O noapte de vis la Biblioteca Județeană „Ștefan Bănulescu” din Slobozia

Vineri, 30 septembrie, manifestări de anvergură națională în România, organizate în cadrul evenimentului „Noaptea Bibliotecii”, în toată țara numeroase biblioteci deschizându-și porţile în afara orelor programului de lucru pentru a-și primi oaspeţii cu experimente culturale în premieră. Printre ele, cu o ofertă generoasă s-a aflat și Biblioteca Județeană „Ștefan Bănulescu” Ialomița, care a organizat acțiuni adecvate bibliotecilor, dar nu numai.

La filiala instituției de la parterul blocului MB20 din Slobozia elevii din clasele a treia și a patra ale Liceului de Arte „Ionel Perlea” Slobozia, însoțiți profesorii Ana Maria Vasilescu, Florina Moldoveanu și Andreea Strezoiu au participat cu entuziasm la diverse activități de familiarizare cu cartea, au citit, au recitat poezii și au colorat.

La sediul instituției de la Centrul Cultural „Ionel Perlea”, trei întâlniri de suflet, la care au participat vârstnici, studenți, liceeni, elevi de învățământ primar și copii de grădiniță.

La secția de împrumut pentru adulți, profesorul Mihaela David i-a antrenat pe liceeni într-un dialog privind literatura de dezvoltare personală, disputa dacă mai este sau nu nevoie să citim în vremurile noastre o carte, insistând apoi pe relația dintre literatură și frumusețe. Participanții au fost invitați să-și expună părerile, au avut parte de câteva surprize, primind câte o carte după ce au răspuns la câteva întrebări de cultură generală, apoi au lecturat câte un proverb și au fost încurajați să explice în felul lor propriul proverb pe care l-au primit.

SONY DSC

De la secția de împrumut pentru adulți, liceeni și doamna prof. Mihale David au răspuns invitației doamnei Dorina Sandu (președintele Asociații ADMIS Amara) și s-au întâlnit cu voluntarii (opt, o parte dintre cei cincisprezece) asociației. Bineînțeles, centrul discuțiilor a fost… voluntariatul.

Dorina Sandu: Dorim schimbarea, dar nu vrem să fim noi înșine! Copiii care se află azi lângă mine au înțeles acest lucru. Au înțeles că voluntariatul este o oportunitate de a face ceva pentru ceilalți, dar începând cu tine. Acesta a fost de fapt și primul nostru program de voluntariat. Vei începe cu tine! Adică, vezi tu ce ai nevoie pentru tine și apoi vei putea să oferi celorlalți… Un alt pas, voluntariatul este o conștientizare a nevoii de schimbare. Schimbă-te tu ca să poți schimba și altceva în jurul tău! Dar, este vorba de schimbarea în bine. Mulți dintre ei au trecut printr-un astfel de proces, descoperindu-și misiunea și vocația.

SONY DSC

Da, evenimentul „Noaptea Bibliotecilor” a oferit asociației ADMIS (Abilitare. Dezvoltare. Mediere .Incluziune. Succes) posibilitatea de a-și prezenta proiectele și campaniile umanitare derulate în colaborare cu Biblioteca Orășenească Amara. Fiecare dintre cei doi colaboratori au hotărât că 1 (unu) este un număr prea mic pentru a realiza lucruri de valoare, iar parteneriatul și munca în echipă este singura cale de a obține în condiții obișnuite rezultate remarcabile. În trei ani de colaborare, fără finanțare, doar din resurse proprii, doamna bibliotecar Nichifor Manda și președinta asociației ADMIS, prof. Dorina Sandu, au coordonat derularea a nu mai puțin de 15 proiecte și programe, cu o tematică diversă și obiective generoase. Reținem din prezentarea derulată în această seară sub titlul <<Voluntariatul, de la „a dori” la „a face”>> cele două ediții ale campaniei umanitare „Fii Om Bun”, programele pentru dezvoltare personală și orientarea carierei (,,Fii tu însuți!”), participarea la campania națională Ora de Net în colaborare cu Organizația Salvați Copiii și proiectul transnațional MarțUnesco inițiat de Centrul pentru Conservarea și promovarea Culturii Tradiționale Arboroasa, Vicovul de Jos, Suceava. S-au adăugat proiectele și programele de sprijin psihoemoțional al elevilor în perioada pandemiei (,,Mesaj de absolvent” și „Eu și școala online”), ultimul fiind rampa de lansare pentru Simpozionul național „Școala online – un zid sau o fereastră pentru viitorul copiilor noștri”, un simpozion cu participanți din peste 30 de județe, cadre didactice, elevi și părinți. Lucrările au fost publicate în volumul online cu ISBN, după cum precizează președinta asociației ADMIS.

Cine sunt voluntarii asociației ADMIS? Am putea spune pe scurt liceeni și studenți cu contracte de voluntariat, elevi care doresc să treacă de la statutul de beneficiar la cel de voluntar și facilitator, cum avem în cazul celor două ediții ale programului și atelierelor re-creative „Visuri. Arte. Armonii”. Anul acesta au fost peste 60 de preșcolari și școlari prezenți la sediul Bibliotecii Orășenești Amara, iar spațiul prea mic a impus formarea a două serii! Cine sunt voluntarii asociației ADMIS? Tineri care doresc schimbarea începând cu ei înșiși, altfel spus sunt chiar ei schimbarea. Sunt tineri care doresc să facă o diferență în viața lor și a celorlalți, tineri care au înțeles semnificația pașilor mici către obiective înalte. Ce i-a determinat să îmbrățișeze voluntariatul? Pasiunea și răbdarea, fericirea de a fi utili, șansa de a-și descoperi motivația și menirea, alături de un mare Da spus provocării de a te schimba pe tine însuți.

Cei prezenți au avut ocazia de a li se prezenta unul din programele derulate special pentru voluntarii asociației ADMIS – „Pune-ți visul la încercare” -, un program marca John Maxwell Team, apreciat de liceenii și tinerii prezenți în sală alături de doamna profesoară Mihaela David, un vechi colaborator al bibliotecii județene, gazda Clubului de lectură ,,Vocea cititorului”.

La eveniment a fost prezentă doar o parte a voluntarilor asociației (Odaie Emilia, studentă la Facultatea de Psihologie, Universitatea Babeș Bolyai, Negoiță Larisa și Comardici Alina, eleve ale Liceului Pedagogic ,,Matei Basarab”, Măiță Andreea, Lungu Mirela, Băicoianu Denisa (Liceul de Arte ,,Ionel Perlea”) și mezinele asociației, elevele Borcan Oana și Nenciu Andra. Au fost oferite gazdelor și participanților la eveniment semne de carte și pliante întocmite cu mare drag de doamna bibliotecară Măndica Nichifor. Doamna director Elena Balog a tinut să felicite atât voluntarii prezenți, dar și cealaltă parte a echipei care nu s-a aflat în sală din motive obiective și să sublinieze valoarea parteneriatului bibliotecă – ONG în viața comunității. Ar fi chiar bucuroasă dacă voluntarii asociației ADMIS s-ar alătura bibliotecii județene împărtășind din experiența și valorile lor.

La secția de împrumut pentru copii a fost o bucurie de nedescris. Școlari și preșcolari s-au minunat atunci când au fost întâmpinați de Mickey și Minnie, după care au trecut la treabă cu cei doi animatori de la Petreceri pentru Copii de pe strada Răzoare din Slobozia, devenind serioși la momentele de painting și enuziasmați când au trecut la jocuri și povești pentru copii.

SONY DSC

În următoarele două ore, participanții la eveniment au „poposit” la secția de împrumut pentru adulți unde îi aștepta o serie de surprize: „Bolul cu înțelepciune”, „Un răspuns corect = o carte cadou”, „ Întâlnire oarbă cu o carte”, o cafea aromată, bomboane și o seară de neuitat, încununată în final de un superb recital de poezie și muzică folk susținut de Gilbert Ghicolescu.

SONY DSC

Nicolae TACHE


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved