Nu sunt mulțumit când cineva îmi spune că nu se poate

* Despre politică, administrație și restricții, despre ce va face în Noaptea de Înviere, dar și ce nu s-a știut până acum din viața sa personală, într-un dialog cu Marian Pavel, președintele Consiliului Județean Ialomița

Marian Pavel, liderul PSD Ialomița, ocupă de șase luni funcția de președinte al Consiliului Județean Ialomița. Cât de grea i-a fost acomodarea, ce proiecte de viitor are, dacă este bogat sau sărac, despre administrație și politică sau de ce-i place în Ialomița, ne-a vorbit într-un interviu acordat săptămâna trecută, înainte de a pleca în concediu, șapte zile, în Egipt.

– Cum a fost trecerea de la senator în Parlamentul României, la președinte de Consiliu Județean? Cum v-ați acomodat?

  • Nu a fost o trecere ușoară, cum nu a fost ușoară nici trecerea de la primar la senator. În momentul în care activam în administrația locală, și mă refer la perioada de 12 ani cât am fost primar, eram obișnuit cu un anumit stil de lucru, dar aveam și satisfacția lucrurilor realizate și vă pot oferi un exemplu. Dacă voiai și îți propuneai, și aveai o filosofie de dezvoltare asupra comunității îndreptate într-un sens, spre infrastructura de apă, de drumuri, școlară, lucrurile acelea, într-un anumit interval determinat se și realizau. În schimb, în Parlament a trebui să învăț ceea ce înseamnă mecanismul parlamentar, ce înseamnă drumul lung al unor norme de conduită despre care tu crezi că trebuie să fie normă de drept, să fie legală, ca să devină lege și să fie aplicabilă tutor cetățenilor. Nu mai legiferai la un nivel de câteva mii de locuitori, ci la 20 de milioane de cetățeni. A trebuit să învăț să discut în interiorul grupului parlamentar, dar și cu fiecare grup în parte, ca să-i conving pe colegi că tot ceea ce vreau să fac este bine pentru toată lumea (…) Înapoi, din legislativ în executiv, ca și președinte al Consiliului Județean ești și legislativ, pentru că faci parte din CJ, ești și executiv în calitate de președinte. Provocările sunt mari, volumul de muncă este mult mai mare și diversificat. În Parlament făceai mai multă muncă politică, aici mai multă administrativă. Sunt multe proiecte și aici ai satisfacția lucrului finalizat.

– Cum vi se par salariații Consiliului Județean? Au schimbat ritmul?

– Aceasta este o altă satisfacție pe care o am, pentru că văd salariații că au intrat într-un ritm extrem de bun și că fac ceea ce eu mi-am dorit când am venit aici, anume să vină la muncă de drag și nu neapărat pentru chenzină (…) Ei au înțeles că noi suntem colegi. Sunt oameni care coordonează anumite zone, iar brainstormingul aici este o modă. Am încercat să-i fac să înțeleagă că trebuie să fie pro activi. Nu sunt mulțumit când cineva îmi spune că nu se poate, că nu avem bază legală, că așa ceva nu s-a mai făcut (…) Mi s-a spus, prietenește, de foarte multe ori aceste lucruri, pentru că, în calitate de primar timp de 12 ani, am avut legături strânse cu Consiliul Județean și îi cunosc pe foarte mulți dintre ei. Și în perioada cât am fost senator am colaborat cu ei.

– Nu-i tratați cu superioritatea unui șef dur?

– Dacă vi-l spun eu că nu poate, pare într-un fel. Oamenii nu trebuie să vină la muncă cu teamă sau crispați, pentru că se vor uita la ceas tot timpul și vor aștepta să treacă ziua de lucru pentru a pleca acasă fără să facă nimic.Le-am spus că nu mă interesează condica, pentru că cineva poate veni cu 5 sau 10 minute mai târziu și poate sta până la 9,30 la cafea. Pe mine mă interesează să fie eficienți și să aibă performanță și, dacă ar înțelege, și mulți înțeleg, să devină pro activi, să vină ei cu propuneri.

– Ce vi s-a părut cel mai greu în aceste prime 6 luni?

– Presiunea timpului pe proiectele pe care le avem în momentul de față în derulare. Am lucrat tot timpul contra cronometru si am avut senzația ca exista riscul sa pierdem anumite finanțări.

– Care?

– Cele de la SJU erau cele mai arzătoare și nici acum nu sunt rezolvate, pentru că nici astăzi nu avem finalizată procedura de atribuire la Blocul Operator. Acum se lucrează și lucrurile merg foarte bine. Mai sunt probleme pentru că noi trebuie să relocăm anumite servicii medicale de acolo și ne lovim de tot felul de probleme, de chichițe legislative. Vă dau un exemplu: în incinta Spitalului Județean funcționează și Centrul de Transfuzii, într-un spațiu atribuit gratuit de unitatea medicală, dar nu este în subordinea Spitalului. Nici Spitalul TBC nu este în subordinea unității spitalicești și acum căutăm spații pentru relocarea acestora, dar nu numai. Cei din CJ spun că nu avem bază legală să le închiriem. Și atunci ce facem? Facem adresă la Minister. Păi, așteptam 2 ani până Ministerul se decide să pună bani în buget, ca să le găsească spațiu și să îi mute? Altfel, o să ne impute Curtea de Conturi. Ok, atunci să-mi impute Curtea de Conturi, pentru că nu am luat banii aceștia acasă. Am avut discuții chiar și cu prefectul să încheiem un protocol, să facem ceva pe situații de urgență pentru ca CTS este al județului, deservește județul. La fel și Spitalul TBC, deservește județul, iar eu sunt președintele CJI, deci trebuie să mă ocup de aceste lucruri. Avem posibilitatea să închiriem alte spații, este și obligația noastră să o facem, ca agentul economic care a câștigat licitația sa poată lucra și să ne predea, la timp, lucrarea de modernizare a Ambulatoriului (…) Sunt lucruri de care ne lovim, dar eu nu accept să mi se spună că nu se poate.

– Ce credeți că puteți realiza cu adevărat în acest mandat exceptând proiectele deja începute, gen Ambulatoriu, drumuri județene?

– Eu când am venit în Consiliul Județean am găsit un anumit grad de absorbție. DJ 201 este început de pe vremea președintelui Ciupercă. Am găsit proiectarea la nivel de Consiliu Județean, i-am întrebat de ce nu s-a inclus și porțiunea Bordușelu-Orezu și mi s-a răspuns că asa îl băgase președintele, pentru că îl reabilitase pe celălalt. Noi avem și alte proiecte, DJ 306 care urmează să fie scos la licitație acum, avem DJ 213A care a fost pus pe SICAP, urmează reabilitarea podurilor județene. Avem multe proiecte. Pe infrastructura de sănătate sunt foarte multe lucruri de făcut (…), infrastructura școlară este în atenția mea, avem proiectul ELENA demarat de Alexandru Potor pe eficientizare energetică la toate instituțiile publice din Ialomița. Eu sper ca aici CJ să tragă 50 milioane de euro. Discutăm despre proiectul Alexeni, care s-a înfundat din punctul meu de vedere pe o strategie greșită la vremea respectivă. Am văzut caietul de sarcini și ceea ce s-a cerut atunci. Nu poți să scoți la licitație o suprafață de teren pe care nu este nimic și să îi ceri unui om să investească apoi să îi ceri 7% din cifra de afaceri. Nu o să vină nimeni în aceste condiții. Suntem în discuții foarte avansate, și care nu s-au vrut într-o anumită perioadă. Eu îmi doresc să aducem firme care pot absorbi fonduri europene. Noi suntem într-un parteneriat cu cei de la ICAS și la fel, acolo dorim să depunem un proiect pe cercetare pe fonduri europene, de vreo 60-70 milioane de euro (…) Am găsit proiecte de doar 20-30 milioane de euro pe fonduri europene. Putem vedea ce s-a spus înainte, dar evit să răspund, pentru că despre foști, numai de bine!

– Ce puteți să-mi spuneți despre împrumutul pe care vreți să-l contractați?

– Vreau să fac un puffer la nivel de Consiliu Județean să nu stea agentul economic, care are un contract cu noi, după ADR, după Ministerul nu știu care și care decontează după 3 luni, 5 luni. Când îi ceri unui agent economic să se miște foarte repede și tu trebuie să fii corect față de el și atunci când ți-a adus factura cu situația de lucrări care există, trebuie să îi dai drumul la plată! (…) Avem probleme și la cofinanțarea proiectelor (…) Valoarea împrumutului va fi undeva la 100 milioane de lei. Noi discutăm despre o linie de credit, probabil că mare parte din banii aceștia nu o să-i luăm și nu o să-i tranformăm într-un împrumut efectiv, dar îi vom folosi în perioada aceasta, ca să tragem foarte repede să facem plățile către agenții economici care au contracte cu Consiliul Județean.

– Ce nemulțumiri au avut primarii în discuțiile avute pe buget?

– Cei mai mulți au fost nemulțumiți pe sumele alocate pentru întreținerea drumurilor județene și comunale, cele 4,9 milioane de lei. Eu am întrebat fiecare primar ce proiecte are în derulare, cu finanțare europeană, cu guvernamentală sau județeană și are nevoie de cofinanțare, pentru că mă interesează ca proiectele câștigate de primării să fie finalizate (…) Când ar fi putut vreodată să dea Scânteia 280 miliarde de lei pe canalizare sau Ograda 180 de miliarde de lei? Niciodată. Aceste proiecte sunt finanțate prin PNDL și trebuie finalizate.

Adi Ialomița va continua? Vor fi bani și anul acesta?

– Da, și vor fi bani mai mulți. În noul buget va avea 10 milioane de lei, dar o să vedeți după 16-17 ale lunii când vom demara dezbaterile publice pe bugetul județului.

– Ce vă place și ce nu vă place la acest județ și considerați că ar fi trebuit făcut mai demult?

– Ce-mi place?! Păi, sunt născut crescut aici, bunicii mei sunt de aici (…) Eu am rămas aici, pentru că Ialomița are ceea ce multe județe nu au, respectiv râul Ialomița care despică județul în două, de la est la vest. Pe toată granița de est a județului, pe vreo 30 km, avem Dunărea-Brațul Borcea. Pentru că eu am străbătut El Camino, unde am mers pe jos, 800 de kilometeri în Spania, cu rucsacul în spate, vreau să fac același lucru și pentru ialomițeni, în Ialomița. Am lansat un proiect de mers cu bicicleta, poate și cu caiacul, pe tot cursul râului Ialomița, o chestiune turistică, de petrecere a timpului liber, cu plecare de la Conacul Manasia și se va opri la Târgul de Floci, la Piua-Petrii, unde se varsă râul Ialomița în Dunăre. Lucrăm la acest lucru, am avut discuții cu instituțiile deconcentrate pe această zonă, cu cele două muzee, Centrul de Creație, Centrul „Ionel Perlea”, urmează discuții cu societatea civilă și cu mass-media locală, pentru că vreau să facem un brainstorming unde să-i găsim un nume. De la București la Manasia faci 45 de minute și sunt mulți bucureșteni care vor să se plimbe în natură, să petreacă 5 zile deconectați de la realitatea cotidiană, pentru că așa îl targetez, cu posibilitate de cazare și sunt multe mănăstiri pe traseu, Conacul Manasia, pot fi reabilitate cabanele silvice și suntem în discuții avansate în această zonă, avem Pădurea Groasa, sunt zone frumoase, iar Ialomița poate câștiga foarte mult pe această zonă turistică (…) Acestea sunt lucruri care mă atrag în Ialomița. Dincolo de asta, este prietenia veche, de peste 20 de ani, cu primarii de aici, cu foarte mulți oameni cu care am legat prietenii.

-Nu visați cam mult?

– Eu am trăit ceva înălțător când am străbut acel drum timp de 22 de zile.

– Suportă comparație cu drumul parcurs de dvs?

– Acolo, într-adevăr, am trecut prin localități, am trecut prin vii, am urcat pe munte, am văzut porci (…) Este ca și cum ai merge pe jos de la Scânteia la Gheorghe Lazăr (…) Gândiți-vă cât de mișto este zona, să mergi numai prin pădure. Este superb! Nu este o investiție foarte mare!

– Ce părere aveți despre restricții?

– Mă uit la televizor și văd comparații cu alte state afectate de pandemie și mă gândesc că la noi oamenii s-au săturat efectiv, pentru că s-a promis ajutor și nu s-a oferit nimic. HoReCa este terminată, sunt oameni care au un plan de afaceri, care au făsut investiții și acum sunt terminați. Au mințit (n.red.: guvernanții) că le dau grant-uri, că-i finanțează, nu le-a dat nimic. Au plecat de la o datorie externă de la 35 și au ajuns la 47! Foarte bine, dar vreau să văd unde s-au dus banii aceștia: nu în pensii, nu în salarii, nu în autostrăzi! În ce a investit statul? În Covid, în măști și în golănii? Omu le vede și le simte pe propria piele, dar eu n-am să comentez niciodată decizia electoratului (…)

– Din poziția pe care o ocupați, dvs nu simțiți aceste restricții atât de profund pe cât le simte omul de rând, cetățeanul?

– Vă contrazic, pentru că și eu merg pe stradă cu masca și nu înțeleg de ce dacă mă plimb singur pe o alee într-un parc trebuie să port masca. În București merg pe stradă cu țigara în mână ca să spună cineva că fumez și să nu port masca atât de mult. Chiar îi înțeleg pe oameni, mai mult decât credeți!

– Nu vă e teamă de Covid?

– Nu-mi este teamă. Am avut Covid, acum sunt vaccinat, sunt pro vaccinare! (…)

– Marcel Ciolacu spunea că în noaptea de Înviere va merge la biserică. Dvs. ce veți face?

– Și eu voi merge la slujba Înviere, respectând regulile, dar dacă se va decide că nu se va permite, eu tot o să merg și-mi asum riscurile. Să fiu amendat! Este o contravenție, nu o infracțiune!

– De ce aveți nevoie de 6 consilieri la Cabinetul dvs? Victor Moraru spunea că s-a putut descurca cu 3

– Spre deosebire de fostul președinte al CJ, eu consider că sunt mai mulți oameni pregătiți decât mine și mi-am adus oameni pe fiecare domeniu, de la ceea ce înseamnă fonduri europene, politică, drept, până la economie. Vreau să am în jurul meu oameni foarte bine pregătiți, care să livreze pentru mine și Consiliul Județean performanță. Diferența dintre mine și fostul președinte este aceea că eu prefer să avem oameni angajați la Consiliul Județean și să nu facem contracte de milioane de euro pe consultanță pentru oameni care n-au făcut nimic pentru instituție. Gândiți-vă că în CJ s-a contractat consultanță și pentru schimbatul unui bec. Au fost chestiuni pe care trebuia să le facă firma de consultanță și le-au făcut oamenii din Consiliul Județean. Dacă ne uităm pe ce înseamnă cheltuieli de funcționare, CJ, din 120 de milioane lei cât este bugetul de funcționare, doar 10% înseamnă salarii. Atât plătim! Dacă ne uităm pe contractele de consultanță, pe contractele de publicitate, pe cele de mediatizare, veți observa că, în vechea legislatură, s-au cheltuit ușor peste un milion de euro cât nu cheltuie 20 de consilieri ai președintelui, toți consilierii județeni în 10 ani (…) Eu o să tai cheltuielile care nu sunt utile pentru funcționarea Consiliului Județean, în rest, nu. La Consiliul Județean Ialomița sunt cele mai mici salarii comparativ cu ceilalți din celelalte consilii județene din țară (…) Un inginer debutant are un salariu de 2.100 de lei. Credeți că va performa la Serviciul Investiții cu salariul acesta? Cel care este la maxim, inspector cu ultimul grad, încasează lunar 4.300 de lei.

– Victor Moraru s-a oferit să vină voluntar, o zi pe săptămână, să vă ajute cu experiența pe care o are, însă mi-a spus că nu a primit nicio propunere din partea dvs. Ați fi de acord să-i faceți o propunere?

– Cred că sunt oameni mult mai bine pregătiți care m-ar putea sfăui, care mă pot consilia în ceea ce înseamnă administrație.

– Îl refuzați? Vine voluntar

– Eu primesc sfaturi de la foarte multe persoane cărora le spun viziunea mea, trasez traiectoria și de-aici încolo se ocupă profesioniștii. Alexandru Potor mă ajută foarte mult și se pricepe mult mai bine decât foarte mulți din județul acesta la ceea ce înseamnă fonduri europene și nu numai.

-Sunteți și președintele PSD Ialomița. Dacă Victor Moraru și/sau Marian Neacșu ar vrea să se întoarcă în partid, i-ați primi?

– Cu Marian Neacșu m-am întâlnit acum câteva zile și am stat de vorbă în acest birou. A venit cu cineva care vrea să investească în Ialomița. Chiar dacă am avut opțiuni diferite față de ceea ce înseamnă tabăra politică, noi comunicăm foarte bine. Nu am întrerupt niciodată legătura cu el. Cu celălalt, acuzațiile afirmațiile din campania electorală, și nu numai, nu au fost nici măcar scuzabile. Să vorbești despre Marian Pavel ca fiind cel care a creat în jurul lui un grup infracțional, în condițiile în care eu nu am avut 8 ani nicio treabă cu administrația, fiind senator, este jenant.

– Comparativ cu mandatele anterioare, am observat că în ultima perioadă, în ședințele Consiliului Județean, se întâmplă tot mai puțin, spre deloc, să nu fie în unanimitate la vot. Cum ați reușit să-i determinați pe toți consilierii județeni să voteze la unison?

– Important este să ai negocieri politice. Eu respect toți consilierii județeni, nu sfidez pe nimeni, nu trebuie să ceară nimeni voie să meargă la toaletă. Eu sunt ca și ei, nu este instituția mea, chiar dacă eu sunt președintele. Important este să respecți omul, indiferent de funcția pe care o ocupi, cu toate că unii mai au de învățat.

– Pentru prima dată după 30 ani, PSD a pierdut Primăria Slobozia. Aveți ceva să vă reproșați ca lider politic?

– Probabil că nu am reușit la acel moment să-i conving pe cei de la Pro România să meargă într-o alianță cu noi.

– Cum vi se pare activitatea primarului Dragoș Soare?

– Știu că și el are probleme foarte mari cu funcționarea, are cheltuieli exorbitante pe acest capitol, dar sunt convins că încearcă să facă tot ceea ce a promis în campanie (…) Este prematur să spun dacă a mișcat sau nu lucrurile, pentru că văd că încearcă să facă un audit al activității din Primăria Slobozia, să pună bazele și să-și creeze filozofia noului buget, abia apoi putem să discutăm bazele a ceea ce urmează să facă.

– Credeți că se poate administrație fără politică?

– Nu, nu se poate. Ca să ajungi în administrație trebuie să faci politică. Eu sunt președintele PSD și fac politică de dimineață și până seara, de aceea ești om politic. Cine crede că poate ajunge pe persoană fizică, fără politică, se înșală. Și s-a demonstrat acest lucru de multe ori.

– Puteți să vă caracterizați în câteva cuvinte?

– Sunt un copil născut și crescut în Ialomița, din tată tractorist și o mamă cu 4 clase. Sunt marcat de câteva lucruri învățate în copilărie și anume să iubesc omul cu năravul lui, îmi spunea tata, și încerc să fac asta. De-a lungul timpului, viața te modelează și te înveți să taci, să vorbești atunci când ești pregătit și, poate cel mai important, întotdeauna am vrut să am alături oameni mai bine pregătiți decât mine. Sunt sociabil, îmi place să socializez foarte mult, să am prieteni, nu sunt un solitar.

– Vă considerați bogat sau sărac, din clasa de mijloc?

– Sunt un om mediu, care câștigă din job 13 mii de lei lunar, câștig din agricultură undeva la 40 -50 mii lei pe an, ceea ce înseamnă că am venituri bune. Îmi pot permite un concediu la mare, la munte. Îmi place să mă plimb în city break-uri, să văd și alte țări.

– Oamenii spun că ați fi arogant!

– Cei care mă cunosc mi se adresează cu Marian, așa au făcut-o dintotdeauna, indiferent de funcția pe care am avut-o timp de 21 de ani de când fac administrație și politică. Sunt un tip parolist, nu m-am dat la o parte niciodată de la a ajuta pe cineva dacă am putut, nu am înșelat pe nimeni. Acestea credeți că sunt semne de aroganță?

Mai țineți legătura cu Silvian Ciupercă? Vă sfătuiește?

– Foarte mult. De la Silvian Ciupercă chiar am ce învăța, diferența dintre Silvian Ciupercă și mulți dintre noi este de vreo două, trei biblioteci. Sunt oameni pe care trebuie să-i asculți, pentru că au ceva de spus, iar stilul său de a face politică a fost unul extraordinar de bun, iar eu sunt din aceeași categorie ca și el, îmi place să socializez, să petrec foarte mult timp cu colegii de partid, cu primarii din partid și nu numai. Politica se face socializând.

– Cum vă înțelegeți cu Marcel Ciolacu?

– Foarte bine!

– Mai bine decât cu Viorica Dăncilă?

– Da! Cred că suntem mai compatibili, mai ales că Marcel Ciolacu a livrat performanță. A venit cu un program foarte bine conturat la conducerea partidului, de care s-a ținut de cuvânt.

– Credeți că PNL va mai rămâne mult la guvernare?

– Eu cred că USR nu o să mai stea mult la guvernare, pentru că nu este în interesul PNL. Dacă vreți să fac niște speculații, probabil că va fi un guvern minoritar, dar ca să vină PSD la guvernare ar trebui să avem alegeri anticipate, dar în actuala conjunctură parlamentară…

– Ce nedreptăți s-au scris despre dvs. în presă?

– Indiferent ce s-a scris nu m-a afectat și nici nu port dușmănie celor care scriu. Nu comentez ce scrie presa despre mine, este dreptul jurnaliștilor de a scrie ce vor atâta timp cât nu te bagi în viața mea privată să scrii mizerii sau despre copiii mei, n-am nicio problemă (…) Nu-mi aduc aminte în acest moment, dar unele au fost amuzante, la mișto, pamfleturi pe care le-am luat ca atare. Nu mă deranjează.

– Plecați în concediu. Cât timp și unde?

Șapte zile, în Egipt, cu copiii!

Petronela MOROIANU

 


Copyright 2020 - Global Marketing - All Rights Reserved                                                                                   Politica cookie                          Politica de confidentialitate