe care le-am mai menționat și în alte intervenții și încă 6 care sunt aflate în procedură de atribuire și urmează perioada de evaluare, adică în termen de 45 de zile vom semna contractele și pentru celelalte obiective de investiții.

Considerăm că prin asfaltarea tramei stradale din zona blocuri și a celor 34 de străzi care vor fi finalizate până la finalul anului 2022, vom rezolva această problemă a infrastructurii rutiere în orașul Țăndărei, care este extrem de importantă.

O veste foarte bună este semnarea contractului pentru construirea ambulatoriului integrat, un proiect european în valoare de 2,5 milioane de euro. Proiectarea este în desfășurare și urmează ca anul acesta să începem execuția. Acesta este un proiect extrem de important pentru că vorbim despre construirea unei clădiri noi la care se adaugă partea de dotare medicală, în valoare de 1,5 milioane de euro. Am considerat prioritar pentru sistemul de sănătate acest obiectiv pentru că nu resursa umană lipsește din sistemul sanitar, ci dotarea medicală este un punct deficitar, tocmai de aceea ne-am axat pe construirea acestui ambulatoriu de specialitate și dotarea sa.

În faza de achiziție este și proiectul pentru secția de Psihiatrie a Spitalului Orășenesc Țăndărei, un alt obiectiv extrem de important.

Pe parte de infrastructură edilitară există în derulare în acest moment un proiect european al cărui beneficiar este RAJA SA Constanța, de reabilitare a sistemului de canalizare și extindere a rețelei de apă, un proiect european de aproximativ 1,5 milioane de euro. Aici am întâmpinat câteva probleme pe care le-am tot expus, pentru că, din nefericire, antreprenorul ne-a creat un disconfort prin modalitatea de execuție. Am avut corespondență atât cu Autoritatea de Management, cât și cu Ministerul Dezvoltării, a fost făcută și o vizită în teren a acestor instituții care au constatat deficiențele semnalate de noi și, din fericire pentru noi, avem un grafic de execuție, ceea ce ar înseamna ca până la jumătatea lunii octombrie să avem finalizat în integralitate acest proiect, inclusiv cu aducerea la starea inițială a drumurilor pe care s-a lucrat, parte care ne interesează pe noi cel mai mult. Asta înseamnă că străzile care au fost asfaltate și degradate din cauza lucrărilor antreprenorului să fie reasfaltate astel încât să fie aduse la starea la care le-au preluat. Orice reabilitare de canalizare și sistem de alimentare cu apă reprezintă un plus valoare în ceea ce înseamnă confort urban în 2021 și tocmai de aceea am acordat o importanță deosebită acestui proiect.

Pe partea de servicii oferite cetățenilor orașului Țăndărei vă pot spune că, de o lună, Consiliul Județean a preluat operatorul de salubrizare ADI ECO 2009, ceea ce noi am considerat că va fi un plus pentru calitatea serviciilor acestui operator. Sperăm ca începând cu 2022 acest demers al CJI să se reflecte în calitatea serviciilor oferite de ADI ECO 2009, pentru că este vorba despre investiții majore care vor fi făcute de administrația publică județeană în cadrul acestui operator.

    • Acestea ar fi proiectele majore, dar sunt și altele mai mici?

    • Da, avem proiecte mai mici, care sunt în faza de documentație și de foarte multe ori detaliile fac diferența. Vorbim despre un sistem de supraveghere video în punctele de colectare a gunoiului, pentru că în orice așezare urbană ne confruntăm cu această problemă a depozitării gunoaielor neconforme. Sperăm ca prin montarea acestor camere video să și stopăm acest fenomen.

Pe partea de infrastructură rutieră avem un proiect de asfaltare a aleilor cimitirelor din Țăndărei. Am avut o discuție cu preoții și am considerat oportun să realizăm această investiție. Totodată, va fi montat și un sistem de monitorizare video pentru că și aici ne confruntăm cu fenomene antisociale.

    • Există probleme din punct de vedere al finanțării și cofinanțării proiectelor derulate de administrația locală?

    • Din fericire, putem spune că din punct de vedere bugetar lucrurile stau foarte bine la nivelul orașului Țăndărei. Investițiile finanțate din bugetul local sunt acoperite în proporție de 80 la sută, deci nu avem probleme în a efectua plăți pentru decontarea lucrărilor prezentate anterior. În plus, am considerat ca sursă alternativă fondurile europene și am beneficiat și de o finanțare din partea Guvernului României pentru cele 28 de străzi. De asemenea, am pregătit documentația pentru a depune proiecte pe noul Program „Anghel Saligny”, pentru a primi finanțare, deoarece considerăm că întrunim toate condițiile prevăzute în această Ordonanță de Guvern și sperăm să obținem cel puțin jumătate din această sumă dacă nu suma necesară în integralitate.

În afară de finanțarea Consiliului local apelăm și la finanțarea europeană, națională și județeană.

    • Nu mi-ați spus dacă prin ADI Ialomița aveți în derulare vreun proiect.

    • Da, avem și un proiect prin ADI Ialomița, respectiv dotarea Serviciului de Administrarea Domeniului Public, în maxim două săptămâni vom semna contractul de finanțare. Este vorba despre achiziționarea unui utilaj care să ne ajute în rezolvarea problemelor administrative de la nivelul orașului Țăndărei.

    • Care este stadiul proiectului din fața sediului Primăriei Țăndărei? Am observat că ați finalizat parcarea, a rămas de amenajat parcul.

    • Proiectul de cosmetizare a zonei din fața sediului administrativ Țăndărei cuprinde două componente, respectiv amenajarea unei parcări și a unui parc de peste două mii metri pătrați. Aici vor fi montate elemente de divertisment pentru copii, elemente de relaxare pentru adulți și va fi montată o scenă mobilă pe care o vom folosi pentru diferite evenimente sociale. Considerăm că proiectul este unul bun și că arhitectul și-a făcut treaba, mai ales că au fost mai multe scenarii, iar cel ales a fost făcut prin consultarea cu Consiliul local. Sperăm ca până la sfârșitul anului să avem finalizat acest proiect. Amenajarea unui parc înseamnă un spațiu verde, o zonă de recreere, copiii având nevoie să beneficieze de spații sociale.

    • Ce valoare are acest proiect și care este sursa de finanțare?

    • Valoarea este de 1,4 milioane de lei, iar fondurile sunt alocate din bugetul local al orașului Țăndărei.

Petronela MOROIANU

 

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved