Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă: Macramé-ul – arta împletirii manuale a firelor prin noduri

 

Istoria împletirii prin noduri numără milenii, încă de atunci, când omul a avut nevoie să unească două capete de aţă şi a legat primul nod. Pescarii foloseau arta aceasta pe bărci, să-şi împletească plase de pescuit. De multe ori această artă este cunoscută şi sub denumirea de arta nodurilor pescăreşti.

Odată cu producerea mecanică a firelor, arta nodurilor fixe s-a folosit mai mult. În anii secolului al XX-lea, arta împletirii manuale a firelor sau macramé-ul devine la modă şi se răspândeşte şi cucereşte tot mai mulţi admiratori, de toate vârstele. Popularitatea e uşor de explicat, fiindcă lucrurile împletite în acest mod se deosebesc nu numai prin trăinicie, ci şi prin frumuseţe şi eleganţă. Într-o lucrătură împletită în noduri fixe se află mii, zeci de mii sau sute de mii de noduri.

Am abordat acest subiect deoarece în colecţia de ştergare a Muzeului Naţional al Agriculturii, se găsesc câteva piese care au terminaţia lucrată prin acest procedeu de înnodare a firelor. Modelul din fotografie este un capăt de ştergar din Transilvania, unde creatoarea a realizat o dantelă pe registre de culoare, frumos armonizate cu culorile folosite în textura ţesăturii. Dar nu numai la ştergare găsim astfel de terminaţii, ci şi la covoare, unde firele urzelii se înnodau după un model anume, ca să nu se destrame ţesătura.

În ziua de astăzi mulţi creatori populari abordează această tehnică şi realizează adevărate opere de artă. Astfel de lucrări le puteţi găsi şi la magazinul Muzeului Naţional al Agriculturii. Macramé-ul rămâne arta cu cele mai mari posibilităţi pentru manifestarea creatoare a personalităţii, o artă unică, grea, migăloasă, dar de mare impact. Eu am îndrăgit-o din prima zi când am luat contact cu ea, cu mulţi, mulţi ani înainte.

Muzeograf Fănica GHERGHE

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved