O ediție a festivalului de la Amara mai… altfel

 

Trofeul Inereții” – Amara 2021, ediția 53

O ediție a festivalului de la Amara mai… altfel

– dialog cu Alin Sorin Sandu, primarul orașului Amara –

 • Domnule primar, în urmă cu o lună, când împreună făceam o avanpremieră a ediției din acest an a Festivalului de la Amara, vă exprimați dorința ca acest festival să fie …

 • Să fie puțin altfel…

 • Da. Altfel. Va fi altfel?

 • În primul rând va fi altfel pentru că locația nu va mai fi aceeași. Neavând vechea locație, nu avem nici acele o mie și ceva de locuri pe scaune în Grădina de Vară. Din această cauză, ne cerem iertare celor care de obicei primeau invitații, cu deosebire cei din instituțiile publice, pentru că nu mai putem onora acest… hai să-i spunem obicei.

 • Ați avut solicitări în perioada aceasta și ați fost nevoit să le refuzați?

 • Au fost. Nu prea multe, dar au fost. Dar, să revenim. Locația este diferită, am luat-o de la zero pentru a amenaja spațiul acesta din apropierea Grădinii de Vară, a fost nevoie și de costuri suplimentare, scaune și așa mai departe.

 • Câte locuri pe scaune sunt?

 • În jur de 300 de scaune. Noi sperăm să avem niște scaune pentru sponsori, pentru cei care au avut bunăvoința de a ne ajuta, un mare ajutor în condițiile în care bugetul festivalului este același ca în anii precedenți, 200 de mii Consiliul Județean (o sută de mii prin Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea” și o sută de mii prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale) și 300 de mii Primăria Amara, dar prețurile au luat-o razna și, astfel, cheltuielile sunt mult mai mari. Ni s-a pus la dispoziție de la Consiliul Județean această sumă, cu condiția să prindem în acest buget și seara de duminică de la Slobozia. Altfel va fi și pentru că dorim să scuturăm puțin de praf acest festival. După cum ați observat, am avut un juriu la preselecție, avem alt juriu la concurs. Este vorba de transparență și de corectitudine, vrem să înlăturăm orice subiectivitate. Și în primul și în al doilea juriu am folosit personalități din lumea muzicii, de pe plan local la preselecție, și de la nivel național în al doilea, cel care va hotărî ordinea premiilor. Artiștii din recitaluri i-am ales pe principiul de a ține oamenii în picioare, pentru că în afara celor puține locuri pe scaune, majoritatea spectatorilor vor sta în picioare, intrarea pentru ei fiind gratuită. Și nu este rău, pentru că, să fim serioși, unde sunt festivaluri și unde sunt concerte de acest gen oamenii stau în picioare.

 • Așadar, intrare gratuită pentru cei fără locuri pe scaune?

 • Da. Bineînțeles, cu respectarea regulilor impuse pentru perioada aceasta de pandemie, în urma cărora vor fi verificați, vor fi triați, iar în perimetru vor intra doar cei care au vaccinul făcut, care au un test făcut, care au trecut prin boală și au dovada.

 • Recitalurile? V-ați văzut visul cu ochii?

 • Da. Vine Zdob și Zdub. Noi ne-am exprimat această dorință și Bogdan Iacob, impresarul cu care am colaborat pentru întregul festival, i-a contactat și au răspuns cu bucurie invitației. În prima seară vor urca pe scenă Freestay și Jo (care o înlocuiește pe Ada, nevoită să nu poată onora invitația, fiind depistată pozitiv acum o săptămnă), două nume în vogă, mai ales printre tineri, dar și Ionuț Cândea, câștigătorul „Trofeului Tinereții” de la ediția precedentă. Seara a doua va fi una specială, pentru că emoțiile concurenților vor fi la cotă maximă, având loc Gala Laureaților, dar și pentru că avem parte de două recitaluri de excepție, DJ Project și Zdob și Zdub, pe care i-am invitat aici să cânte, să se bucure lumea de prezența lor și, nu-i așa, să tremure frunza-n nuc. În seara de duminică, la Amara va fi ceva de genul… nostalgie. Un Remember cu DJ Nick de la N&D, o seară de muzică pentru tineri dar și pentru cei mai puțin tineri, o muzică a anilor 90 și 2000.

 • Vor fi prezenți pe scenă și o parte din laureații festivalului?

 • Nu. Duminică va fi o seară muzicală la Amara și o seară muzicală la Slobozia. Luareații vor participa la specatcolul care se ține în Piața Revoluției din Slobozia, și este bine așa, ca să se manifeste artistic și pe altă scenă după ce au câștigat premii la Festivalul de la Amara.

 • Premiile?

 • Premiul cel mare, Trofeul, va fi înmânat de Primăria Amara, Premiul I de către Consiliul Județean, premiile II, III și mențiunile de unul dintre sponsori, cel mai probabil de domnul Corneliu Dragomir.

 • Pe margine, vor sfârâi grătarele?

 • Nu, nu vor mai fi grătare, nu vor mai fi tarabe, vor fi doar food truck-uri autorizate, cu acte în regulă, fără fum, fără poluare, fără pericol de incendii.

 • Un mesaj pentru spectatori?

 • Spectatorilor le mulțumesc în primul rând pentru că sunt în număr atât de mare alături de noi la acest frumos eveniment, chiar dacă ne aflăm într-o situație puțin cam tensionată din cauza pandemiei. La fel le mulțumesc pentru încredere și pentru răbdare locuitorilor din Amara, pentru înțelegerea faptului că nu am putut face totul peste noapte, dar eu cred că se bucură de felul în care arată acum parcul și stațiunea Amara, acolo unde este doar un început, este multă muncă, dar și mult voluntariat. Le mulțumesc sponsorilor, pentru că sumele obținute de la sponsori ne-au ajutat cu adevărat să amenajăm întreaga zonă în care va avea loc festivalul. În fine, vreau să le transmit tuturor, deopotrivă, că-i așteptăm de anul viitor cu încredere în Grădina de Vară. Diferența este că acolo nu vor putea dansa. Da, ediția din acest an este una altfel pentru că spectatorii vor putea, alături de artiști, să danseze. La Grădină, printre scaune nu vor putea dansa, eventual vor putea sta în picioare și aplauda.

 • Nu se mai poate schimba nimic?

 • Era bine dacă de la început se puteau gândi două platforme laterale, cu vizibilitate la scenă pentru cei care stau în picioare. Acum e prea târziu. Dar, ca să vin în completare, vreau să vă spun că pentru concerte și pentru altfel de festivaluri vom păstra zona aceasta din spatele Grădinii de Vară, o vom amenaja în această toamnă special pentru astfel de activități.

Nicolae TACHE

 

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved