Ne place sau ne ne place, agricultura rămâne în continuare… talpa țării

 Concluzii la final de „FarmConect – Târgul Agriculturii Românești, Slobozia 2023” 

 

Azi, o radiografie de final al celor patru zile în cadrul FarmConect – Târgul Agriculturii Românești, Slobozia 2023.

Prima zi

Prezenți la deschiderea oficială a celei de-a doua ediții a FarmConect – Târgul Agriculturii Românești, Slobozia 2023, am reținut câteva intervenții ale organizatorilor și a invitaților. Fără politizări exagerate, toți au vorbit despre semnificațiile unui eveniment de asemenea amploare.

SONY DSC

Nicolae Sitaru, președinte Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România: Mă bucur mult că Dumnezeu ne-a dat aseară o binecuvântată ploaie! Mulțumesc lui Dumnezeu că a început să se uite cu fața spre noi și sper ca a doua ediție FarmConect România – Târgul Agriculturii Românești organizat de Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România în parteneriat cu Consiliul Județean Ialomița și Primăria Slobozia să fie un succes și acest târg să devină unul cu tradiție în mijlocul Bărăganului.

Marian Pavel, președintele Consiliului Județean Ialomița: Am acceptat cu mare drag invitația APPR Ialomița de a participa împreună la acest târg cu una din cele mai importante instituții deconcentrare ale Consiliului Județean, și anume Muzeul Național al Agriculturii. Sunt lucruri atât de importante pe care nu le uităm, trebuie de fiecare dată să ne uităm spre trecut, spre istorie, spre ce a însemnat agricultura de sute de ani, de mii de ani pe aceste meleaguri, în Bărăgan, în Ialomița.

Dragoș Soare, primarul municipiului Slobozia: Vreau ca noi, primăria Slobozia, să demonstrăm că FarmConect este un eveniment în care parteneriatul public – privat chiar funcționează. Prima ediție a fost una în care am încercat să spargem tiparele. Am văzut care sunt minusurile și care sunt plusurile. Eu în continuare susțin că agricultura din Ialomița trebuie să performeze și să ajungă etalon pentru tot ceea ce se întâmplă în România, iar Târgul agricol Farm Conect sunt convins că va deveni cel mai important târg de profil din România.

Gheorghe Petre, directorul Muzeunul Național al Agriculturii din Slobozia: Într-un fel, Muzeul Național al Agriculturii era firesc să fie la acest târg, pentru că o parte din patrimoniul său se referă la mecanizarea agriculturii din perioada interbelică, când România era considerată grânarul Europei. Muzeul Național al Agriculturii este un brand nu numai local sau național, este un brand european. Să-l vizitați și vă promit că vă stăm la dispoziție să încheiem parteneriate, să promovăm nu numai obiectele de patrinomiu din muzeu, dar și alte activități pe care putem să le facem în această zonă a agriculturii.

SONY DSC

Corina Rica, directorul Direcţiei de Intervenţii din cadrul APIA: Vă felicit şi ceea ce pot să vă spun e că APIA este întotdeauna în sprijinul dumneavoastră, fermieri mari, fermieri mici, fermierii care gestionează aceste plăţi. Împreună cu dumneavoastră am descoperit tainele Planului Naţional Strategic şi îl implementăm. Vă asigur de sprijinul nostru în continuare. Felicit autorităţile locale că sprijină agricultorii şi vreau ca acest târg să fie în agenda tuturor începând cu anul acesta.

Ziua a doua

Vineri, 1 septembrie, a doua zi a celui mai important eveniment al fermierilor români organizat de Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România (FAPPR) în parteneriat cu Consiliul Județean Ialomița și Primăria Municipiului Slobozia: FarmConect România – Târgul Agriculturii Românești, Slobozia 2023. Amplasat pe platoforma industrială a municipiului Slobozia din Şoseaua Brăilei, târgul este practic o imagine care acoperă evoluția agriculturii românești în ultima sută de ani, pornind de la exoticele utilaje agricole din perioada interbelică puse la dispoziția vizitatorilor cu generozitate de Muzeul Național al Agriculturii din Slobozia, până la utilaje și tehnologii de ultimă oră la nivel mondial. Cele aproape o sută de companii care operează la nivel național (producătoare de semințe și pesticide, utilaje, fertilizanți, carbon și procesare primară, irigații, digitalizare, distribuitori, bănci), dar și producători locali sau meșteșugari care și-au amenajat standuri de prezentare la acest eveniment ne arată interesul major manifestat de târg la nivel național și județean.

SONY DSC

Companii producătoare de seminte și pesticide: Aectra, FMC, Nufarm, Axereal, Innvigo, KWS, Lidea, Adama, Bayer, Corteva, ITC Seeds.

Bănci Banca Transilvania

Fertilizanti – Timac Agro, Yara, Bionutria.

Distribuitori – AgroEst, Souffle Agro Romania, Alcedo, Agrii, Ameropa.

Carbon si procesare primara – Expur, Cargill, Agreena

Irigații – Metzer, Netafim,

Digitalizare – Isagri, Vantage, Solcart.

Utilaje – Titan Machinery, RomAgra, DicorLand, Vanina Cauciucuri, Drone Agricole, NHR

Producătorii locali – Tradiție și culoare, Lavanda Ialomița, One Beer Later, Casa de Ulei, Honey Loriana Bio, Gelateria Adela, Livada cu smochini, Sarmale la cornet, Domeniul Manasia, Five Continents, Margvin, Iulia Bla.

Meșteșugari – The Wooden Goose, Miorita Handmade, Miedaria, ChopchopWood.

SONY DSC

De notat pentru ziua de vineri 1, septembrie, cele două conferințe susținute la Centrul de conferinţe multimedia amplasat în mijlocul târgului: „Agricultura viitorului sub imperativul eficientizării resurselor” și „Formare profesională agricolă în România – provocări structurale, soluţii locale”.

Ziua a treia

Sâmbătă, 2 septembrie, a treia zi a evenimentului FarmConect România – Târgul Agriculturii Românești, Slobozia 2023. Am surprins pentru cititorii ziarului nostru imagini din timpul dialogului reprezentanților acestor companii cu fermierii vizitatori, care în mare parte s-au finalizat și cu semnarea unor contracte.

SONY DSC

SONY DSC

Și în această zi, Alina Crețu, directorul executiv al FAPPR s-a ținut de cuvând și a venit în fața celor interesați cu o conferință… pilot susținută la Centrul de conferinţe multimedia amplasat în mijlocul târgului: Cât de sigură este hrana noastră?”.

Alina Crețu, director executiv FAPPR: “Îi avem alături de noi pe doamna doctor Anca Telehuz, specialist în boli de nutriție, pe colega noastră Cristina Radu, director tehnic și responsabil pentru departamentul de cercetare în cadrul FAPPR și pe doamna Carmen Botez, director executiv la AIPROM. Oameni extraordinari, care fiecare are ceva de spus și de la care avem de învățat ceva legat de hrană. Siguranța alimentară, un subiect destul de amplu, extrem de controversat, sunt multe proiecte în desfășurare ale FAPPR și în viitor ne vom implica și în diferite proiecte de comunicare pe tema aceasta, pentru că tema alimentației, a ceea ce mâncăm, a modului în care ne hrănim a fost mult abordat pe canalele de comunicare în ultimii douăzeci de ani, în care toată lumea știe ce trebuie să facem și ce nu trebuie să facem în ceea ce privește hrana.”

Ziua a patra

SONY DSC

Ziua de 3 septembrie, ultima a târgului, a fost dedicată copiilor, viitorii fermieri ai agriculturii românești. A fost, de fapt, o repetiție la tot ceea ce au însemnat activitățile organizate pentru copiii care, însoțiți de părinți, au trecut de porțile târgului în toate cele patru zile FarmConect România – Târgul Agriculturii Românești, Slobozia 2023. Punctele de interes pentru ei au fost în fiecare zi manejul cailor, atelierul Poveştile porumbului la „Şcoala mea, Natura” (un proiect marca Ameropa Grains), atelierele de împletit spice și de modelat lut în standul Muzeului Naţional al Agriculturii și cele două spectacole “Basme cu cai”, dar și standurile companiilor care au venit la eveniment cu utilaje începând de la mici dimensiuni la… mastodonți. Sigur, pentru copiii faptul că au tras de volanul unui mic tractoraș sau au fost lăsați să-și facă fotografii la pupitrul mastodonților le va rămâne în memorie tot timpul și, nu poate, cu siguranță, mulți dintre ei vor deveni peste ani viitorii noștri fermieri.

SONY DSC

Alina Crețu:

Vrem ca peste zeci de ani ialomițenii vorbească cu mândrie de acest eveniment, care este al lor, al fermierilor și al comunității locale

* În loc de concluzii, un dialog de final cu doamna Alina Crețu, președinte executiv al Forumului Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România

– Doamna Alina Crețu, o comparație între ediția de anul trecut și acesta de anul acesta, a doua?

– Anul acesta ne-am concentrat poate și mai mult decât anul trecut asupra comunității locale, asupra familiei, familiei fermierilor dar și familiei consumatorilor din Ialomița și din Bărăgan în special, deși am avut vizitatori și din alte zone ale țării.

– Iar micilor fermieri…

Iar micii fermieri cred eu, cu adevărat…

– Nu, mă gândeam la copii, la viitorii fermieri!

– Da, și copiii de fermieri dar și fermierii mai mari au venit toți și au avut ceva de făcut la acest eveniment. Acesta cred eu că este plusul față de anul trecut, în sensul că am avut diferite activități pentru familii, pentru copii, ateliere despre obiceiuri și tradiții în zona aceasta de meșteșugari, au fost întâlniri extrem de aplicate, le-am arătat copiilor împreună cu Muzeul Națioanl al Agriculturii din Slobozia atelierele de olărit, de împletit coșuri, ateliere de țesături, de piele, de făcut buchete de flori uscate, în care copiii au învățat ce înseamnă natura, ce înseamnă să producem cereale, ce înseamnă să vezi ce-i trebuie pământului și ce-i trebuie plantei pentru a supraviețui. După aceea am avut diferite activități cum ar fi cele de echitație, de prezentare a raselor de bovine de carne, lucruri pe care nu le-am avut anul trecut și pe care ni le-am dorit să le avem în mod deosebit.

– Sunt convins că în aceste patru zile ale târgului ați stat de vorbă cu reprezentanții companiilor care și-au amenajat aici standuri de prezentare. Care au fost reacțiile lor ca urmare a relaționării cu vizitatorii, în special cu fermierii?

– Cred că asta ne diferențiază pe noi ca târg și evenimente, că este un târg al fermierilor. Noi ni l-am dorit tare mult, am găsit spijin la autoritățile locale, atât la nivel județean cât și al primăriei Slobozia, și am vrut să arătăm tot ce-i mai bun în agricultură, iar marile companii care au fost prezente, dar și producători locali mai mari sau mai mici, aproape o sută de expozanți, au venit aici cu sufletul deschis, pentru că ei știu că Bărăganul reprezintă una din cele mai puternice comunități de fermieri. Numai că nu este suficient doar să participe, am vrut să arătăm ce înseamnă să fii fermier în România, ce provocări ai, și atunci am vrut să fie această comunicare pe întregul lanț alimenta, producătorii de imputuri, de soluții pentru agricultură și producătorii mai mici, locali, fermierii mai mari și consumatorul. Am dorit în același timp ca toți aceștia să se întâlnească în diferite tipuri de conferințe,de discuții, de întâlniri, fie că au fost soluții de digitalizare, de vânzare a producției agricole, pe educație în agricultură sau cele dedicate consumatorului. Toate și-au dorit să prezinte care sunt provocările de astăzi atât în România cât și la nivel internațional.în ceea ce privește producerea de hrană.

– Sunt convins că s-au perfectat și anumite contracte între reprezentanții companiilor și fermierii care au trecut porțile târgului!

– Așa cred, târgul este ca un showroom, ofertele care vor veni la toamnă și la primăvară de la diferite companii, înțeleg că unii chiar au făcut precontracte și au luat comenzi, atât în zona aceasta de produse de protecția plantelor sau semințe cât și în zona de soluții digitale sau utilaje agricole, ceea ce pe noi ne bucură și sperăm că toți cei care au fost prezenți aici au înțeles că ne dorim să continuăm o tradiție la Slobozia, în centru Bărăganului, pentru că peste douăzeci, treizeci, patruzeci de ani când probabil alte echipe se vor ocupa de acest târg și alte soluții vor fi în agricultură să vorbească cu mândrie de acest eveniment, care este al lor, al fermierilor și al comunității ialomițene.

Nicolae TACHE


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved