Muzeul Național al Agriculturii prezintă: Ceasul CFR

Timpul, ca măsură a tuturor lucrurilor şi aspectelor vieţii, a determinat, în concepţia oamenilor, dorinţa ca acesta să poată fi încadrat în unităţi de măsură care să exprime cât mai exact trecerea zilelor şi nopţilor. Astfel, s-au conceput mecanisme din ce în ce mai perfecţionate care să poată arăta în orice moment trecerea timpului.

Funcţionarea unui ceas mecanic de masă poate fi descrisă cam în felul următor:

  1. Arcul de destindere, care concentrează întreaga energie a ceasului;

  2. Roţile dinţate pentru orar, minutar şi secundar;

  3. Roata regulatorului, care controlează energia produsă de arcul de destindere.

Desigur, sunt şi alte componente într-un ceasornic de masă care alcătuiesc mecanismul, însă

fără să complic descrierea acestui tip de ceasornic, o orientare a modului de funcţionare la un nivel accesibil, am considerat a fi necesar.

Ceasul „CFR” din colecţia de orologerie a Muzeului Național al Agriculturii, făcea parte din dotarea locomotivelor. Aria de circulaţie în dotarea CFR se încadrează între anii 1930-1945. După aceşti ani, el nu a mai fost folosit pe locomotive, însă datorită calităţii mecanismului, aceste tipuri de ceasuri au continuat să funcţioneze în gospodării.

Ceasul deşteptător „CFR” este un ceas metalic, cadranul are ca desen un tren în mişcare, iar în dreptul cheiţelor de reglare a indicatoarelor prezintă 3 coroane regale ştanţate. Mecanismul ceasului este de tip german, „Anker”. Ceasul a fost identificat în zona Bucureştiului, fostul proprietar fiind Preda Aurel.

Muzeul Național al Agriculturii invită pasionaţii de ceasuri să vizualizeze mica noastră colecţie de orologerie, care poate aduce informaţii preţioase despre existenţa ceasurilor în mediul sătesc şi despre meseria de ceasornicar.

Muzeograf Fideliu Rubinescu-Ostriceanu

Foto: Ștefan Olteanu

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved