Pacient cu disfonie spasmodică, injectat cu Botox
Spitalul Județean de Urgență Slobozia apare, din nou, în prim-plan, de data aceasta cu o nouă operație în premieră realizată de un medic ORL. Dr. Tudor Ionescu, ORL-ist supraspecializat în clinica și chirurgia vocii, a injectat toxină botulinică (Botox) în corzile vocale ale unui pacient cu disfonie spasmodică. În aceasta procedură a fost asistat de colegul său, Dr. Mihai Pîrva.
„Pacientul este un membru al clerului, care a venit la Slobozia tocmai de la Satu Mare, fiinf diagnosticat în urmă cu doi ani cu disfonie spasmodică. A urmat un tratament cu injectare botulinică la Paris, o intervenție extrem de costisitoare ținând cont de faptul că numai procedura în sine costă 1250 de euro, fără să mai calculăm transportul și cazarea. Pacientul a aflat de noi, s-a prezentat la Spitalul Județean de Urgență Slobozia, unde a și făcut intervenția în sine, iar acum are vocea normală”, a explicat dr. Tudor Ionescu.
Acesta a mai spus că nu este singurul pacient pe care l-a injectat, întrucât a mai făcut astfel de intervenții în mediul privat, la București, unde a activat o lungă perioadă de timp. Cea mai mare experiență a dobândit-o însă în Regatul Unit al Marii Britanii, unde a injectat zeci de pacienți. Intervenția are loc sub anestezie locală, deci pacientul nu trebuie să fie adormit prin introducerea unui ac la nivelul gâtului și sub controlul unei camere flexibile care este introdusă în nas, cameră care se află la nivelul laringelui pentru a se putea urmă injectarea la nivel corespunzător.
În ce constă disfonia spasmodică
Aceasta este o boală la limita între două specializări: ORL și Neurologie și constă în descărcarea aberantă de mediator chimic între neuron și celula musculară care duce la niște contracții aberante ale corzilor vocale. Acești pacienți nu sunt nici mulți, nici puțini. Pe niște studii făcute în SUA, incidența ar fi de 10 pacienți la 10.000 de locuitori, însă la noi în țară nu există astfel de studii.
„(…) Așadar, singurul tratament care ajută este această injectare cu toxină botulinică, tradusă în termeni comerciali în <<BOTOX>>, care induce un grad de paralizie la nivelul unei component a corzilor vocale astfel că aceste contracții aberante să nu se mai întâmple. După ceva timp, toxina botulinică se metabolizează și trebuie reinjectată. La cât timp? Depinde de pacient. La unii poate fi după trei luni, la alți pacienți după doi ani”, a mai spus medicul ORL-ist.
Echipa de specializate se mândrește cu faptul că a reușit să contracteze această intervenție cu Casa de Sănătate, astfel încât ea să fie complet gratuită. De menționat este că până acum injectarea de toxină botulinică la nivel laringian se realiza doar în străinătate, cu costuri de peste 1.200 de euro, acoperite integral de către pacienți. Toate acestea sunt doar pași de început spre un vis: acela ca secția ORL, condusă de Dr. Georgiana Heemeryck, să fie un centru de excelență în diagnosticarea și tratarea tulburărilor de voce, deglutiție (înghițire) și căi aeriene, dincolo de patologia amplă pe care deja o acoperă: oncologia ORL, afecțiunile chirurgicale rinosinusale, ORL pediatric, urgențe ORL, otologie de bază etc. Iar drumul către excelență este încurajat și susținut de către echipa managerială a spitalului (Manager Ec. Liviu Patrichi și Director Medical Dr. Jamil Aldabsheh).
Dr. Tudor Ionescu este un militant pentru diagnosticarea corectă și tratarea patologiilor vocale și de deglutiție în ceea ce poate fi considerată a fi o zonă de nișă. În ceea ce privește cazul de față, se argumentează că foarte frecvent disfonia spasmodică (precum și alte „răgușeli”) este subdiagnosticată de ORL-iștii fără experiență în laringologie. Aceștia, neobservând tumori sau alte formațiuni în laringele pacientului, îl trimit către psihiatru/psiholog, pe când boala de care suferă nu este de natură psihiatrică și nu poate fi tratată astfel. Disfonia spasmodică este o afecțiune potențial invalidantă socioprofesional, îndeosebi în cazul profesioniștilor vocali, pentru care standardul de aur în tratament este injectarea de toxină botulinică în corzile vocale, conform literaturii de specialitate internaționale.
Petronela MOROIANU