O nouă expoziție – „Plante de leac și alean”

Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă:

O nouă expoziție – Plante de leac și alean

Expoziția „Plante de leac și alean”, va fi deschisă vineri, 15 septembrie 2023, ora 10,00, în cadrul Târgului anual „Pâinea și vinul”, ediția a V-a, și aduce în atenția publicului plantele medicinale sau, mai bine zis, plante care, din vremuri străvechi, au fost folosite de către oameni pentru vindecarea unor boli sau beteșuguri. Grădina Domnului este mare, avem la îndemână o farmacie în adevăratul sens al cuvântului, totul e să știi ce și cum să foloșesți atunci când te îmbolnăvești sau ai vreo suferință.

Atunci când vorbim de plante medicinale, nu putem să nu ne gândim la diversitatea și bogăția florei din România. Țara noastră este cunoscută pentru mulțimea de plante și arbuști cu proprietăți terapeutice. Potrivit ultimelor cifre, în România există în prezent aproape 1.000 de specii de plante medicinale, iar multe dintre ele sunt folosite încă de pe vremea tracilor. De la coada racului la coada șoricelului, de la coada calului la ciuboțica cucului, plantele medicinale cresc peste tot, inclusiv pe marginea drumurilor din zonele rurale. Unele remedii au fost descoperite de țărani întâmplător sau le-au moștenit de la geto-daci, romani, greci, ori le-au preluat de la slavi.

Expoziția prezintă și obiceiurile și tradițiile noastre românești – împodobirea icoanelor, a caselor, a curților, cât și folosirea anumitor plante în diferite practici care nu au legătură neapărat cu creștinismul, „de deochi”, „pentru vrăji”, „de iubire”, „de ceas rău”, „pentru protejat vitele”, pentru a preîntâmpina fenomenele naturii, pentru boală, atunci când omul nu avea un medic prin preajmă etc. Se continuă cu un capitol dedicat culesului la anumite date din calendar, cu uscarea plantelor în spații întunecate, ca să își păstreze proprietățile, explorează și valorifică proprietățile tinctoriale ale acestora și, nu în ultimul rând, arată modul de utilizare al acestora în gospodăria țărănească.

Așadar, vă așteptăm cu drag să ne fiți alături!

Muzeograf, Fănica Gherghe

Foto: Mirela Berbecel


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved