Cum era de așteptat, Orban a câștigat alegerile parlamentare în Ungaria cu un scor zdrobitor, prea zdrobitor pentru a fi real. Mă gândesc că prietenul său Putin i-a împrumutat algoritmul electoral și propagandistic folosit cu succes la alegerile din Rusia, algoritm pastișat cu brio și de Băsescu, adică fraudarea masivă a voturilor expatriaților sau minorităților din țările vecine. Să nu uităm că Orban era foarte contestat în țara sa și nimeni nu se aștepta la un asemenea scor electoral. Dar, ungurii îmbătați de promisiuni și mesaje naționaliste vor plăti sigur în următorii ani notele care nu le vor mai fi decontate de UE. În Serbia, cum era de așteptat, aceeași situație. Dar, aici e altă mâncare de pește, pentru că sârbii nu uită răceala occidentului când le-a fost smuls Kosovo și nici intervenția armată a americanilor.
În Ucraina, după ce rușii vor ocupa Mariupolul, nimeni nu îi va mai scoate de acolo. Dacă starea de fapt o să fie legalizată printr-un tratat, războiul se va termina, dar ura ucrainienilor față de ruși nu o să se stingă prea curând. Totuși, războiul acesta este benefic pentru mulți politicieni: Macron are șanse la un nou mandat, contestatarii premierului englez și-au temperat discursul, iar trecerea de la retorica covid, corozivă pentru carierele politice, la compătimismul solidar pro ucrainean a deturnat momentan ura maselor împotriva politicienilor care s-au înfruptat fără rușine din fondurile pandemice.
Să fie clar; în Ucraina violența furibundă se manifestă în ambele tabere. Doar nu credeți că prizonierii ruși sunt întâmpinați cu flori. Captivii care monologhează în fața camerelor tv împotriva lui Putin o fac, desigur, după o prelucrare temeinică, neortodoxă. Am cunoscut câțiva foști luptători moldoveni din Afganistan; erau duși bine cu capul. Cum credeți că evoluează mentalitatea tinerilor recruți care supraviețuiesc unui atac cu drone asupra tancurilor lor?
Am văzut la tv interviul luat unei namile de soldat ucrainean care declara că după o astfel de intervenție îi împușca pe supraviețuitori ca pe iepuri. Ura, deci, este reciprocă, atrocitățile se consumă în ambele tabere, dar ucrainienii își apără casele și pământul.
Putin a făcut o mare greșeală strategică. Dacă ar fi ocupat pur și simplu provinciile estice și apoi ar fi închis cercul din jurul Azovului, occidentul tăcea, ca și în cazul anexării Crimeei în 2014. Astfel, Ucraina a devenit teatru de operațiuni al celor două blocuri militare: NATO și Rusia.
Ca să-și spele greșelile, Putin are nevoie de o victorie, iar cea mai facilă este în est, cu populația rusofonă de partea lui. Căderea arcului Azov este previzibilă, dacă nu cumva tătucul de la Kremlin o să fie mazilit între timp.
F.M.Ciocea