„Nemuritorul”, la Muzeul Agriculturii

 

Marți, 14 septembrie, ora 15

Nemuritorul”, la Muzeul Agriculturii

Marți, 14 septembrie a.c., de la ora 15.00, Muzeul Național al Agriculturii organizează lansarea unui nou roman al autoarei Irina Constantinescu, NEMURITORUL, apărut în București, la Editura ePublishers.

Autoarea s-a făcut cunoscută cititorilor cu primul său roman, „Exercițiu de respirație”, apărut în 2016, la aceeași editură, un roman bine primit de publicul cititor și care a obținut în anul 2018, în Italia, PREMIUL SPECIAL PENTRU NARAȚIUNE, la Concursul internațional de literatură Il Convivio.

Romanul ”Nemuritorul”, așa cum afirmă Iustin Moraru în prefața cărții, este o „narațiune bogată, densă, cu pendulări repetate între prezentul acțiunii și trecutul obsedant, orchestrată cu pricepere de autoare, pe mai multe nivele.

Viața personajului principal, Șerban Alexandrescu, este o mărturie tulburătoare pentru o generație sacrificată pe altarul unei utopii criminale. Este destinul dramatic, cu nuanțe tragice, al unui om integru, care supraviețuiește, fără să-și trădeze valorile, prins și el, ca atâţia alții, între pietrele de moară ale istoriei implacabile. Autoarea găsește tonul potrivit pentru a prezenta, în puține cuvinte, secvențe de mare forță din viața unui om vinovat de onoarea de a fi urmașul unui general al armatei române, care și-a servit exemplar țara. În anii ̕50, o astfel de vină nu putea rămâne nepedepsită.

În romanul „Nemuritorul”, Irina Constantinescu reia, în alt registru, ideea centrală a primului ei roman, „Exercițiu de respirație”. În ambele romane, autoarea exprimă convingerea că, și după trecerea în neființă, continuăm să fim prezenți, într-un plan subtil, în invizibil, alături de cei cu care ne-am trăit viața. Acest plan introduce o dimensiune metafizică, încărcată de mister, în universul romanului. Trecerea curgătoare, lină, din universul limitat, muritor, în celălalt, nelimitat și nemuritor, este taina veșniciei și dezmărginirii noastre ca ființe libere, descătușate în spirit.

În romanele Irinei Constantinescu personajele au această conștiință a nemuririi. Comunicarea între cele două tărâmuri se face fără cuvânt, prin vibrație, prin transferul telepatic instantaneu al gândului, al sentimentului, de la suflet nemuritor la suflet nemuritor. Irina Constantinescu a descoperit această muzică a sferelor, accesibilă celor deschiși să o audă, care transcende simțurile și ne amintește că suntem una cu totul.”

Ambele cărți sunt disponibile pe:

https://www.librariacoresi.ro/shop?search=Irina+Constantinescu

Biroul de presă al Muzeului Național al Agriculturii

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved