Noi și ei

 

Dan Elias

Românii noștri participă activ la refacerea orașelo germane după inundațiile din aceste zile. Nu. Nu se aruncă în valuri pentru salvarea de vieți omenești, neavând pregătirea necesară. Ei fac o treabă sistematică și profesionistă în privința eliberării locuințelor afectate de tot ce înseamnă mobilă, frigidere, televizoare și alte bunuri. Ar fi și păcat să rămână în voia apelor. Uneori sunt prinși de poliție, dar asta dintr-o lipsă totală de empatie a organelor germane cu „salvatorii” noștri. Lucru total inadecvat, de vreme ce pe plaiurile mioritice prietenia dintre ei și organe este literă de lege. Este adevărat și faptul că la noi organele sunt într-o stare flască, adică fleșcăită, ceea ce nu este un lucru rău pentru ei. Luați exemplul raidului de la Arad împotriva contrabandiștilor de țigări, unde cu toate măsurile de secretizare, empatia a funcționat perfect.

Dar asta este altă discuție. Să revenim la „salvatorii” de același neam cu noi, prinși furând cu camioanele mobila din casele devastate de ape și părăsite de proprietari. Oare, poate fi o rușine mai mare!? O să îmi spuneți că nu suntem „noi”, ci sunt „ei”. Nu! Suntem chiar noi! Asta am ajuns după 30 de ani de .. fleșcăială. Cu asta am intrat noi în europa, cu tipologia infractorului, a criminalului, a traficantului de minore, a mârlanului care nu dă doi bani pe civilizație. Îmi aduc aminte de revolta cetățenilor dintr-un orășel din Anglia unde un grup de „români” ocupaseră parcul, transformat într-o groapă de gunoi mizerabilă. După intervenția poliției, zile în șir, cetățenii acelui oraș găseau dimineața, în fața locuințelor, fecalele și urina „românilor” ca represalii!

Zeci de ani, dacă nu cumva sute, vom purta ca neam această anatemă. Nici măcar nu are importanță că noi credem că nu suntem ei. Adevărul se verifică prin fapte, nu prin povești. Nu uitați că „plăcuța de înmatriculare suedeză” s-a plimbat prin europa și noi am râs în hohote că suntem „tari” și „dăștepți”!

Educație, zero! Sănătate, zero! Siguranță publică, zero! Restul este doar „economie” și vorba premierului, economia duduie!

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved