Noi medicamente gratuite şi compensate pentru români

* 34 de noi molecule vor fi introduse pe lista de medicamente gratuite și compensate de la 1 aprilie 2022 * medicii de familie vor putea efectua tratamente şi la domiciliu, chiar și în afara programului de lucru

34 de noi molecule vor fi introduse pe lista de medicamente gratuite și compensate de la 1 aprilie 2022. Acestea vor putea asigura tratarea pacienţilor cu afecţiuni neurologice şi Parkinson, ciroză biliară, boli endocrine şi metabolice, boli cronice ale rinichiului, boli degenerative ale ochiului – glaucom. Lista este completată de medicamente destinate pacienţilor cu afecţiuni oncologice, cu diabet zaharat, cu boli rare – hemofilie/talasemie, cu hipertensiune pulmonară, amiotrofie spinală, amiloidoză şi angioedem ereditar.
Actul normativ prevede şi că serviciile medicale acordate de medicii de familie vor fi extinse de la 1 aprilie. Aceasta, prin introducerea de noi posibilităţi de diagnostic şi tratament acordate atât la cabinete, cât şi la domiciliul pacienţilor sau la locul solicitării. Printre altele, medicii de familie vor putea efectua şi la domiciliu sau în afara programului de lucru orice tratament injectabil ori perfuzabil de care au nevoie pacienţii aflaţi în lista acestora, pe baza unei consultaţii.
Totodată, pachetul de servicii medicale de bază în ambulatoriu va cuprinde şi consultaţiile, şi serviciile acordate de medicii de specialitate cu specialitatea clinică medicină fizică şi de reabilitare în cabinetul medical.

SURSA: Facebook – Raluca Dumitrescu, deputat de Ialomița


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved