Nu este normal ca un copil să fie supus la proceduri de testare medicală fără acordul părinților

Luminița Barcari, deputat neafiliat:

Nu este normal ca un copil să fie supus la proceduri de testare medicală fără acordul părinților

* Susțin testarea și vaccinarea copiilor câtă vreme părinții își exprimă acordul (…) * Nu pot fi de acord cu vaccinarea obligatorie, mai ales în cazul minorilor care nu au acordul expres al părinților * Testele ar trebui efectuate de către medici de familie, medici școlari, asistente medicale, nu de cadrele didactice * Școala în format fizic este incomparabil mai eficientă decât cea online, la care ar trebui să apelăm doar în situații limită *

Deputat neafiliat aleasă pe listele PNL Ialomița, Luminița Barcari a vorbit într-un interviu despre testarea și vaccinarea copiilor, despre măsurile pe care ar trebui să le ia Ministerul Educației în acest sens, dar și despre responsabilitățile unui părinte care își dorește ca școala să se desfășoare în format fizic.

Doamna Barcari, sunteți cadru didactic, ați fost șefa învățământului ialomițean, ați fost secretar de stat în Ministerul Educației și acum sunteți parlamentar. Ce părere aveți despre testarea copiilor în unitățile de învățământ?

– Sunt de acord, atâta timp cât și părinții își exprimă acordul. De asemenea, cred că ar trebui instituit un protocol clar, cu reguli care să asigure protecția datelor personale ale elevilor, precum și soluțiile care se vor aplica în cazul copiilor depistați pozitiv. Ce se întâmplă dacă un copil dintr-o clasă este pozitiv? Este trimis acasă? Cine îl însoțește? Ce se întâmplă cu el dacă părinții nu sunt acasă? Sunt detalii care nu trebuie scăpate din vedere și care necesită o atenție foarte mare. Avem nevoie de răspunsuri și reguli care să rezolve toate posibilele situații care pot apărea.

– Dar despre vaccinarea copiilor?

– Sunt o susținătoare a vaccinării, eu însumi fiind vaccinată cu schema completă. Însă nu pot fi de acord cu vaccinarea obligatorie, mai ales în cazul minorilor care nu au acordul expres al părinților. Cred cu tărie că părinții trebuie foarte bine informați, însă autoritățile nu trebuie să scape din vedere faptul că decizia le aparține acestora.

– Sunt unitățile de învățământ pregătite să testeze? Adică au posibilitatea să țină testele la temperatura recomandată, să aibă cameră de izolare pentru pozitivi, coșuri de gunoi cu capac, spații de depozitare a testelor utilizate, etc? Cum vedeți dvs situația?

– La acest aspect sunt sceptică. Imaginați-vă ce se va întâmpla într-o școală micuță, din mediul rural, care are toaleta în fundul curții. Cum poate asigura o astfel de unitate condițiile igienice necesare unei astfel de operațiuni, în contextul în care nu are, cel mai probabil, apă curentă?

– Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a declarat că testarea se va face și de către cadrele didactice (multe dintre ele nefiind de acord cu acest lucru). Cum comentați acest aspect?

– Sincer, nu mi se pare normal. Cadrele didactice nu au pregătire medicală. Ce facem dacă un test este făcut greșit și un copil care în realitate este pozitiv este declarat negativ? Cine își asumă răspunderea pentru infectarea unei școli întregi? Ori dacă testul este fals pozitiv, cine își asumă răspunderea? În opinia mea, testele ar trebui efectuate de către medici de familie, medici școlari, asistente medicale.

– Ce părere aveți despre procentul mic de vaccinare în rândul profesorilor? Ar trebui aceștia să fie obligați să se vaccineze pentru a intra la ore?
– Cred că profesorii ar trebui să dea dovadă de mai multă responsabilitate. E adevărat, sunt și cazuri în care, din motive medicale, vaccinul este contraindicat.
– Testele rapide antigen nu sunt recunoscute de UE, nici de DSP-uri și, mai nou, Tribunalul București a stabilit că nu sunt recunoscute nici de lege. Guvernul a cheltuit deja un miliard de lei pentru achiziția a 70 milioane de teste. Cum comentați această situație? Poate fi considerată ilegală această testare?
– Nu știu dacă neapărat ilegală, pentru că nu cred că există informația recunoașterii de către UE atunci când au fost achiziționate testele, cel puțin nu la nivel public. Însă toată această situație nu face decât să sporească neîncrederea populației în capacitatea autorităților de a gestiona această pandemie. Cred cu tărie că trebuie ca organele competente să verifice cine mai exact și pe ce bază a decis achiziționarea acestor teste, iar dacă va fi găsit un vinovat, aceasta va trebui să plătească.

– În cazul în care vor fi teste pozitive în rândul copiilor se impune retestarea pentru confirmare. Cine va plăti retestarea?

– Din câte am înțeles eu, dacă un copil va fi testat pozitiv la școală, automat va veni DSP-ul pentru a repeta testarea cu un test PCR care poate confirma sau infirma diagnosticul. Acest al doilea test este de asemenea gratuit.

– În procesul de testare al elevilor/preșcolarilor există posibilitatea să nu se ceară acordul părinților, baza fiind un ordin din 2012. Sunteți parlamentar. Cum vedeți situația aceasta? Testare fără acordul părinților? Vorbim și despre copii foarte mici, unii dintre ei de 2-3 ani. Se spune că testele antigen sunt non-inavize…dar totuși…fără acordul părinților? Fără ca aceștia să fie de față? (testarea se va face în clase unde părinții nu au acces).

– Vă voi răspunde acum în cea mai importantă calitate a mea, aceea de părinte: nu este normal ca un copil să fie supus la proceduri de testare medicală fără acordul părinților. Pe de altă parte, și părinții ar trebui să își asume niște lucruri: cei care nu doresc să se ralieze regulilor și nu acceptă ca propriii copii să fie testați, ar trebui totuși ori să aducă o dovadă că cei mici nu sunt purtători ai virusului, ori să îi țină acasă cât timp nu sunt de acord cu testarea.
Totuși, înțeleg de la foștii mei colegi din Ministerul Educației că vor fi solicitate câteva clarificări de la Ministerul Sănătății privind procedura de administrare a testelor pe bază de salivă, una dintre ele fiind dacă părinții ar putea primi testele să le administreze ei acasă, înainte de a duce copilul la școală.

– Foarte mulți părinți susțin că nu-și vor mai duce copiii la grădiniță/școală în cazul în care aceștia vor fi testați. Este testarea/vaccinarea una dintre soluțiile de stopare a răspândirii virusului sau școala online este o variantă mai bună?

– Fiecare părinte este responsabil pentru copilul său și are dreptul de a decide, inclusiv cu privire la educația lui. Susțin totuși vaccinarea populației în general ca unică soluție de a stopa această pandemie, iar școala în format fizic este incomparabil mai eficientă decât cea online, la care ar trebui să apelăm doar în situații limită.

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved