Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă: Sântămăria Mare/Adormirea Maicii Domnului (15 August)

 

După săvârșirea tuturor tainelor mântuirii noastre și după Înălțarea Domnului Iisus la ceruri, Prea Curata și Prea Binecuvântata Fecioară Maria, Maica Lui și Mijlocitoarea mântuirii noastre, s-a apropiat de prea cinstita și slăvita ei Adormire, fiind plină de zile. Deci dorind ca ea să iasă din trup și să se ducă la Dumnezeu, pentru că era cuprinsă de necurmată și necontenită dumnezeiască dorință ca să vadă prea dorita față a Fiului său, ea se ruga Domnului cu căldură ca să o ia pre ea la Dânsul, din valea aceasta a plângerii și să o ducă în bucuriile cele de sus și nesfârșite.

Fecioara zăcea cu cinste pre patul cel împodobit, se pregătise către fericita plecare, așteptând venirea la dânsa a Fiului și a Domnului ei cel prea dorit. Deodată, a strălucit în casă o lumină a dumnezeieștii slave. De acea strălucire, lumânările s-au întunecat, iar acoperământul casei se vedea deschis și slava Domnului venea din cer. Atunci iată Hristosul, Împăratul slavei, cu arhangheli și cu îngeri, au vestit Prea Sfintei Fecioare Maria mai nainte că el se apropia către Prea Curata lui Maică. Ea s-a ridicat de pre pat, sârguindu-se întru întâmpinarea lui și s-a închinat Domnului Său. (Viețile Sfinților, XII, pp 485,486. 498-499)

Tradiții: La Sfânta Maria Mare se angajează pândarii pentru vii și se leagă magic ciocul păsărilor pentru a nu prăda strugurii (Ghinoiu, 1999, p.33). * Se împart struguri și prune pentru sufletul morților (Pamfile, 1997, p. 163).* În dimineața zilei de Sântămărie femeile merg cu ofrandă din ciorchini de struguri copți de la soiurile văratice sau numai cu boabele desprinse de pe ciorchini, numită ”coliva de pomană” sau ”colivă de struguri” (Ghinoiu, 1999, p.107). * Obiceiul vestimentar care obligă să poarte căciulă între Sântămărie și Sângiorz era respectat pretutindeni. Cei care uitau să-și schimbe pălăria cu căciula la această dată erau atenționați prin zicala: ”A venit Sântămărie,/ Te-ai …în pălărie!” (Ghinoiu, 1999, p.152). * La Sfânta Maria Mare se culeg flori și se pun la icoana Preacuratei; acestea sunt bune de leac (Pop Reteganul- 2, f. 146). * Dacă înfloresc trandafirii pe la Sfânta Maria, toamna va fi lungă (Gorovei, 1995, p.268).

Sursa: Antoaneta Olteanu, Calendarele poporului român, Editura Paideia, București, 2009


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved