Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă: MAGAZIA PENTRU CEREALE

 

Istoria începe în anul 1880, când o familie de crescători de animale, din Feleacul Clujului, se mută în Bărăganul Ialomițean, mai precis în localitatea Larga, actuala localitate Ion Ghica, din județul Ialomița, unde cumpără 100 hectare de pământ și se stabilește, clădind o gospodărie de invidiat.

În anul 1902, stâlpul familiei și străbunicul donatorului, pe numele său Ioniță Stan Nițu, construiește o magazie de dimensiuni remarcabile, destinată depozitării roadelor câmpului, cu compartimente interioare pentru orz, grâu, porumb. În același timp, se ocupă de creșterea și dresajul cailor, având în gospodărie un grajd pentru 12 cai, porumbar de mari dimensiuni pentru știuleții de porumb, dar și o bază materială consistentă: tractor, batoză, pluguri, boroane, semănători.

Magazia pentru cereale, ca și restul bunurilor, au fost folosite până în anii ’50, când au fost luate cu forța, împreună cu cele 100 de hectare de pământ și întreaga avere și înscrise în C.A.P. Astfel, în fosta gospodărie a harnicului ţăran, decedat în anul 1952, au funcționat o parte din magaziile C.A.P.-ului Ion Ghica, până în anul 1986. Fiul său, Nițu Nicolae (1902-1990) primește, după Revoluție, în anul 1990, prin retrocedare, 10 hectare de pământ, iar în anul 2000 se retrocedează încă 40 de hectare nepotului și donatorului magaziei, Nițu Nicolae jr.

Acesta, cu mare dragoste față de valorile istorice și arhitecturale ale românilor, donează valorosul obiect muzeal – magazia de cereale de 30 de tone, Muzeului Național al Agriculturii, care l-a restaurat și amplasat în curtea sa interioară, unde poate fi admirat de către vizitatori.

Vă așteptăm să ne vizitați !

Muzeograf Adrian Stroe


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved