Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă: Lampa

 

Istoria lămpilor este o poveste fascinantă a dorinţei omului de a învinge întunericul. Odată cu descoperirea focului, noaptea a devenit mai puţin înspăimântătoare. Secole de-a rândul, încăperile locuinţelor au fost luminate cu făclii, lumânări sau opaiţe. Una dintre primele lămpi a fost cea creată de George Alcock, în 1806. Era firesc ca, încă de la începuturi, simbolismul lămpii să se lege de lumină şi, implicit, de ideea de Divinitate. În religia creştină, aprinderea lumânărilor şi a lămpilor în biserică sugerează prezenţa “vie”, implicată, a credinciosului în faţa lui Dumnezeu.

În prezent, lămpile tradiţionale nu mai au decât o valoare decorativă, ele putând să aducă, într-un interior, atmosfera timpurilor de altădată. În vremurile când îmi petreceam vacanţele la bunica, lampa, bătrâna lampă cu gaz, mi-a luminat multe seri. Pe lângă lumină, împărţea în jurul ei căldură. Mă simţeam ocrotită de blândeţea luminii lămpii şi a bunicii şi mă inspiră la poveşti.

Lampa din imagine aparţine patrimoniului Muzeului Naţional al Agriculturii şi provine din comuna Bucu. Este un produs de fabrică, alcătuită din rezervor pentru petrol lampant, oglindă, sticla de lampă şi fitil. Această lampă a fost folosită până în 1996, iar la momentul donaţiei rezervorul pentru petrol lampant era plin. Voi ce amintiri legate de lampă aveţi? Câte cărţi şi teme aţi buchisit la lumina ei?

Muzeograf Mirela Berbecel

Foto: Ştefan Olteanu


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved