Noi contracte semnate de A.D.I. Ialomița


Contracte de finanțare semnate de A.D.I. Ialomița cu primăriile Alexeni, Andrășești, Fetești, Perieți, Sărățeni și Rădulești

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ialomița, finanțată de către Consiliul Județean Ialomița, se bucură de încrederea primarilor din județ după trei ani de la funcționare. Aceștia au depus proiecte și au primit finanțare în valoare totală de 5 milioane de lei anual, iar anul acesta vor beneficia de aceeași sumă. 37 de cereri de fnanțare s-au depus până în acest moment, mult peste bugetul alocat de CJ în 2020, însă PJDL funcționează după un principiu european, <>.
Săptămâna trecută s-au semnat șase contracte de finanțare cu tot atâtea unități administrativ teritoriale, 2.811.830,05 lei, valoarea cofinanțării din partea primăriilor fiind de 1.511.830.05 lei, contribuția Consiliului Județean Ialomița este de 1,3 milioane de lei. În afara acestor proiecte, mai sunt încă două proiecte în evaluare.

Reabilitare și modernizare Cămin cultural în comuna Alexeni

Cu o suprafață de 165 de metri și un grup sanitar de 25 de metri, plus o parcare de puțin peste 79 metri, Primăria comunei Alexeni va reuși să-și reabiliteze Căminul Cultural din localitate, obiectiv pentru care nu a avut finanțare disponibilă de-a lungul timpului, deși și-a dorit construirea unuia nou. Grupul țintă căruia i se adresează acest proiect este format din cei 2.500 de locuitori ai localității.
„Pentru o comună de gradul 3, cu peste două mii de locuitori, acești bani sunt bineveniți, iar noi suntem la al doilea proiect finanțat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară.. Cu banii primiți acum și cu contribuția noastră locală vom reabilita Căminul Cultural pentru că nu am reușit construirea unuia nou, din cauza lipsei finanțării”, a declarat Ion Cărbune, primarul comunei Alexeni.
Valoarea totală a proiectului este de 633.875,36 lei, din care 200 de mii este contribuția ADI Ialomița, diferența fiind suportată din bugetul local al comunei Alexeni. Duratade implementare a proiectului este de 18 luni.

Achiziție buldoexcavator cu accesorii la Andrășești

Grupul țintă este format din 2.311 locuitori, iar valoarea proiectului este de 371 mii lei, cofinanțarea UAT Andrășești fiind de 171 mii lei, două sute mii lei fiind obținuți din partea ADI Ialomița. Durata de implementare a proiectului este de 24 de luni. „Mi se pare o durată foarte mare, domnule primar, pentru că este o achiziție relativ simplă, dar sper să rezolvați cât mai repede și mai simplu”, a fost remarca șefului CJI referitoare la durata de implementare a acestui proiect.
„Noi suntem la al doilea proiect depus la ADI Ialomița. Anul trecut am semnat un contract de finanțare pentru un proiect de amenajare a unui loc de joacă cu care acum sunt aproape de final. A ieșit foarte bine și vă mulțumesc pentru că ați aprobat și acest proiect, care era necesar pentru Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență. ADI Ialomița s-a dovedit a fi imparțială, un proiect foarte rentabil (…) A fost un ajutor considerabil acordat comunei noastre, dar și a întregului județ, pentru că dezvoltându-se localitate cu localitate, se va ajunge la un rezultat bun la nivelul întregului județ”, a precizat edilul comunei Andrășești, Adrian Vasile.

Semaforizare intersecției cu strada Călărași, în municipiul Fetești…

… este un alt proiect pentru care s-a semnat contractul de finanțare cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ialomița. Obiectivul vizează semaforizarea intersecției străzii Călărași cu străzile Ceahlăului, Bănățenilor și Promenadei. Se va face semnalizarea rutieră statică a celor trei intersecții, cu montarea de indicatoare noi și semaforizarea printr-o rețea de cabluri subterane, butoane pentru fluidizarea traficului. Grupul țintă este format din cei 15 mii de locuitori ai municipiului Fetești.
„Primul an l-am ratat la depunerea proiectelor, dar anul trecut am obținut o finanțare de 300 mii lei de la Asociație pentru amenajarea unei piețe agroalimentare în municipiul nostru, proiect care se află încă în derulare. Anul acesta, am depus o solicitare pentru semaforizare intersecții, proiect demarat încă de anul trecut cu bani din surse proprii. Acum am identificat această oportunitate și am depus proiectul pentru încă trei intersecții (…) Mă bucur că există această Asociație pentru că putem dezvolta comunitățile pe care le conducem”, a precizat Sorin Gafițoi, edilul municipiului Fetești.
Valoarea totală a proiectului este de 974.126,08 mii lei, din care 300 mii din partea ADI Ialomița și 674.126.08 contribuția din bugetul UAT Fetești.
Durata de implementare a proiectului este de 24 de luni.

Amenajare teren multifuncțional în sat Păltinișu, comuna Perieți …

…va fi un proiect util pentru cei 370 de elevi ai Școlii Gimnaziale din localitate. Valoarea totală este de 253.990 mii lei, din care 53.990 lei de la bugetul Primăriei Perieți, diferența fiind contribuția ADI Ialomița.

„Am o fetiță de 9 ani cu care merg prin localitate și care îmi spune că trotuarul acesta este făcut de tine, la școală ai făcut amenajări, ai asfaltat străzi și tot așa. Pot să vă spun că mă încearcă un sentiment de mândrie să știu că am realizat ceva pentru cetățenii din localitatea mea, proiecte benefice pentru dezvoltarea comunității. Îmi doresc să continuăm tot așa, pentru ca întreg județul Ialomița să cunoască dezvoltarea”, a explicat Adrian Merlea, edilul comunei Perieți.
Perioada de implementare a proiectului de la Perieți este de doar 5 luni.

Loc de joacă pentru copii la Rădulești

UAT Rădulești este o primărie nouă care a depus cerere de finanțare pentru amenajarea unui loc de joacă pentru copii în localitate. Suprafața acestuia va fi de 815 metri pătrați, acoperită cu tartan, de care vor beneficia 1.150 de copii și adulți. Valoarea proiectului este de 319.049,68 mii lei, din care contribuția locală a Primăriei Rădulești este de 119.049,68 mii lei, diferența fiind primită de la ADI Ialomița. Durata de execuție este de 5 luni.

Lucrări de reabilitare rețea de iluminat public în Sărățeni

Lucrări de reabilitare rețea de iluminat public, în comuna Sărățeni este un proiect care prevede montarea a 350 de lămpi LED de 36W cu o durată de viață de o sută de mii de ore și sistem de dimare pe toate străzile localității.
„Cu ajutorul acestei Asociații, toate comunele vor beneficia de fondurile necesare pentru rezolvarea problemelor comunităților. Primăria Sărățeni mai face parte și din alte asociații care au accesat fonduri europene, din GAL-uri, și am încercat, am depus și am și reușit să aducem în comuna Sărățeni mai multe proiecte. Aici, la ADI Ialomița, sunt la primul proiect depus din cauza faptului că nu stăm bine cu fondurile care să asigure partea de cofinanțare. Procentul pe care noi trebuie să-l depunem nu-l avem de fiecare dată (…) Avem proiecte viabile, dar autoritatea locală nu poate contribui cu acea parte de cofinanțare”, a conchis Eugen Tocileanu, primarul comunei Sărățeni.
Valoarea proiectului este de 259.788 mii lei, din care 59.788,90 finanțare de la UAT Sărățeni, iar două sute de mii este contribuția Asociației de Dezvoltare Intercomunitară. Durata de implementare a proiectului este de 12 luni.

„Rădulești și Sărățeni sunt două comune aflate la primul proiect finanțat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ialomița. Altele sunt la al doilea, chiar la al treilea proiect depus și finanțat. Primăriile au obligația depunerii unei garanții de 10 la sută, însă fiecare unitate administrativ-teritorială poate depune oricât dorește, pentru ca ulterior să suplimenteze cu contribuția de la ADI Ialomița. Avem alte primării care nu au depus încă proiecte, darșase6 proiecte sunt din diferite domenii, dar acesta a fost și scopul înființării Asociației. Ne-am propus ca acolo unde nu sunt finanțări la dispoziția UAT-urilor și unde nu reușesc să acceseze fonduri europene să venim noi, Consiliul Județean Ialomița și să ne punem amprenta pentru că suntem cu toții responsabili de ceea ce se întâmplă în județul Ialomița”, a concluzionat președintele Consiliului Județean Ialomița.

Petronela MOROIANU


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved